Η Κλεψύδρα Αδειάζει για το ΑΚΕΛ…

Print Friendly, PDF & Email

13 Φεβρουάριος 2017

Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Ο Ερντογάν θα τους εκθέσει ανεπανόρθωτα και ο Αναστασιάδης θα τους κάνει κόσκινο, όταν αποφασίσουν να τον κατεβάσουν από το τρένο

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είχε πάει στην Τουρκία. Είχε συναντήσεις και συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον τότε πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Επέστρεψε και δήλωσε: «Τώρα ξέρουμε πού στεκόμαστε».

Από εκείνη την επίσκεψη, παρήλθε αρκετός χρόνος. Αλλά το ΑΚΕΛ δεν γνωρίζει πού στεκόμαστε. Αντιγράφει την κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική: 

α) Ζητεί έμπρακτα δείγματα της τουρκικής πολιτικής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, 

β) Κατασκευάζει συνεχώς νέα ορόσημα, μεταθέτοντας εξελίξεις και δείγματα τουρκικής πολιτικής από το ένα ορόσημο στο άλλο, 

γ) Παίζει με τον χρόνο για να διατηρήσει «ζωντανή την ελπίδα», όταν η ελπίδα έχει τεθεί στον αναπνευστήρα και συντηρείται με ψευδαισθήσεις.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Άντρος Κυπριανού έθεσε νέο ορόσημο: Το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία. Όπως πράττει και η Κυβέρνηση. Φαίνεται ότι ο πρωινός καφές στο Προεδρικό κατέληξε σε κοινή επικοινωνιακή πολιτική… Ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε, με πάσα βεβαιότητα:

«Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για εξελίξεις που θα προκύψουν μετά τις 16 του Απρίλη. Δεν έχω αμφιβολία ότι η Τουρκία θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς στο Κυπριακό, μετά τις 16 του Απρίλη». Και, όταν ρωτήθηκε πού στηρίζει την εκτίμησή του, απάντησε:

«Δεν πρόκειται, αυτήν τη δύσκολη για τον Ερντογάν περίοδο, να ρισκάρει να χάσει την υποστήριξη από τον τουρκικό λαό, για να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό. Δεν πρόκειται να κάνει. Αν θα κάνει και, τονίζω, αν, θα τις κάνει μετά τον Απρίλη».

Τον Απρίλη, λοιπόν, κορόιδα, με το ξύπνημα της άνοιξης, ο Ερντογάν θα βάλει την… πέμπτη και, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, θα προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού. Βεβαίως, ο κ. Κυπριανού βάζει και ένα «αν», προκειμένου, αν δεν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του, να δικαιολογηθεί πως δεν ήταν απόλυτος. Ούτε, βεβαίως, μας αποκαλύπτει ποιες κινήσεις και προς ποία κατεύθυνση θα κινηθεί ο Ερντογάν. Ούτε εάν οι αποφάσεις που θα πάρει θα είναι υποβοηθητικές μίας λύσης ή θα αναβαθμίσουν, περαιτέρω, την αδιαλλαξία της Άγκυρας.

Αντιστρέφουμε τις εκτιμήσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Και ερωτούμε: Γιατί ο Ερντογάν, προκειμένου να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη του λαού στο δημοψήφισμα, να μην καταστήσει σήμερα, προ του δημοψηφίσματος, πιο αδιάλλακτες τις θέσεις του στο Κυπριακό; Ο τουρκικός λαός δεν εγκρίνει διαλλακτικές θέσεις στο Κυπριακό και απορρίπτει παραχωρήσεις.

Ιδού, λοιπόν, ένας σημαντικός λόγος για τον Ερντογάν να πετύχει, μ’ έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια. Και τον τουρκικό λαό να ικανοποιήσει -παραμένοντας στις αδιάλλακτες θέσεις του στο Κυπριακό- και τα ποσοστά του να αυξήσει στο δημοψήφισμα. Σήμερα, κι όχι τον Απρίλιο, είναι ο κατάλληλος χρόνος για τον Ερντογάν να λάβει αποφάσεις για το Κυπριακό. Αυξάνοντας τα ποσοστά των ψήφων του στο δημοψήφισμα με μία πιο ακραία πολιτική -όπως τη σημερινή- στο Κυπριακό.

Εμείς πιστεύουμε πως οι τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό είναι αμετακίνητες. Είναι οι ίδιες και σήμερα, θα είναι οι ίδιες και τον Απρίλιο. Η Τουρκία ασκεί εθνική πολιτική στο Κυπριακό και δεν έχει κανέναν λόγο να τη διαφοροποιεί, είτε έχει εκλογές είτε διεξάγει δημοψήφισμα.

Αυτοί που έχουν ανάγκη να εξωραΐζουν την τουρκική πολιτική, να ανακαλύπτουν ορόσημα, να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις και να κρατούν ζωντανούς κομματικούς ευσεβοποθισμούς είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν όπιο στους ψηφοφόρους τους, προκειμένου να τους κρατούν μαντρισμένους στη μάντρα των ψευδαισθήσεών τους.

Να προσέξει, όμως, ιδιαίτερα ο Άντρος Κυπριανού. Δεν τον συμφέρει να παίζει με τον χρόνο και με τη μετάθεση των οροσήμων. Διότι, όταν εκλείψουν τα ορόσημα και αδειάσει η κλεψύδρα, θα επέλθει διάψευση και ψευδαισθήσεων και πολιτικών. Αλλά, κυρίως, θα εκπνεύσει -αν δεν εξέπνευσε- και η προθεσμία χάριτος που έδωσε η βάση του κόμματος στην ηγεσία. Θα εκπνεύσει και ο χρόνος που το ΑΚΕΛ θα μπορεί να δικαιολογεί τη ρήξη με την πολιτική Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Θα τους κάνει κόσκινο ο Αναστασιάδης.

Πώς γίνεται τεσσεράμισι χρόνια να στηρίζουν την πολιτική του και στους τελευταίους έξι μήνες να την αποκηρύξουν; Με ποια επιχειρήματα θα παραταχθούν ενώπιον του λαού στις προεδρικές εκλογές; Και τι θα πουν στους ψηφοφόρους τους, τι ψεγάδια θα βρουν στην πολιτική Αναστασιάδη, με την οποία συμπορεύθηκαν χέρι-χέρι; Τι θα αντιτάξουν όταν με αυτή την πολιτική συστρατεύθηκαν για τόσα χρόνια;

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ ακόμη να αντιληφθεί ότι η κλεψύδρα αδειάζει, αν δεν άδειασε εδώ και καιρό. Να ετοιμαστεί για νέα συρρίκνωση…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/404440/i-klepsydra-adeiazei-gia-to-akel#sthash.fjroqwUH.dpuf