Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

24/02/2017 14:07

Ας ελπίσουμε, όσο μπορεί αυτό να μας επιτρέπεται πλέον, ότι μετά το δημοψήφισμα (τον Απρίλιο στην Τουρκία) επιτέλους δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα προκειμένου να αποφύγει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής απονομής των Βραβείων Εξαγωγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς πότε θα αποστείλει επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στην οποία θα περιγράφει όσα έχουν γίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είχα αποφασίσει να απαντούσα αμέσως μετά την επιστολή του κ. Akinci, αλλά θέλοντας να διατηρήσω το κλίμα, ευελπιστώντας ότι θα προσέλθει στην καθορισμένη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, είπα να επιτρέψω ένα περιθώριο χρόνου.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο και συνεπώς θα σταλεί το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη. Ήδη το περιεχόμενο διαβιβάστηκε δια του Μονίμου Αντιπροσώπου μας στα Ηνωμένα Έθνη κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως τα όσα έγιναν ήταν διότι οι Τούρκοι επιθυμούν πάγωμα μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία τον Απρίλιο ή αν επιδιώκεται κάτι άλλο, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «θέλω να πιστεύω ότι από τη μια είναι το δημοψήφισμα. Ο κύριος στόχος της Τουρκίας ή του Προέδρου Erdogan είναι να επιτύχει αυτό που επιδιώκει, ενώ κατά δεύτερο λόγο και σε μια απροθυμία να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους με βάση τη ρητορική που ανέπτυξαν όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων ή παραμονής στρατευμάτων.

Αλλά δεν θέλω να εμπλακώ σε υποθέσεις. Ας ελπίσουμε, όσο μπορεί αυτό να μας επιτρέπεται πλέον, ότι μετά το δημοψήφισμα επιτέλους δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα προκειμένου να αποφύγει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος έχει αναφερθεί σε συνέντευξη του σε μια νέα μεθοδολογία και νέα προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο Πρόεδρος είπε ότι «η μεθοδολογία και η προσέγγιση έγιναν ενόσω θα υπήρχε ο διάλογος εν ζωή. Δηλαδή να καταγραφούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί σε μια στήλη, να καταγραφούν οι μικρές διαφορές που υπάρχουν και οι μεγάλες. Να γίνει προσπάθεια στο μεσοδιάστημα και μέχρι τη νέα Σύνοδο που προγραμματιζόταν να γίνει μετά τις 13 Μαρτίου, η ολοκλήρωση των ελαχίστων που απομένουν ή των μικρών σε σημασία διαφορών που υπάρχουν και εν συνεχεία να συζητούντο κεφαλαιώδη θέματα που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.

Μετά τη συμπεριφορά, τη στάση του κ. Akinci, της μη προσέλευσης στον διάλογο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει αυτή την ώρα τουλάχιστον οτιδήποτε που να αναφέρεται σε μεθοδολογία ή σε τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων εφόσον δεν υπάρχει ο διάλογος».

Κληθείς να πει αν για αυτή την εικόνα υπάρχουν ευθύνες και στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θεωρώ ότι μπορούν να του αποδοθούν ευθύνες σε αυτό το στάδιο όταν μάλιστα έχει με αντικειμενικότητα εκφράσει ποιος είναι εκείνος ο οποίος εγκατέλειψε τις συνομιλίες».

Σε παρατήρηση ότι άφησε να εννοηθεί ότι ο Ειδικός Σύμβουλος έχει ευθύνες αναφορικά με τη μεθοδολογία, ο Πρόεδρος είπε ότι «με την έννοια δηλαδή ότι δεν τηρείτο μια αυστηρή διαδικασία με όσα συμφωνούντο ότι θα αποτελούν την ημερήσια διάταξη. Θα έπρεπε δηλαδή, όχι (να γίνονταν) παρεμβάσεις ως προς την ουσία, αλλά επιτέλους (να υπήρχε) εμμονή στο ότι πρέπει από όλες τις πλευρές να τηρείται αυτό που συμφωνήθηκε ως ημερήσια διάταξη».

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/9DBA901D09A0E76EC22580D100428FBF?OpenDocument&L=G