Τέλος ο Έιντε από το Νταβός

Print Friendly, PDF & Email

07 Φεβρουάριος 2017

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Παρελθόν ο Νορβηγός διπλωμάτης, που υπόσχεται σε όλους… φούρνους παξιμάδια από τη λύση
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί από τις… ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε σε διάφορα επίπεδα για την «επικείμενη» λύση του Κυπριακού και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν

Σε τερματισμό του συμβολαίου συνεργασίας με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε προχώρησε πρόσφατα το Νταβός, το διεθνές οικονομικό Φόρουμ με έδρα την Ελβετία.

Δημοσία, ο τερματισμός της συνεργασίας μεταξύ του ειδικού συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό και του διεθνούς οικονομικού Φόρουμ εμφανίζεται ως επελθών κοινή συναινέσει, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής», αυτός ήταν αποτέλεσμα της μη προθυμίας του Φόρουμ να ανανεώσει το συμβόλαιο του Νορβηγού διπλωμάτη, ο οποίος, όπως είναι πολύ καλά γνωστό, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην «κοινή» μετάβαση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο ελβετικό θέρετρο τον Ιανουάριο του 2016, όπου είχαν επαφές και συζήτησαν την οικονομική διάσταση μιας ενδεχόμενης λύσης του κυπριακού προβλήματος, ενώ πραγματοποίησαν και συνάντηση με τον τότε ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

«Δεν μπορεί…»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικο-οικονομικών κύκλων, ένας από τους κύριους λόγους της διακοπής της συνεργασίας με τον κ. Έιντε, ο οποίος υπηρετούσε από τη θέση του managing director στο Νταβός, είναι ότι οι ιθύνοντες του διεθνούς οικονομικού Φόρουμ έχουν, πλέον, πειστεί ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να «προσκομίσει» λύση του Κυπριακού, την οποία έχει ήδη… προεξοφλήσει σε διάφορα κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, εκ της οποίας θα μπορούσαν πολλαχώς να επωφεληθούν.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ερμηνεύεται ως πιστοποιητική του γεγονότος ότι οι ψευδαισθήσεις ως προς την επίλυση του Κυπριακού, τις οποίες τεχνηέντως και επί σκοπώ ο κ. Έιντε έχει καλλιεργήσει σε διάφορα επίπεδα, «φαίνεται ότι άρχισαν να τον ξεπερνούν», ενώ είναι δηλωτική, ταυτόχρονα, του κλίματος απαισιοδοξίας που άρχισε να διαμορφώνεται διεθνώς ως προς τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την Κύπρο.

Το ερώτημα, βεβαίως, που παραμένει αναπάντητο, είναι, έως πότε, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συνεχίσει να ανέχεται τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Έιντε ασκεί τα καθήκοντά του, δεδομένου ότι και η ίδια έχει εμφανισθεί, προσφάτως, ιδιαιτέρως ενοχλημένη από δηλώσεις και πεπραγμένα του.

Ο Κλάους Σβαμπ

Να υπομνηστεί ότι οραματιστής αλλά και βασικός συντελεστής του Νταβός, του μεγαλύτερου think tank στον κόσμο, είναι ο καθηγητής Κλάους Σβαμπ, ο οποίος ήδη από το 1971, αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες που δημιουργεί η εποχή της παγκοσμιοποίησης, είχε συγκεντρώσει στο Nταβός τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, για να χαράξουν από κοινού την επιχειρηματική στρατηγική της Eυρώπης.

Ο Κλάους Σβαμπ, ως Πρόεδρος του Οργανισμού, ήταν και εκείνος ο οποίος υποδέχθηκε τους δύο ηγέτες στο Νταβός, και συμπαρέστη στην εκδήλωση με τίτλο «Επανενώνοντας την Κύπρο», χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις στο Κυπριακό ως «ακτίδα ελπίδας» την ώρα που φαίνεται ότι ο κόσμος καταρρέει, όπως είπε.

Συναντήσεις στην Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους θα έχει σήμερα και αύριο στην Άγκυρα ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ.

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε πως ο κ. Έιντε μετέβη χθες στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου σήμερα θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών. Επισήμανε, ακόμη, πως ενδεχομένως ο κ. Έιντε να έχει επαφές και με άλλους Τούρκους αξιωματούχους, σημειώνοντας, παράλληλα, πως οι συναντήσεις του δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης είχε την Παρασκευή στην Αθήνα μακρά συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, μετά την οποία δήλωσε πως είναι ενθαρρυμένος, «ιδιαίτερα από τη δεύτερη σύνοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό μεταξύ των υψηλόβαθμων τεχνικών επιτροπών στο Μον Πελεράν, πριν από μερικές εβδομάδες, που έδειξε ότι υπάρχει κάποιος χώρος για περαιτέρω συνομιλίες».

Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχουν «κάποιες περίπλοκες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», προσθέτοντας πως «πρόκειται για μία περιρρέουσα κατάσταση, που θα προτιμούσε να μην υπήρχε τώρα στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση πως «αν όλοι μας παίξουμε τα χαρτιά μας σωστά, μπορεί να δούμε την Κύπρο ως ένα πεδίο συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας και άλλων ενδιαφερόμενων μερών».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/403217/telos-o-einte-apo-to-ntavos