Ήγειρε το θέμα των παραβιάσεων ο ΠτΔ

21 Απρίλιος 2017
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τουρκική προκλητικότητα και εμπιστοσύνη δεν πάνε μαζί, διαμήνυσε ο Ν. Αναστασιάδης
Χωρίς αποτέλεσμα και η χθεσινή συνάντηση, η οποία επιβεβαίωσε το κακό κλίμα και τις χαμηλές προσδοκίες για προοπτική προόδου

Το κλίμα χαμηλών προσδοκιών και δυσπιστίας, που περιέρρεε τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, επιβεβαιώθηκε και στην πράξη, αφού δεν υπήρξε, επί της ουσίας, οιαδήποτε πρόοδος επί των θεμάτων όπου διαφαίνεται να κλειδώνουν οι αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα των κεφαλαίων της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από την άλλη να έχουμε τέτοιου είδους προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, όπως η κάθοδος του Μπαρμπαρός στα νερά της Κύπρου και οι στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η ε/κ πλευρά τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Κυπριακό, που ορίζεται, από τη μια μεριά, από το τέλμα στη διαπραγματευτική διαδικασία, λόγω των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων και υπαναχωρήσεων, και, από την άλλη, από την κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κυπριακή ΑΟΖ και στον κυπριακό εναέριο χώρο.

Παραμένουν οι διαφορές
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είπε ότι «το κλίμα ήταν καλό. Έχουμε ενημερωθεί από τους διαπραγματευτές για τις εργασίες μέχρι σήμερα, οι οποίες θα συνεχίσουν και αύριο (σήμερα).
Βεβαίως δεν αρκεί μόνον το κλίμα, η ουσία είναι να υπάρχουν αποτελέσματα. Παραμένουν διαφορές και συνεπώς δεν θέλω να δημιουργώ εικόνες, οι οποίες να αποπνέουν είτε αισιοδοξία είτε απαισιοδοξία».

«Θέλω να ελπίζω», πρόσθεσε, «ότι κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι απαιτείται πραγματικά να αντιληφθούμε τις ανησυχίες όπως εκφράζονται και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Ερωτηθείς, αν στη συνάντηση έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία και αυξάνεται, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως, και είπα ότι αυτό δεν ωφελεί και δεν δημιουργεί το κλίμα που θα θέλαμε. Και δεν είναι δυνατόν, από τη μια να μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και, από την άλλη, να έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση, αναφορικά με το ποια ήταν η αντίδραση του Μουσταφά Ακιντζί, όταν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ετέθη στο τραπέζι.

Με καθυστέρηση
Η χθεσινή ήταν η πρώτη από τις τέσσερεις προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, και η πρώτη μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία.

Η συνάντηση άρχισε με καθυστέρηση μιας ώρας, λόγω ατυχήματος της συζύγου του Τ/κ ηγέτη, Μεράλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα κατεχόμενα, η κ. Ακιντζί τραυματίστηκε όταν έπεσε κάτω, ενώ βρισκόταν στο λεγόμενο «προεδρικό».
Σύμφωνα με δήλωση του νοσοκομειακού γιατρού Μπουλέντ Ντιζνταρλί, η κ. Ακιντζί υπέστη εξάρθρωση ώμου και της παρασχέθηκε η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Πρόκληση από τον… προθάλαμο
Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Τ/κ ηγέτης, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για «ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς», αναφέροντας πως η ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να δει την τουρκοκυπριακή «ως ισότιμη και ως εταίρο της», και όχι ως μειονότητα.

Πρόσθεσε πως, εάν υπάρχει η θέληση, είναι δυνατόν να υπάρξει ένα πλαίσιο λύσης σε δύο μήνες, σημειώνοντας ότι τόσο οι Ε/κ όσο και οι Τ/κ μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον σε κλίμα ειρήνης, εφόσον η μια πλευρά σέβεται τα δικαιώματα της άλλης.

Αναφέρθηκε στη σημασία της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας, και είπε πως δεν μπορεί να γίνονται συζητήσεις για ομοσπονδία στη λογική της πλειοψηφίας-μειοψηφίας, και πως οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν μια οντότητα με δύο πολιτικά ισότιμες πλευρές.

Σημείωσε, περαιτέρω, πως οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν για ακόμη πενήντα χρόνια, υποδεικνύοντας πως «είτε θα συμφωνήσουμε και μετά η ‘τδβκ’ θα καταστεί μέρος ενός ομόσπονδου συνεταιριστικού κράτους, ή εάν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό, η ‘τδβκ’ θα συνεχίσει στον δικό της δρόμο». Κατέληξε πως επιθυμία της τ/κ πλευράς είναι να επιτευχθεί το πρώτο.