05 Μάρτιος 2017
Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη
Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΞΑΓΕΙ ΕΝΕΡΓΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Οι παραβιάσεις στα διάφορα επίπεδα και πεδία ελληνικής κυριαρχίας εμφανίζουν μια ανησυχητική αύξηση, όσο και στον κυπριακό χώρο, όπου η προβολή της τουρκικής απειλής εις βάρος της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζεται ως φαινόμενο ρεαλιστικών διαστάσεων καθημερινότητας
Η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί ακριβώς το καθεστώς Ερντογάν, όντας αποδυναμωμένο εσωτερικά, καθόλου δεν αποκλείεται να επιχειρήσει μια εξαγωγή της κρίσης στον διεθνή περίγυρο της Τουρκίας και αυτός είναι πρωτίστως η Αθήνα και η Λευκωσία
Είναι η ώρα για την Αθήνα και τη Λευκωσία να προχωρήσουν σε οργανωμένη και αξιόπιστη διεθνή καταγγελία της Άγκυρας, ως χώρας με σαφή και επικίνδυνη συμπεριφορά εναντίον των κρατών της περιοχής, ιδίως της Ελλάδας και της Κύπρου
Η κυβέρνηση Ερντογάν εκδηλώνει εσχάτως μια ιδιαιτέρως ενεργοποιημένη διεκδικητική στρατηγική τόσο εις βάρος της Ελλάδος στο Αιγαίο, όπου και οι παραβιάσεις στα διάφορα επίπεδα και πεδία ελληνικής κυριαρχίας εμφανίζουν μια ανησυχητική αύξηση, όσο και στον κυπριακό χώρο, όπου η προβολή της τουρκικής απειλής εις βάρος της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζεται ως φαινόμενο ρεαλιστικών διαστάσεων καθημερινότητας. Στο Αιγαίο παραβιάζεται σχεδόν μονίμως το διεθνές δίκαιο με την τουρκική ενεργό αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί νήσων και βραχονησίδων.
Αυτή η αμφισβήτηση εκδηλώνεται κατά τρόπον ο οποίος μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να προκαλέσει επεισόδιο και ένοπλη αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο. Η Άγκυρα εξάγει χωρίς αμφιβολία την ενεργό αμφισβήτηση που υφίσταται η σημερινή κυβέρνηση από τους ισλαμιστές στο εσωτερικό της χώρας, επιχειρώντας διοχέτευση της εσωτερικής κρίσης προς τα έξω εις βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας, έτσι ώστε να συγκρατήσει τις ανατρεπτικές κινήσεις εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η κυβέρνηση Ερντογάν εκδηλώνεται απειλητικά εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου και επιχειρεί να αποτρέψει τη διενέργεια ερευνών ανεύρεσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων από τη γαλλική εταιρεία «Total» σε περιοχές κυπριακής δικαιοδοσίας νοτίως της Κύπρου. Η Άγκυρα χωρίς αποτέλεσμα απειλεί την Κύπρο, η οποία κινείται, όπως πάντα, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία δεν επιτυγχάνει τον στόχο που θέτει, εν προκειμένω να αποτρέψει τον ξένο επενδυτή να διενεργήσει έρευνες εξεύρεσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ή να υποχρεώσει τη γαλλική εταιρεία να αποσυρθεί από την Κύπρο, πράγμα που και στο παρελθόν κατ’ επανάληψη θέλησε να επιφέρει.
Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει την Αθήνα και τη Λευκωσία να προχωρήσουν από κοινού και κατά μόνας σε διεθνή καταγγελία της Τουρκίας, ως χώρας που συστηματικά και συνεχώς παραβιάζει την κυριαρχία στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο των δύο γειτονικών της κρατών, κατά τρόπον επιθετικά προκλητικό. Αυτή η συμπεριφορά δεν απειλεί μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και την ίδια την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η σιωπή και οι τάσεις κατευνασμού που αναπτύσσονται ορισμένες φορές από τα δύο κράτη του Ελληνισμού, που απειλούνται, δίνουν τροφή στην τουρκική επιθετική προκλητικότητα που εκλαμβάνει τη σιωπή ως συναινετική στάση, που προέρχεται από φόβο. Η επιλογή της διαλλακτικότητας και της μετριοπαθούς στάσης γίνεται αντιληπτή από τον επιτιθέμενο, τουλάχιστον ως ανοχή, αν όχι ως συναίνεση και φοβική αποδοχή της διεκδικητικής συμπεριφοράς του.
Είναι η ώρα για την Αθήνα και τη Λευκωσία να προχωρήσουν σε οργανωμένη και αξιόπιστη διεθνή καταγγελία της Άγκυρας, ως χώρας με σαφή και επικίνδυνη συμπεριφορά εναντίον των κρατών της περιοχής, ιδίως της Ελλάδας και της Κύπρου. Μια τέτοια κίνηση έρχεται σε μια στιγμή, κατά την οποία η Άγκυρα έχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στον διεθνή παράγοντα, όπου η εμπιστοσύνη μεταξύ φίλων και συμμάχων έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Ο συμμαχικός άξονας με το Ισραήλ έχει εδώ και καιρό καταρρεύσει, οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι κακές, οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι τουλάχιστον μη φιλικές, η Τουρκία επιχειρεί ένα άνοιγμα προς τη Μόσχα, χωρίς να έχει θεαματικά αποτελέσματα, ενώ, όπως ήδη αναφέραμε, η Άγκυρα αντιμετωπίζει σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα απειλής του καθεστώτος Ερντογάν από τους ισλαμιστές, οι οποίοι ως κίνημα με σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά ερείσματα, απειλούν το καθεστώς με ανατροπή.
Η κατάσταση είναι δύσκολη, γιατί ακριβώς το καθεστώς Ερντογάν, όντας αποδυναμωμένο εσωτερικά, καθόλου δεν αποκλείεται να επιχειρήσει μια εξαγωγή της κρίσης στον διεθνή περίγυρο της Τουρκίας και αυτός είναι πρωτίστως η Αθήνα και η Λευκωσία. Τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου μπορούν να απειληθούν ανά πάσα στιγμή, ενώ η Άγκυρα μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο στην Κύπρο, προκειμένου να υποχρεώσει την Αθήνα να κινηθεί προς υπεράσπιση της Κύπρου. Πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε πως το στράτευμα στην Άγκυρα, σε ό,τι αφορά σε έμπειρα στελέχη, είναι αποδυναμωμένο από τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις του καθεστώτος Ερντογάν, ενώ η επάνδρωση των ενόπλων δυνάμεων με νεότερους και άπειρους αξιωματικούς δεν πρέπει απαραιτήτως να εφησυχάζει την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Υπογραμμίζεται πως η κρίσιμη τούτη ώρα επιβάλλει κινητικότητα στο επίπεδο δεδομένων συμμαχιών που έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως είναι το τρίγωνο Αθήνα – Λευκωσία – Τελ-Αβίβ, Αθήνα – Λευκωσία – Κάιρο, δράσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στις δύο κυβερνήσεις του Ελληνισμού να προβάλουν προς τα έξω την οικοδόμηση ενός κοινού μετώπου, ικανού να αποτρέψει τον τουρκικό επεκτατισμό.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής
Διευθυντής Κέντρου Ανατολικών Σπουδών
για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία,
Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/410558/provoli-isxyos-enanti-fovikon-syndromon