Κτυπήματα κάτω από τη μέση

Print Friendly, PDF & Email

12 Φεβρουάριος 2017

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ «ΑΥΛΗ» ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Ν’ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Παρασκήνιο-φωτιά στο «Μον Πελεράν ΙΙ», με φόντο τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν. Εκτός του «βωβού» πολέμου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Πληροφορίες για νέα μετάλλαξη της τουρκοκυπριακής πλευράς στο ζήτημα της Διακυβέρνησης

Σφοδρή επίθεση πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου δέχεται η ομάδα συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας από την «αυλή» του κ. Αναστασιάδη, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές. Ο «βωβός» πόλεμος εξελίσσεται το τελευταίο δίμηνο με πισώπλατες «μαχαιριές» προς συγκεκριμένα μέλη της Ομάδας Συμβούλων, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την αντικατάστασή τους.

Σύμφωνα, πάντως, με έγκυρες πληροφορίες, συνειδητά απέχει από αυτήν τη διαδικασία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ωστόσο ένα πολύ μεγάλο μέρος των στενών συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεχώς ζητούν το κεφάλι συγκεκριμένων μελών της ομάδας συμβούλων για το Κυπριακό. Το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο Μον Πελεράν ΙΙ και το γεγονός ότι διατήρησαν μια σταθερή θέση στο ζήτημα των προσφύγων που θα πρέπει να επιστρέψουν, αποτέλεσαν την έναρξή μιας υπόγειας προσπάθειας να αποδομηθούν οι τοποθετήσεις τους και, εντέλει, να αποτελέσουν οι ίδιοι ξένο σώμα στο περιβάλλον του Προέδρου.

Τα κύρια πρόσωπα που αποτελούν «κόκκινο» πανί για την Προεδρική «Αυλή» είναι ο Νίκος Κλεάνθους, ο Πόλυς Πολυβίου και ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, με τον πρώτο να έχει διαφωνήσει με κινήσεις και σκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας το τελευταίο δίμηνο, και μάλιστα να το έχει εκφράσει ακόμη και μπροστά τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά τις εισηγήσεις που λαμβάνει, δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε ανατροπές, καθώς τη συγκεκριμένη στιγμή δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί ένταση στο εσωτερικό της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας. Παράλληλα η Ομάδα Συμβούλων αποτελεί για τον κ. Αναστασιάδη και ένα καλό άλλοθι, όταν θέλει να δικαιολογηθεί για κινήσεις που γίνονται.

Τι κάθεστε; Προλάβετέ τον!

Οι λυκοφιλίες που υπήρχαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα «κατέρρευσαν» τη νύχτα του ναυαγίου του Μον Πελεράν ΙΙ. Το πρωί εκείνης της ημέρας, τα μέλη της Ομάδας Συμβούλων που συνόδευαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποίησαν σύσκεψη. Ο στόχος ήταν ένας. Να υπάρξει μια κοινή γραμμή, μια κοινή θέση, ώστε να βοηθηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την τ/κ πλευρά το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να υπάρξει ημερομηνία για πενταμερή. Εκτός από τη συμφωνία ποσοστού στο εδαφικό (29,2% – 28,2%), δεν προχωρούσε τίποτα άλλο. Το χειρότερο είναι ότι η πλευρά μας είχε την εντύπωση ότι η τ/κ πλευρά θα μπορούσε να δεχθεί επιστροφή προσφύγων που θα άγγιζε τις 75.000.

Τη νύχτα μετά το φιάσκο της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί που έφερε το ναυάγιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Ομάδα Συμβούλων κάθισαν στο ίσιο τραπέζι. Στην αρχή η συζήτηση ήταν γενικής φύσεως, μέχρι που ζήτησε τον λόγο ο Νίκος Κλεάνθους. Αρχικά ανέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπήρξε η πρωινή συνάντηση των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας. Και όπως είπε, «αν και κανείς δεν μιλάει, η αλήθεια είναι ότι διαφωνώ με συγκεκριμένους χειρισμούς. Και όλοι το συζητήσαμε». Κανένας από τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας Συμβούλων δεν αντέδρασε και δέχθηκαν σιωπηρά όσα ανέφερε ο κ. Κλεάνθους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού έθεσε το ερώτημα, «τι θες, να τα τουμπάρω όλα;». Ο κ. Κλεάνθους τού έθεσε διλήμματα, σε περίπτωση που υποχωρήσει στο ζήτημα του αριθμού των προσφύγων και κατ’ επέκταση στο θέμα της Μόρφου, θα βρει απέναντί του όχι τόσο τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, αλλά τη βουβή πλειοψηφία της κοινωνίας.

