Δικαιώνει γραμμή Χριστόφια ο Κασουλίδης

Δικαιώνει γραμμή Χριστόφια ο Κασουλίδης

 

του Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη

12 Οκτ 2016

Για τα θέματα της ασφάλειας, του ΝΑΤΟ και του PfP στην Ευρωβουλή.
Οι οδηγίες του ΥπΕξ για διαγραφή του σημαντικού ρόλου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο PfP μπαίνει στο ράφι, φουντώνει το φλερτ με ΑΚΕΛ και εξουδετερώνονται οι «απορριπτικοί».

Καπέλο Χριστόφια φορά στην πολιτική του, στα θέματα ασφάλειας εντός της Ε.Ε., το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και δη ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης.

Η γραμμή που εδόθη προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες για να διαβαστεί προς Κύπριους και ξένους ευρωβουλευτές σε ό,τι αφορά έκθεση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Έλμα Μπροκ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) έχει αντιΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα.

Όσο, δε, για την υπόθεση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (Partnership for Peace – PfP), που ήταν προτεραιότητα της Κυβέρνησης, έχει μπει στο ράφι.

Δικαιώνει Χριστόφια
Η γραμμή που δίδεται από τη Λευκωσία έχει δύο βασικούς πυλώνες: 1. Αποδέχεται την εμβάθυνση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ε.Ε., αλλά αναφέρεται στην αυτονομία των δύο Οργανισμών. Η εμβάθυνση είχε εγκριθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστόφια σε επίπεδο Συμβουλίου το 2008, καθώς και η αναφορά για σεβασμό στην αυτονομία των δύο Οργανισμών, κάτι, όμως, που είναι εκ των πραγμάτων θεμελιωμένο από τις Συνθήκες της Ε.Ε.

Η κίνηση αυτή, δηλαδή περί της αναφοράς για αυτονομία, είχε γίνει το 2008 από τον Πρόεδρο Χριστόφια, για επικοινωνιακούς λόγους, προκειμένου να δικαιολογήσει το πράσινο φως που έδωσε στην εμβάθυνση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ε.Ε. 2. Στη διαγραφή φράσης που αναφέρεται στην πεποίθηση ότι το ΝΑΤΟ είναι σημαντικός οργανισμός για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης.

Ειδικώς η τελευταία θέση του Υπουργείου Εξωτερικών -για τη διαγραφή της σημασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη- εκλαμβάνεται από τη μεγαλύτερη μερίδα των ευρωβουλευτών, πλην της Αριστεράς, που αποτελεί μικρή μειοψηφία, ως συνέχιση της πολιτικής Χριστόφια.

Η αντίφαση
Η συλλογιστική αυτή είναι αντίθετη με προηγούμενη θέση του Υπουργείου των Εξωτερικών, όταν είχε ανέλθει στην εξουσία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Τότε, το 2013, η γραμμή του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν διαφορετική, και μάλιστα είχε ζητηθεί να περιληφθεί η αναφορά για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον PfP, στο πρόγραμμα δηλαδή του ΝΑΤΟ, σε δύο συναφείς με την ασφάλεια εκθέσεις, πράγμα που έγινε.

Μάλιστα, οι σχετικές τροπολογίες εγκρίθηκαν και περιελήφθησαν στα τελικά κείμενα των δύο εκθέσεων. Η μία ήταν της Ελλαδίτισσας ευρωβουλευτού Ελένης Κοππά και η άλλη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Έλμα Μπροκ. Εκείνο που είχε διαβιβάσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης τότε ήταν το εξής: Θα έπρεπε με κάθε τρόπο να εγκριθούν οι τροπολογίες για τον PfP, διότι θα έπρεπε να είχε στα χέρια του μια θετική στάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να εγείρει το ζήτημα σε επίπεδο Συμβουλίου, κάτι, όμως, που δεν έπραξε ποτέ.

Ικανοποιούνται όλοι
Προφανώς, η πολιτική Κασουλίδη έχει ως στόχο να έχει με το μέρος του το ΑΚΕΛ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού χωρίς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Ταυτοχρόνως, ικανοποιεί και εξουδετερώνει τον απορριπτικό αντιΝΑΤΟϊκό χώρο. Ικανοποιημένη, πάντως, είναι η Άγκυρα, η οποία ουδόλως θέλει την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ή στον PfP, διότι πριν από και μετά τη λύση, επιθυμεί να έχει η ίδια τον γεωστρατηγικό έλεγχο του νησιού.

Εξ ου και το γεγονός ότι, σε μια τέτοια εξέλιξη, θα ασκήσει βέτο. Όμως, πριν από τρία χρόνια, ακόμη και αυτό το τουρκικό βέτο εθεωρείτο θετικό από τη Λευκωσία, υπό την έννοια ότι θα αποκάλυπτε ότι η Άγκυρα δεν θέλει μια διευθέτηση του προβλήματος στη λογική του win – win situation, αλλά τη συνέχιση του ελέγχου της Κύπρου από και μετά τη λύση μέσω ΝΑΤΟ.

Όταν για πρώτη φορά ηγέρθη το θέμα του PfP και του ΝΑΤΟ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον τότε ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνησή του ήταν αντίθετες, ενώ, ο τότε ευρωβουλευτής Ι. Κασουλίδης, κατόπιν εντολών του ίδιου του τότε Προέδρου του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη, και με τη στήριξη του νυν Υπουργού Εσωτερικών, Σ. Χάσικου, είχε υποστηρίξει τη σχετική με το θέμα τροπολογία Μάτση, η οποία μάλιστα εγκρίθηκε.

Και αυτό, διότι ανέκαθεν οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν υπέρ της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον PfP και στο ΝΑΤΟ. Αλλαγή στάσης υπάρχει μόνον όταν επιμένει η Λευκωσία. Επί Χριστόφια, όμως, λόγω του ότι η Κυβέρνηση εθεωρείτο κομμουνιστική, δεν είχαν εισακουσθεί επαρκώς οι αντιΝΑΤΟϊκές της θέσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως πληροφορούμαστε, η τουρκική πλευρά είναι ευχαριστημένη από τη στάση της Λευκωσίας. Τονίζεται, μάλιστα, ότι διευκολύνει με τη στάση της την πολιτική της Άγκυρας, αφού δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά σε μια κρίσιμη φάση των συνομιλιών, στο πλαίσιο των οποίων ένα από τα κεντρικά ζητήματα είναι και αυτό της ασφάλειας.

Όπως αναφέρεται σε διπλωματικό επίπεδο, η Άγκυρα δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να διευκρινίζει και προς τις ΗΠΑ και προς την Ε.Ε. και προς το ΝΑΤΟ ότι, και μετά τη λύση, η ασφάλεια της Κύπρου θα είναι δική της αρμοδιότητα.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/370219/dikaionei-grammi-xristofia-o-kasoulidis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.