23 ΑΠΡ 2017
Του Κώστα Βενιζέλου
Επιστολή-καταγγελία για ενέργειες και την εν γένει συμπεριφορά του Ειδικού του Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, απέστειλε στον Αντόνιο Γκουτέρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», στην επιστολή χωρίς περιστροφές τονίζεται εν πολλοίς πως ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού ενεργεί για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζεται συναφώς πως ο Νίκος Κοτζιάς βρισκόμενος τον περασμένο μήνα στη Λευκωσία είχε και δημόσια καταγγείλει τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, χαρακτηρίζοντας τον ως λομπίστα της Τουρκίας. Είχε πει συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μήπως δεν είναι διαμεσολάβηση αλλά δικηγορία όταν αναλαμβάνουν να τους εξηγήσουν πώς να διατυπώσουν καλύτερα τα αιτήματά τους προς την ΕΕ;
«Μήπως λειτουργούν ως λομπίστες στην υπηρεσία της Τουρκίας;». Αρχικά, στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2017, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτουν εμπόδια για την εξέταση βασικών θεμάτων όπως αυτό των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων ενώ ήγειραν και το ζήτημα της εφαρμογής για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το θέμα, υποδεικνύει ο Νίκος Κοτζιάς, δεν αφορά τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού αλλά τις σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε.
Ο Νίκος Κοτζιάς εκθέτει τους προβληματισμούς του για την αποστολή Άιντα, ο οποίος όπως σημειώνεται υπερβαίνει τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας υπέρ της τουρκικής πλευράς. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στην επιστολή ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρει πως ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα παρέχει συμβουλές στην τουρκική πλευρά πώς μπορεί να προωθήσει τα αιτήματα της στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περαιτέρω σημειώνει πως προώθησε το αίτημα αυτό της Τουρκίας σε συνομιλίες που είχε ο κ. Άιντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά, υποδεικνύει η Αθήνα τον καθιστούν λομπίστα υπέρ της Τουρκίας.
Στην επιστολή καταγγέλλεται ακόμη ο Άιντα ότι παραπλανεί τους διεθνείς παράγοντες διαδίδοντας ότι επί του θέματος αυτού υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ισχυριζόμενος πως οι διαφωνίες υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο, παραπέμποντας τους συνομιλητές του στην Αθήνα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αφήνει να αιωρείται το ερώτημα κατά πόσο ο κ. Άιντα ενεργεί κατόπιν εντολών. Αφήνεται μια αιχμή για την οποία θα πρέπει προφανώς να απαντήσει ο Γενικός Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Εάν, δηλαδή, ο κ. Άιντα ενεργεί από μόνος του ή μετά από εντολές του ίδιου του κ. Γκουτέρες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό κατά τις επαφές του με την τουρκική πλευρά φέρεται να την έχει συμβουλεύσει πως θα πρέπει να θέσει σε μια άλλη βάση την επιχειρηματολογία της για να κερδίσει το αίτημα της. Γι αυτό και διαπιστώθηκε στη συνέχεια διαφοροποίηση στον τρόπο προώθησης από την Τουρκία και τον εγκάθετο της στα κατεχόμενα, Μουσταφά Ακιντζί, του αιτήματος. Εσχάτως κάνουν λόγο για ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων παραπέμποντας στο σύνταγμα του 1960! Περαιτέρω, όπως πληροφορείται ο «Φ», ο κ. Άιντα επιχειρεί σε συνεννόηση με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να «κυπροποιήσουν» το τουρκικό αίτημα ώστε να καθησυχάσουν τους υπόλοιπους εταίρους μας στην Ε.Ε. Μια φόρμουλα που θα καθιστά την Κύπρο τουρκική επαρχία.
Οι δραστηριότητες αυτές του κ. Άιντα είναι γνωστές στη Λευκωσία, η οποία δημοσίως στηρίζει τον αξιωματούχο του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε σε κοινοτικούς πρέσβεις στη Λευκωσία, που οργάνωσε η Προεδρία της Μάλτας στην Ε.Ε., απάντησε σε σχετική ερώτηση από τον πρέσβη του Βελγίου. Αν και είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Λευκωσία για τον ρόλο του κ. Άιντα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στον Βέλγο πρέσβη ότι εκτιμά το έργο που επιτελεί ο αξιωματούχος του ΟΗΕ και τον στηρίζει. Ο Νορβηγός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού αναμένεται στο νησί αύριο Δευτέρα για να συμμετάσχει στις συναντήσεις που θα έχουν οι δυο διαπραγματευτές αυτή την εβδομάδα.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευρεία σύσκεψη που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών για να αξιολογηθούν οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία.
Στη σύσκεψη που συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς και της ΚΥΠ, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ και υπηρεσιακοί παράγοντες, έγινε μια ενδελεχή ανασκόπηση των εξελίξεων και καθορίστηκαν κάποια βήματα που θα γίνουν.
Σημειώνεται πως αύριο Δευτέρα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.
Θέλουν την Κύπρο Β΄ κατηγορίας κράτος – Χωρίς σοβαρά επιχειρήματα οι «συνήθεις ύποπτοι» – Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ε.Ε. με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην Κύπρο
Η επιχειρηματολογία που προβάλλεται από τους «συνήθεις υπόπτους» για να προωθηθεί το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες στηρίζεται σε προηγούμενα που ποσώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Κύπρο. Για παράδειγμα το προηγούμενο της Πορτογαλικής Δήλωσης (1991) κατά την προσχώρηση στη Συνθήκη του Σένγκεν που αφορούσε τη συμφωνία Πορτογαλίας- Βραζιλίας για κατάργηση των θεωρήσεων δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση της Κύπρου.
• Οι Τούρκοι πολίτες δεν κυκλοφορούν ελεύθερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, που ειρήσθω εν παρόδω δεν μετέχει στη Συνθήκη του Σένγκεν λόγω της κατοχής τμήματος του νησιού από την Τουρκία.
• Η επίκληση ( όταν τους συμφέρει) του καθεστώτος που ίσχυε το 1960 δεν αντέχει σε καμία λογική καθώς υπήρξαν έκτοτε πολλές και σημαντικές αλλαγές. Πέραν της συνεχιζόμενης κατοχής λήφθηκαν και αποφάσεις από Διεθνείς Οργανισμούς όπως ΟΗΕ και Ε.Ε..
• Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η σημαντικότερη πράξη θεωρείται αυτή της προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και η αποδοχή του κοινοτικού κεκτημένου. Με βάση το κεκτημένο (που περιλαμβάνει κι αυτό του Σένγκεν), δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. χωρίς βίζα. Σε περίπτωση που μέσα από συμφωνία στο Κυπριακό υιοθετηθεί η στρέβλωση αυτή, να ισχύσουν δηλαδή στην Κύπρο για Τούρκους πολίτες οι τέσσερις ελευθερίες, τότε αυτό θα καταστήσει τη χώρα μας δεύτερης κατηγορίας κράτος-μέλος. Πέρα του γεγονότος ότι δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη Συνθήκη Σένγκεν θα έχει προβλήματα και τους άλλους εταίρους στα θέματα ελεύθερης διακίνησης. Οι Τούρκοι υπήκοοι θα έρχονται στην Κύπρο αλλά δεν θα μπορούν να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Πηγή:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