Αγεφύρωτο Xάσμα

Αγεφύρωτο Xάσμα

 

του Φοίβου Κλόκκαρη

01 Ιαν 2009

Οι συνομιλίες για λύση του κυπριακού δεν επιτρέπουν αισιοδοξία γιατί υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Το χάσμα οφείλεται στην διαφορά επιδιώξεων και στόχων σε ό,τι αφορά στην ζητούμενη λύση. Οι Ελληνοκύπριοι (Ε/Κ) στοχεύουν σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, το οποίο να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου προς όφελος όλων των κατοίκων της. Οι Τουρκοκύπριοι (Τ/Κ) στοχεύουν σε ένα εξαρτημένο από την Τουρκία κράτος, το οποίο να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων του κυπριακού κράτους.

Που εδράζεται η στάση και οι θέσεις των Τ/Κ;

-Η μετακίνηση της βάσης του προβλήματος από θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, σε εσωτερικό πρόβλημα των δύο κοινοτήτων, ουσιαστικά αποενοχοποίησε την Τουρκία. Η παράταση του προβλήματος για μακρό χρόνο, η υποταγή των Τ/Κ στις τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ) και στους εποίκους συνέβαλε στην πληθυσμιακή συρρίκνωσή τους και την αφομοίωση μεγάλου μέρους από αυτούς, στον κορμό της Τουρκίας.

-Τελούν υπό την δαμόκλειο σπάθη των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και των εποίκων.

-Έχουν συρρικνωθεί σε μειοψηφία. Για κάθε Τ/Κ αντιστοιχούν τρεις έποικοι. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για την στάση και τις θέσεις των Τ/Κ. Τα εθνικά συμφέροντα ενός κράτους είναι η κορωνίδα της ύπαρξής του. Προσδιορίζονται και συντάσσεται στρατηγική για την εξυπηρέτηση και προστασία τους. Η αγεφύρωτη διαφορά στις επιδιώξεις των δύο πλευρών εδράζεται στην διαφορά εθνικών συμφερόντων. Αυτή διαχέεται σε όλες τις πτυχές και τα κεφάλαια της λύσης του Κυπριακού και δημιουργεί ένα πλέγμα αδιεξόδων. Αξεπέραστα αδιέξοδα, γιατί οι Τ/Κ (δηλαδή η Τουρκία) επιδιώκουν σε κάθε κεφάλαιο να εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία, που έρχονται σε σύγκρουση με εκείνα της Κύπρου. Συγκεκριμένα επιδιώκουν: Ασφάλεια -Διατήρηση των συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας 1960 (επεμβατικά δικαιώματα κια στρατεύματα των εγγυητριών δυνάμεων) που εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας για πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλειά της και την προώθηση των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Πλήρη αφοπλισμό του κυπριακού κράτους με την κατάργηση των ενόπλων δυνάμεών του. Αυτό εξυπηρετεί τον λόγο ηγεμονίας της Τουρκίας. Κυριαρχία -Διάσπαση της κυριαρχίας και κατανομής της προς τα δύο συνιστώντα κρατίδια, για να παραμείνει ανίσχυρο το κεντρικό κράτος (π.χ. ξεχωριστά ΚΣΕΔ).

-Αδυναμία άσκησης μεγάλου μέρους της κυριαρχίας με τον πλήρη αφοπλισμό του κυπριακού κράτους.

-Έμμεση εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας της Κύπρου προς την Τουρκία με:

-Ενσωμάτωση διμερών συμφωνιών του ψευδοκράτους με την Τουρκία (ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας ακτών και έρευνας διάσωσης) που παρέχουν δικαίωμα αεροναυτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο χωρίς την έγκριση του ομόσπονδου κράτους.

-Μη ενσωμάτωση της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες, επ’ οφελεία της Τουρκίας. Νομοθεσία που συνάδει προς τις διατάξεις της Σύμβασης του Montego Bay 1982. Μορφή πολιτεύματος

-Δημιουργία ενός πολιτικά ανίσχυρου και στρατιωτικά αφοπλισμένου κράτους, υπό την κηδεμονία της Τουρκίας.

-Συγκρότηση με την διάλυση της ΚΔ και την παρθενογένεση ενός συνεταιρικού κράτους, μιας συνομοσπονδίας, με ανίσχυρη κεντρική κυβέρνηση και δύο συνιστώντα κρατίδια με εξίσωση της ΚΔ και της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ».

-Το κρατίδιο στον Βορρά θα είναι ουσιαστικά επαρχία της Τουρκίας (επεμβατικά δικαιώματα, στρατεύματα, έποικοι, ενσωμάτωση άνω των 60 διμερών συμφωνιών ψευδοκράτους-Τουρκίας, παρεμπόδιση επιστροφής Ελλήνων προσφύγων).

-Το κρατίδιο στον νότο θα είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας (επεμβατικά δικαιώματα, αφοπλισμός, περιορισμός κυριαρχικών δικαιωμάτων του στην θάλασσα και στον αέρα, επ’ ωφελεία της Τουρκίας, ρόλο και λόγο η Τουρκία στην κεντρική κυβέρνηση με εποίκους υπουργούς). Ευρωπαϊκό κεκτημένο -Αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι οποίες να καταστούν πρωτογενές δίκαιο στην ΕΕ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της Τουρκίας για τουρκοποίηση των κατεχομένων (το κρατίδιο στο βόρειο τμήμα να είναι εθνικά καθαρό, δηλαδή αμιγώς Τουρκοκυπριακό σε ό,τι αφορά στον πληθυσμό και την ιδιοκτησία περιουσίας).

-Αποκλίσεις που επηρεάζουν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, καθώς και τις βασικές ελευθερίες των Ε/Κ (επιστροφή προσφύγων, περιουσίες, πολιτικά δικαιώματα κ.τ.λ.). Έποικοι Παραμονή των εποίκων και συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα για την λύση. Είναι το απλωμένο χέρι τους Τουρκίας στην Κύπρο.

Η συγκρότηση ενός επανενωμένου κράτους στην Κύπρο, προϋποθέτει όπως οι δύο πλευρές μοιράζονται κοινά εθνικά συμφέροντα, που αποτελούν το θεμέλιό του. Το στοιχείο αυτό δεν υφίσταται, γι’ αυτό το χάσμα στις συνομιλίες είναι αγεφύρωτο. Θα διευρύνεται συνεχώς όσο συνεχίζονται τα διεθνή εγκλήματα της κατοχής και του εποικισμού, που εξαναγκάζουν τους Τ/Κ να υποστηρίζουν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων της Κύπρου. Τα θύματα αυτών των εγκλημάτων, που προσπαθούν με συνομιλίες να βρουν λύση από τις όχθες του χάσματος, κινδυνεύουν να πέσουν μέσα γιατί δεν υπάρχει η γέφυρα των κοινών εθνικών συμφερόντων.  

*Ο Φοίβος Κλόκκαρης είναι Αντιστράτηγος ε.α.,

πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Πηγή: http://magazine.apopsi.com.cy/2009/01/1146

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.