«Είμαι αισιόδοξος και δεν δίδω λογαριασμό σε κανέναν»

Print Friendly, PDF & Email

26 Απρίλιος 2017
Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Ο Ιωάννης Κασουλίδης θρηνεί επί ερειπίων και προτείνει σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία!

Στις 15 Απριλίου 2014, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωνε στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ»: «Αυτή τη φορά οι οιωνοί είναι καλύτεροι απ’ ό,τι προηγουμένως για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό που διαφέρει στη νέα προσπάθεια είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος». Σημείωνε μάλιστα πως «πρώτη φορά συνομιλούμε απευθείας με την Τουρκία».

Σε άλλες δηλώσεις του, πολύ αργότερα, στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου(LGR), o κ. Κασουλίδης επαναλάμβανε την άκρατη αισιοδοξία του και επαναβεβαίωνε τα ελλείμματα πολιτικής διορατικότητας που χαρακτηρίζουν ολόκληρη την πολιτική της Κυβέρνησης.

Δήλωνε: «Εμείς δεν πρέπει να είμαστε μικρόψυχοι, να εκπέμπουμε αρνητισμό και μηνύματα απαισιοδοξίας, λέγοντας ότι είναι η Άγκυρα, και είναι η Άγκυρα κ.ο.κ. Είναι αυτό που με ωθεί να μιλώ για αισιοδοξία. Εξάλλου δεν έχω να δώσω λογαριασμό σε κανέναν γιατί είμαι αισιόδοξος, γιατί αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα. Είμαι αισιόδοξος και όποιος έχει παράπονο ας πάει όπου θέλει».

Οι δηλώσεις αυτές του Υπουργού Εξωτερικών προδίδουν άκρατη αμετροέπεια, πρωτοφανή απουσία πολιτικής διορατικότητας, πλήρη ομηρία σε μία πολιτική ψευδαισθήσεων, πλήρη άγνοια των τουρκικών επιδιώξεων και μεγάλη δόση αλαζονείας.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ». Μετά την άκρατη αισιοδοξία, η πλήρης απαισιοδοξία. Μετά τους καλύτερους οιωνούς, οι χειρότεροι οιωνοί. Μετά την απόλυτη βεβαιότητα, ο απόλυτος προβληματισμός.

«Είχα πει και στη ‘Μιλιέτ’ για την ελπίδα μου για λύση. Τώρα θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου. Είμαι υποχρεωμένος να το πω αυτό», δηλώνει περίλυπος ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Αλλά, κύριε Υπουργέ, όταν εχάσατε τέσσερα και πλέον χρόνια περιφερόμενοι μεταξύ των «καλύτερων οιωνών» και πελαγοδρομούντες μέσα σε μία πολιτική ψευδαισθήσεων, είναι πολύ αργά για δάκρυα και απογοητεύσεις. Ως πολιτικός ο οποίος υπηρέτησε σε καίρια αξιώματα, όπως του υπουργού Εξωτερικών, του κυβερνητικού εκπροσώπου, του ευρωβουλευτή, φιλοδοξήσατε να υπηρετήσετε και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οφείλετε το ελάχιστον:

Να είσαστε άριστος γνώστης του εθνικού προβλήματος, άριστος γνώστης των επιδιώξεων και των στόχων του εχθρού, να μην ευσεβοποθείτε και να μην υπεραισιοδοξείτε. Να σχεδιάζετε ρεαλιστικές πολιτικές στη βάση των πραγματικοτήτων και όχι στη βάση εκ φύσεως αισιόδοξων εκτιμήσεών σας. Να σχεδιάζετε σύμφωνα με την πολιτική λογική και να σας χαρακτηρίζει η πολιτική διορατικότητα.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης κατέστη θύμα της υπεραισιοδοξίας του και της πολιτικής των ψευδαισθήσεων, η οποία διαχρονικά διακατείχε τους ηγέτες του ΔΗΣΥ. Και αφού σπατάλησαν μία τετραετία σε μία πολιτική υποχωρήσεων, εμπαιγμού του λαού, εφεύρεσης οροσήμων, μομέντουμ, εξαγγελιών επερχόμενης λύσης το 2014, το 2015, το 2016, απο-ενοχοποίησης και εξύμνησης Ερντογάν και Ακιντζί, εκπλήρωσης των εντολών τους και διάπραξης πολλών εγκληματικών λαθών, έρχονται σήμερα να θρηνήσουν από απογοήτευση επί των ερειπίων του εθνικού θέματος και της ψευδορεαλιστικής πολιτικής τους.

