Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

09/02/2017 14:35

Ενδεχομένως μετά τις 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η νέα Διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι δύο διαπραγματευτές έχουν προχωρήσει και ετοιμάσει τις συγκλίσεις, τις ελάχιστες αποκλίσεις, τις μεγάλες αποκλίσεις. Με βάση αυτή την προετοιμασία που έχει γίνει έχουμε ξεκινήσει τον διάλογο για να δούμε πώς μετατρέπονται περισσότερες από τις διαφορές σε συγκλίσεις. 

Σήμερα ξεκινήσαμε με το θέμα της διακυβέρνησης. Θα πρέπει να πω ότι υπήρξε μια πρόοδος σχετική, και βεβαίως εναπομένει αρκετή δουλειά να γίνει. 

Θα πρέπει να πω ότι η συζήτηση θα γίνεται διασταυρούμενη στα διάφορα κεφάλαια, έτσι ώστε με βάση και τα όσα είχαν συμφωνηθεί από το παρελθόν να επιτύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις πριν από τη Σύνοδο για την Κύπρο». 

Ερωτηθείς αν υπήρξε ενημέρωση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide αναφορικά με τις επαφές που είχε πρόσφατα με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά, ενώ σε ερώτηση αν έχουμε κάποια εικόνα αναφορικά με το θέμα των επαφών Eide, ο Πρόεδρος απάντησε «έχουμε μια εικόνα». 

Πρόσθεσε ότι «η γενική εικόνα είναι ότι η πρόθεση των εμπλεκομένων είναι να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση. Αλλά αυτό θα φανεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για να μην αρκούμεθα στις διάφορες διαβεβαιώσεις». 

Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά. 

Τέλος, σε ερώτηση αν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο στην Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα είναι ενδεχόμενα μετά τις 13 Μαρτίου». 

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/61EF537850F56674C22580C200452D3B?OpenDocument&L=G