28 Φεβρουαρίου 2017
Του Γιώργου Φιντικάκη
Δεν αλλάζουν οι ενεργειακές ισορροπίες στην περιοχή, ούτε και ο στόχος των ΗΠΑ για περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, παρά την φιλολογία περί προσέγγισης με την Μόσχα που είχε πυροδοτήσει η εκλογή Trump.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν τα όσα δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η Ρόμπιν Ντάνιγκαν, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, και αρμόδια για τη διπλωματία των ενεργειακών πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
«Η πάγια άποψη μας είναι ότι η Ρωσία δεν θα πάψει να είναι ένας βασικός παίκτης στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα. Εγείρεται ωστόσο ερώτημα όταν δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός. Ολοκληρωμένη αγορά υπάρχει μόνο όταν υπάρχουν και πολλές επιλογές, και φυσικό αέριο ικανό να μετακινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, με υποδομές που λειτουργούν ανταγωνιστικά», ήταν το μήνυμα της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Νωρίτερα η ίδια είχε συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, αλλά και αξιωματούχους στο υπ. Εξωτερικών, όπως και στο Γραφείο του Πρωθυπουργό, με κεντρικό θέμα στην ατζέντα την πρόοδο των έργων του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Του έργου δηλαδή, που προορίζεται να συμβάλει στην απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό αέριο και μέρος του αποτελούν οι ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγοί TAP και ο ελληνοβουλγαρικός IGB.
«Είναι στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και κομβική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης η υλοποίηση του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου, αφού θα διαφοροποιήσει τις σημερινές πηγές προμήθειας της Ε.Ε., φέρνοντας αέριο από την Κασπία», δήλωσε η Ντάνιγκαν, προσθέτοντας ότι το project κινείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων, και πως από το 2020 αέριο από το Αζερμπαιτζάν θα ρέει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.
Η ενεργειακή ασφάλεια διασφαλίζεται όταν η αγορά λειτουργεί ανταγωνιστικά
Χαρακτηριστική δε, ήταν η απάντησή της για το πώς σχολιάζουν οι ΗΠΑ, την δεδηλωμένη πρόθεση της Gazprom να δεσμεύσει χωρητικότητα στον αγωγό TAP για την μεταφορά μέσω αυτού στην Ευρώπη και ρωσικού αερίου.
«Όσο περισσότερο αέριο έχεις και από περισσότερες πηγές, τόσο το καλύτερο», απάντησε η Ντάνιγκαν, εξηγώντας ότι εφόσον οι κανονισμοί της ΕΕ επιτρέπουν την είσοδο τρίτων στον TAP, και εφόσον συμφωνούν οι μέτοχοι του αγωγού, τότε κάποια στιγμή το αίτημα της Gazprom θα μπορούσε να ικανοποιηθεί. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ, τόσο επί διακυβέρνησης Ομπάμα όσο και επί διακυβέρνησης Trump, δεν έχει αλλάξει. Ήταν και είναι ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διασφαλίζεται μόνο όταν η αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί ανταγωνιστικά, με βάση τους κανόνες της αγοράς, και κυρίως με διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.
Τα λόγια της έρχονται σε συνέχεια όσων είχε πει πριν από ένα μήνα στη διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζόζεφ Πάιατ, διαμηνύοντας πως «είναι βασικό να μην είσαι όμηρος σε ένα πάροχο».
Αν και η Ντάνιγκαν απέφυγε να χρησιμοποιήσει εκφράσεις όπως του Πάιατ, ότι «η Μόσχα χειραγωγεί τις χώρες με όπλο την ενέργεια», το μήνυμά της είναι πάνω- κάτω το ίδιο. Μπορεί η εκλογή Trump να πυροδότησε μια ρητορική περί πιθανής διπλωματικής επαναπροσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, στο ενεργειακό ωστόσο επίπεδο, δεν αλλάζουν -προς το παρόν τουλάχιστον- και πολλά. Η’ για να το διατυπώσουμε διαφορετικά, άλλο η ρητορική Trump και άλλο η ουσία της εξωτερικής πολιτικής του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Κοινή προσέγγιση με την Αθήνα
Κοινή προσέγγιση ως προς τον στόχο περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από μια και μόνο πηγή, και επιτάχυνσης της υλοποίησης του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου, διαπίστωσε, όπως μετέφερε η Ρ. Ντάνιγκαν, και από τις επαφές που είχε σήμερα με την ελληνική κυβέρνηση. Τόσο με τους αξιωματούχους του υπ. Εξωτερικών και του Γραφείου του Πρωθυπουργού, όσο και με τον υπ. Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, με τον οποίο και είχε συναντηθεί στην προ ημερών διυπουργική συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στο Μπακού.
Εκεί παρουσία 11 υπουργών Εξωτερικών 11 χωρών, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα έργα που συνδέονται με τον Νότιο Διάδρομο, όπως είπε η Ντάνιγκαν. Και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόοδο του TAP, όπως και του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί το διασυνδετήριο με τον TAP έργο, του IGB που προορίζεται σε πρώτη φάση να μεταφέρει 1 δισ. κυβικά μέτρα σε Βουλγαρία, και σε δεύτερη φάση να τροφοδοτήσει την Σερβία, και άλλες αγορές.
Ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Έμφαση έδωσε το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόσο στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, όσο και στο σχεδιαζόμενο έργο του πλωτού τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας ότι συμβάλουν εξίσου στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι η Ρ. Ντάνιγκαν συναντήθηκε νωρίτερα και με τον επιχειρηματία Δ. Κοπελούζο, επικεφαλής της εταιρείας Gastrade που προωθεί το πλωτό τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη.
«Στηρίζουμε όσες αμερικανικές εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική ενεργειακή αγορά, και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», είπε η Ρ. Ντάνιγκαν, αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στην Cheniere που έχει εκφράσει το ενδιαφέρον να εξάγει μέσω του τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, ποσότητες αμερικανικού σχιστοσλιθικού αερίου.
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για εξαγωγές shale gas στην Ευρώπη είναι γνωστό. Ο διακηρυγμένος άλλωστε στόχος της νέας διακυβέρνησης Trump είναι να αυξήσει τα έσοδα και την απασχόληση στις ΗΠΑ από την επέκταση του ενεργειακού τομέα. «Εκτιμούμε ότι οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. κυβικά μέτρα τα επόμενα 5 με 7 χρόνια, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας αγοράς. Ένα μέρος από αυτή την ποσότητα είναι προς εξαγωγή ακόμα και στην Ευρώπη», όπως είπε το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Κινητικότητα και με Κύπρο, Ισραήλ
Αύριο η Ντάνιγκαν μεταβαίνει στην Κύπρο, όπου και θα συζητήσει το θέμα του αγωγού East Med για την μεταφορά των κοιτασμάτων του νησιού, μαζί με εκείνων του Ισραήλ, προς την Ευρώπη. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια οδό θα επιλέξει το Ισραήλ για την εξαγωγή των κοιτασμάτων του στην Ευρώπη, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Αν.Μεσογείου, για συνέργιες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ, καθώς και για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο. Διευκρίνισε ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση, είναι η αγορά που θα αποφασίσει πως θα γίνει η εκμετάλλευση όλων αυτών των κοιτασμάτων.
ΠΗΓΗ:http://www.liberal.gr/arthro/118810/politiki/2017/epanabebaiosi-tis-energeiakis-politikis-ton-ipa-kai-epi-Trump.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter+-+28-02-2017+16%3A31%3A57