Αλλά τι να κάνει ο λαός τους θρήνους και τις απογοητεύσεις του Κασουλίδη, του Αναστασιάδη, του Αβέρωφ και του Κυπριανού, όταν και οι λόγοι και η πολιτική τους διαψεύστηκαν από τους ιδίους και τα γεγονότα; Όταν ακόμη και σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδίδει ίσες ευθύνες και στις δύο πλευρές; Ιδού τι λέγει στη «Μιλιέτ»: «Όλοι σκέφτονται τα λόγια που θα ικανοποιήσουν τη μία πλευρά. Ωστόσο αυτά τα λόγια πληγώνουν την άλλη πλευρά».

Τι θέλει να πει με αυτή την ατάκα ο κ. Κασουλίδης; Ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει λόγια που πληγώνουν την τουρκοκυπριακή πλευρά; Ότι είναι συνυπεύθυνος με τον Ακιντζί για το γεγονός ότι οι συνομιλίες πνέουν τα λοίσθια; Τι υπονοεί, όταν μιλά για «δηλώσεις και κινήσεις και από τις δύο πλευρές που δηλητηριάζουν το κλίμα»; Φταίει το ενωτικό δημοψήφισμα; Φταίει ο Αναστασιάδης; Περί «Μπαρμπαρός» και NAVTEX, καμία αναφορά….

Αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών προβαίνει και σε μία άλλη απαράδεκτη αναφορά, την οποία ως Υπουργός Εξωτερικών δεν έπρεπε καν να διανοείται.

«Η Τουρκία χρειάζεται τον στρατό της. Τι δουλειά έχει στην Κύπρο ο στρατός; Τι κάνει στην Κύπρο; Κάνει διακοπές; Ας πάνε στη νοτιανατολική Τουρκία, στο μέτωπο». Ο τουρκικός στρατός, κ. Κασουλίδη, δεν κάνει διακοπές στην Κύπρο. Προστατεύει τα «κεκτημένα» της εισβολής και κατοχής, και προετοιμάζεται για την τελική έφοδο, μόλις καταρρεύσει η διζωνική λύση. Και γιατί ο κ. Κασουλίδης συμβουλεύει την Τουρκία να στείλει τον στρατό της στο «μέτωπο»; Για να αρχίσει να σφάζει Κούρδους, Σύρους και Τούρκους αντικαθεστωτικούς;

Και το «επιδόρπιο». Προτείνει, μετά τη λύση, υπογραφή συμφώνου φιλίας Κύπρου-Τουρκίας! Και δελεάζει με μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου, στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας.

Ακόμη και την ώρα που καταρρέουν οι μύθοι της πολιτικής και των ψευδαισθήσεών τους, ακόμη και την ώρα που η Τουρκία τούς αποκαλύπτει το επιδρομικό της πρόσωπο στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι κυβερνώντες προσπαθούν να προσφέρουν στο θηρίο τροφή.

Δεν έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία θεωρεί εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και ανύπαρκτη την ΑΟΖ της, και δικό της το κυπριακό φυσικό αέριο. Και δεν αντελήφθησαν πως με τη λύση που διαπραγματεύονται, η Τουρκία δεν χρειάζεται σύμφωνο φιλίας με τη διζωνική Κύπρο. Ο Ερντογάν θα έλθει εδώ όχι ως φίλος, αλλά ως νόμιμος επικυρίαρχος και εν δυνάμει κατακτητής της Κύπρου.

Όταν έχουμε τέτοιους διαχειριστές του εθνικού προβλήματος, τότε ο Ελληνισμός να κλαίει τη μοίρα του…