Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

22/02/2017 11:03

Δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ έκανε σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2017 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος απάντησε ερωτήσεις σε σχέση με την αυριανή, προγραμματισθείσα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ως ακολούθως:

Ερώτηση: Έχετε κάποια πληροφόρηση για όρους που θέτει ο Τ/Κ ηγέτης για να θα παρευρεθεί στην αυριανή συνάντηση;

Απάντηση: Από τις δηλώσεις που έχουν γίνει χθες προκύπτει ότι έχουν τεθεί όροι. Όποια όμως κι αν είναι η στάση του Τ/Κ ηγέτη, θα αναφέρω εν πάση περιπτώσει δύο σημαντικά στοιχεία. Το ένα, είναι ότι οι χθεσινές δηλώσεις των κ.κ. Τσαβούσογλου και Ακιντζί ήταν ατυχέστατες. Το δεύτερο, είναι ότι το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν πραγματικά και η τουρκική πλευρά επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος και να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο θα είναι εκεί και ευελπιστούμε να υπάρξει ανταπόκριση και από τουρκικής πλευράς. Εάν δεν υπάρξει, την ίδια στιγμή να αναλάβουν και τις ευθύνες τους για τις μη εξελίξεις προς το σύνολο του κυπριακού λαού και πιο συγκεκριμένα, προς τους Τ/Κ. 

Σας αναφέρω επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα θα έχει συναντήσεις με Τ/Κ, οι οποίοι ζήτησαν να συναντηθούν με τον Πρόεδρο και οργανώσεις που στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις και μάλιστα μετά τις δηλώσεις του Προέδρου την τελευταία εβδομάδα για το θέμα που προέκυψε, θεωρούν ότι η στάση της τουρκικής πλευράς και η επίκληση του συγκεκριμένου γεγονότος είναι μια αφορμή για να μην προσέλθει, στην παρούσα φάση, στην ουσιαστική διαπραγμάτευση. Αυτή είναι η εκτίμηση που έχουν Τ/Κ οργανώσεις που στηρίζουν τη λύση του Κυπριακού.

Είμαστε σε συνεχείς επαφές με Τ/Κ οργανώσεις, θα υπάρξει και σήμερα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είμαστε σε επαφή με την Κοινωνία των Πολιτών. Αν μου επιτρέπετε να σας δώσω τη δική μας εκτίμηση σε σχέση με την προσέγγιση της τουρκικής πλευράς σε αυτή τη φάση, είναι ξεκάθαρο ότι τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τις εγγυήσεις και τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο δεν βρίσκουν απήχηση, όχι μόνο από εμάς αλλά και από όλους αυτούς που ενδιαφέρονται – η διεθνής κοινότητα – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο Κυπριακό. Το δεύτερο, είναι ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία με το επερχόμενο δημοψήφισμα επηρεάζει και το τί γίνεται στην Κύπρο. Φαίνεται ότι το «ναι» και το «όχι είναι πολύ κοντά. Θα δοθεί μια σκληρή μάχη. 

Για να καταλάβετε το περιβάλλον μέσα στο οποίο επαναρχίζει ο διάλογος, σκεφτείτε το εξής: ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναγκάστηκε χθες μέσα στο Κοινοβούλιο να αναφερθεί στο σήμα των Γκρίζων Λύκων. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, πόση ανάγκη έχουν από την εθνικιστική ψήφο ενόψει του δημοψηφίσματος Απριλίου.

Ερώτηση: Η Τουρκία δεν θέλει να ανοίξει χαρτιά για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Υπάρχει κάποια εκτίμηση;

Απάντηση: Υπάρχει κάποια εκτίμηση, αλλά το αρνητικό είναι ότι κάποιοι έδωσαν αφορμές και εδώ είναι η δική μας ευθύνη. Κάποιοι έδωσαν αφορμές στην Τουρκία να φύγει από τη συζήτηση. Να σας πω και κάτι: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη, και στον κ. Έιντε και σε όλους τους εμπλεκομένους, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση στη Γενεύη και υπήρξε ανταπόκριση και από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς Βρετανίας. Εκεί που δημιουργείται το πρόβλημα είναι από πλευράς Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να συνεχιστεί ο διάλογος. Γι’ αυτό έχουμε επίκληση όλων αυτών των αφορμών και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν γίνονται προσωπικές επιθέσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν όμως η Τουρκία δεν προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πώς θα κλείσουν τα διάφορα θέματα που έχουν μείνει; Με δημόσια διαπραγμάτευση και καθημερινές δημόσιες δηλώσεις του κ. Ακιντζί; Εδώ και δέκα μέρες χρησιμοποιεί ένα γεγονός, για το οποίο ο Πρόεδρος – όχι επειδή το ζήτησε ο κ. Ακιντζί, αλλά επειδή έτσι πιστεύει – τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για το λανθασμένο και του χρόνου που λήφθηκε η απόφαση και του περιεχομένου της απόφασης, ενώ ο κ. Ακιντζί επιμένει να μιλά για το συγκεκριμένο θέμα και να θέτει όρους για επανέναρξη του διαλόγου. Εν πάση περιπτώσει, επιμένω ότι ο κ. Ακιντζί πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και έναντι των Τ/Κ. Αν δεν γίνει η αυριανή συνάντηση, θα είναι εξ υπαιτιότητας του κ. Ακιντζί.

Ερώτηση: Έχετε κάποια ένδειξη για το τί μπορεί να προτείνει η κ. Σπέχαρτ;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις τελευταίες μέρες σε σχέση με την απόφαση της Βουλής έχει κάνει τις δηλώσεις του, δεν ξέρω πώς τις ερμηνεύουν. Εκείνο που δυστυχώς φαίνεται αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν υπάρχει προθυμία για συνέχιση του διαλόγου. Ευελπιστούμε να είμαστε λανθασμένοι στην εκτίμησή μας και να δούμε αύριο τον κ. Ακιντζί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, έτσι ώστε να αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση. Αν δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό – και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί ο κ. Ακιντζί– δεν είναι θετικό για τους Τ/Κ και αρνητικό για τους Ε/Κ, αλλά είναι αρνητικό για το σύνολο του κυπριακού λαού. Επιτέλους αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. 

Ερώτηση: Έχει προκύψει κάτι από τις επαφές του κ. Έιντε στο Μόναχο;

Απάντηση: Δεν έχουμε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του κ. Έιντε στο Μόναχο. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι ο νέος μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη θα δώσει τα διαπιστευτήριά του στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα αποστείλει και πολύ συγκεκριμένο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά σίγουρα θα ενημερωθεί και για τις επαφές του κ. Έιντε στη Γερμανία.

Είμαστε σε καθημερινή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση και με τους εταίρους μας στην ΕΕ αλλά εκείνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να πραγματοποιηθεί η αυριανή συνάντηση και να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση επί των θεμάτων διαφωνίας, εν πραγματικά όλοι επιθυμούμε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Πρέπει να συνεχιστεί και η συζήτηση σχετικά με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Εκεί που υπάρχει διστακτικότητα είναι από την πλευρά της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/1CFC41147109A2B8C22580CF0031BD6C?OpenDocument&L=G