Την επόμενη μέρα, όπως αναφέρθηκε, ξύπνησε ένας άλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η προεδρική «αυλή» όμως, την ίδια ώρα, πίεζε τους συμβούλους να «τρέξουν για να προλάβουν» τον Νίκο Αναστασιάδη, να του πουν να «κατέβει» και άλλο στον αριθμό των προσφύγων, ενώ ρωτούσαν συνεχώς, αν γίνεται με έναν αριθμό 75χιλ. προσφύγων να είναι μέσα και η Μόρφου. Η απάντηση ήταν κατηγορηματικά «όχι». Ο αριθμός θα πρέπει να ξεπερνά τις 80χιλ. Υπήρξε, μάλιστα, πρόσωπο της προεδρικής «αυλής» που συμμετείχε στην αποστολή που είπε: «Ας μην επιστρέψει κανένας πρόσφυγας… αρκεί να σωθεί η πατρίδα».

Η τουρκική μπότα στην Κύπρο

Μετά τη Γενεύη, οι Σύμβουλοι του Προέδρου συναντήθηκαν μία φορά με τον ίδιο και δύο τουλάχιστον φορές με τον κ. Μαυρογιάννη, με κύριο θέμα τον τρόπο διάσωσης της Διάσκεψης για την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» από τ/κ και ε/κ πηγές, η τ/κ πλευρά φαίνεται ότι πια ζητάει να έχει «θετική ψήφο» σε όλα τα όργανα του κράτους. Η Τουρκία έχει δύο πλάνα για να ελέγχει την Κύπρο. Το πρώτο πλάνο ονομάζεται Εγγυήσεις. Το δεύτερο πλάνο ονομάζεται δυσλειτουργία του κράτους. Στο παρόν στάδιο τα σημαντικά ζητήματα που θα καθορίσουν το μέλλον των συνομιλιών είναι, εκτός από τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν με φόντο το περιουσιακό, το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών και η εκ περιτροπής προεδρία.

Το ψήφισμα 716/1991 υιοθετεί τον ορισμό της πολιτικής ισότητας, όπως αυτός περιγράφεται για πρώτη φορά στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Πέρεζ ντε Γκουεγιάρ, ημερ. 8.3.1990 (S/21183): «Παρ’ όλο που η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητική συμμετοχή (των δύο κοινοτήτων) σε όλους τους κλάδους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της διοίκησης, πρέπει να αντανακλάται μεταξύ άλλων με διάφορους τρόπους: στον όρο το ομοσπονδιακό σύνταγμα του κυπριακού κράτους να εγκρίνεται ή να τροποποιείται με τη συγκατάθεση και των δύο κοινοτήτων, στην αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε διασφαλίσεις που να εγγυώνται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα έχει εξουσία να υιοθετήσει οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των συμφερόντων της μιας εκ των δύο κοινοτήτων, και στην ισότητα και τις ταυτόσημες εξουσίες των δύο ομόσπονδων κρατών».

Το ψήφισμα 750/1992 υιοθετεί ρητά τις ιδέες που περιγράφονται στις παραγράφους 17 – 25 και 27 της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι ως μια «κατάλληλη βάση για κατάληξη σε ένα πλαίσιο συνολικής συμφωνίας». Στις παραγράφους αυτές, μεταξύ άλλων, δίδεται ένα σαφές περίγραμμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας: «Η Κύπρος αποτελεί κοινή πατρίδα της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι σχέσεις πλειοψηφίας και μειοψηφίας, αλλά σχέσεις μεταξύ δύο κοινοτήτων του Κυπριακού Κράτους…».

«Η διζωνικότητα της ομοσπονδίας αντανακλάται στο γεγονός ότι το κάθε ομόσπονδο κράτος θα διοικείται από μία κοινότητα, η οποία θα έχει εγγυημένη μια καθαρή πλειοψηφία στον πληθυσμό και στην ιδιοκτησία γης στην περιοχή της. Αντανακλάται επίσης στο γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα έχει εξουσία να παρεμβαίνει στις εξουσίες και λειτουργίες των ομόσπονδων κρατών, ούτε ένα από τα κράτη θα μπορεί να παρεμβαίνει στις εξουσίες και λειτουργίες του άλλου. «Η ενότητα της χώρας διασφαλίζεται μέσα από τη μία διεθνή προσωπικότητα, τη μία κυριαρχία και τη μία υπηκοότητα στο κράτος της Κύπρου, και τη διατήρηση της εδαφικής της ενότητας».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/404698/ktypimata-kato-apo-ti-mesi