Τουρκικά οράματα για το ξένο αέριο
του Άριστου Μιχαηλίδη
12 Οκτ 2016
Ακόμα δεν λύθηκε το Κυπριακό αλλά ο Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισε ότι το φυσικό αέριο, «το οποίο θα βγει από τις πηγές υδρογονανθράκων, οι οποίες έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή μας, θα μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη με τον πιο οικονομικό και ασφαλή τρόπο με ενεργειακό διάδρομο που θα οικοδομηθεί στην Κύπρο μέσω της Τουρκίας». Τόσο λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των εταίρων του και τον καλό του φίλο Νίκο Αναστασιάδη. Το αποφάσισε και το ανακοινώνει κι αν δεν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι, αν αυτοί πιστεύουν ότι πρέπει να κατασκευαστεί τερματικός στο Βασιλικό και να γίνει η Κύπρος ενεργειακός κόμβος και όχι η Τουρκία, κακό του κεφαλιού τους. Αν πάλι θέλουν να πουλήσουν όλο το αέριο στην Αίγυπτο αντί να πάει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, πάλι κακό του κεφαλιού τους. Ποιος τους ρωτά τους Ελληνοκύπριους.
Κι όχι μόνο το φυσικό αέριο, αλλά και ο ηλεκτρισμός. Είναι λέει, σημαντική η σύνδεση της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη με υποθαλάσσια ηλεκτρικά καλώδια. «Αυτό το καλώδιο αντί να τοποθετηθεί μεταξύ Ισραήλ – νοτίου Κύπρου – Κρήτης και Ελλάδας όπως σχεδιάζεται, αν γίνει μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου και Τουρκίας τότε θα είναι πιο γρήγορο, πιο φτηνό και η απόσταση μικρότερη». Γιατί να ρωτηθούν κι εκείνοι που εμπνεύστηκαν και προωθούν αυτό το έργο; Δεν ξέρει καλύτερα ο κ. Ακιντζί; Γιατί να βάλουμε και την Ελλάδα στην ιστορία; Είναι πολύ πιο συμφέρον να περιοριστούν οι ενεργειακές συνεργασίες της Κύπρου με την Τουρκία. Στο κάτω – κάτω, η Τουρκία κάνει σημαντικές επενδύσεις για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κέντρο, όπως το είπε στο πλευρό του Ακιντζί ο Ταγίπ Ερντογάν, στο συνέδριο για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς και το 2017 θα γίνουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Οπότε, τι το συζητάμε; Ο Ακιντζί κι ο Ερντογάν αποφάσισαν τι θα γίνει το φυσικό αέριο και το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο κι ας μην είναι δικά τους. Μπορεί κανείς να φανταστεί πώς θα είναι η «συνεργασία» μας μετά τη λύση, που θα αποκτήσουν και λόγο νόμιμο!
Πάντως, αν είδαν χτες τι έγινε στην Αίγυπτο και ποια μηνύματα τους έστειλαν οι Αναστασιάδης, Τσίπρας και Σίσι, μπορούν να καταλάβουν πόση αξία θα έχουν αυτά που λένε, αν συνεχίσουν την πολιτική τους στο Κυπριακό και αν συνεχίσουν να θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα. Αν βέβαια έχει και η ηγεσία μας την αντοχή και τη σοφία να φουλάρει τις προσπάθειες ενίσχυσης των στρατηγικών συνεργασιών, που έχουν κεντρικό άξονα τα κοιτάσματα της Μεσογείου, αντί να επενδύει μονολιθικά στο πρόσωπο του κ. Ακιντζί και στον Ερντογάν, που όλοι τους λένε ότι θέλει λύση και περιμένουν μάταια πότε θα κάνει τη μεγάλη υποχώρηση εδώ και μια δεκαετία. Η ανάπτυξη των συνεργασιών με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, οι εταιρείες-κολοσσοί που έρχονται και με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα ενεργειακή δομή που κτίζεται, είναι η απάντηση σε όσους μας υποδεικνύουν ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να νομιμοποιήσουμε τα συμφέροντα της Άγκυρας στη χώρα μας. Αν θέλει η Άγκυρα να έχει ρόλο στις εξελίξεις της ενέργειας και να μην πάνε χαμένες οι επενδύσεις που εξαγγέλλει ο Ερντογάν, ένας τρόπος υπάρχει: Να ξεκουμπιστεί από την Κύπρο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.