Τουρκικές κανονιές στην ΑΟΖ

28 Μάρτιος 2017

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Την ίδια στιγμή η κυπριακή Βουλή υποχωρεί στις αξιώσεις Ακιντζί
Νέα NAVTEX καθορίζει ασκήσεις που καλύπτουν τα οικόπεδα 3, 4 και 5 σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τη Βάση Ανδρέας Παπανδρέου

Ενώ η πλειοψηφία που σχηματίζουν τα κόμματα του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ικανοποιεί τις τουρκικές απαιτήσεις για την αλλαγή του νόμου για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, την οποία αμφισβητεί με τον πλέον εμφανή τρόπο.

Εξέδωσε νέα ΝΑVTEX (345/17), με την οποία διενεργεί σήμερα, 28 Μαρτίου, ασκήσεις σε απόσταση 60 ναυτικών μιλίων από τη Βάση Ανδρέας Παπανδρέου, εκτός των 12 ναυτικών μιλιών όπου εκτείνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου υπάρχουν, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η περιοχή καλύπτει συνολική έκταση 2974,3 τετρ. χλμ και επηρεάζει τα τεμάχια 3, 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο ΧΑΡΤΗΣ με την περιοχή που δέσμευσαν για σήμερα οι Τούρκοι, σε σύγκριση με την περιοχή που δέσμευσαν για την προηγούμενη άσκηση

Οι στόχοι των Τούρκων

Η τουρκική NAVTEX καλύπτει τμήματα των οικοπέδων και διεξάγεται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, όπου η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκεται η δική της υφαλοκρηπίδα και ότι τα εκεί ευρισκόμενα ενεργειακά οικόπεδα δεν ανήκουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για περιοχή με την οποία ενώνει τον χώρο της Κύπρου με τον δικό της και κινούμενη προς την Ελλάδα αποκόπτει την κυπριακή από την ελληνική ΑΟΖ, προκειμένου:

  1. Να δημιουργήσει από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα μια τουρκική λίμνη.
  2.  Να τριχοτομήσει (μεταξύ της ίδιας από τη μια και του ψευδοκράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άλλη) την κυπριακή ΑΟΖ και επί τη βάσει θεωριών που διδάσκονται στην Τουρκική Πολεμική Ακαδημία και γίνονται δεκτές από το Υπουργείο Εξωτερικών να την πολυτεμαχίσει, προσφέροντας τμήμα των οικοπέδων της στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

Ασφαλής επιλογή και… αναγνώριση

Τα ανωτέρω εμπίπτουν στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική, τμήμα της οποίας είναι και ο έλεγχος της Κύπρου και δη του φυσικού αερίου, που περιλαμβάνει και τον αγωγό προς Τουρκία, παρότι, ως φαίνεται, η πιο συμφέρουσα για την Κύπρο και το Ισραήλ επιλογή είναι αυτή μέσω Ελλάδας, αφού το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, 5,2 δις δολάρια. Άλλωστε, πρόκειται για αγωγό που θα ανήκει στο δίκτυο της Ε.Ε. Το γεγονός αυτό συν το ότι θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο, συνιστά παράγοντες ασφάλειας και αποτροπής έναντι οποιασδήποτε τουρκικής ενέργειας.

Όσο, δε, για τον αγωγό από το Ισραήλ προς τα τουρκικά παράλια, αυτός θα πρέπει να περάσει μέσω κυπριακής ΑΟΖ. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει μεν δικαίωμα βέτο, έχει, όμως, λόγο. Και, ως εκ τούτου, το Ισραήλ, αλλά κυρίως η Τουρκία, θα πρέπει να εμπλακούν σε συνομιλίες μαζί της, οπότε η Άγκυρα θα πρέπει να υπεισέλθει σε μια διαδικασία αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/417237/tourkikes-kanonies-stin-aoz#sthash.9OpDk7WV.dpuf