ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ Ενοχοποίησαν την Ελληνοκυπριακή πλευρά

Print Friendly, PDF & Email

28 Απρίλιος 2017
Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Πώς αναμένουν, τώρα, να επιρριφθούν ευθύνες στην Τουρκία και στον Ακιντζί;

Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ ζητούν επιμόνως να συνεχιστεί η διαδικασία ενός καταδικασμένου διαλόγου, προκειμένου, εάν ναυαγήσει, η διεθνής κοινότητα να καταλογίσει, όπως διατείνονται, ευθύνη στην τουρκική πλευρά.

Εάν, όμως, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού, άκουαν… τους εαυτούς τους, θα αντιλαμβάνοντο ότι μετά τα όσα καταλόγισαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα της αποχώρησης του κατοχικού ηγέτη από τις συνομιλίες, τέτοια περίπτωση αποκλείεται. Σε περίπτωση αδιεξόδου, η ευθύνη θα καταλογισθεί είτε και στις δύο πλευρές, είτε σε καμία.

Ιδιαίτερα ο Άντρος Κυπριανού, ευθύς εξαρχής, είχε αποδυθεί σε μία μανιώδη επίθεση εναντίον των πολιτικών δυνάμεων που είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος. Είχε διακηρύξει και τον άκουσε, όχι μόνο η Κύπρος, αλλά και τα ξένα κέντρα αποφάσεων και η διεθνής κοινότητα, ότι πρώτοι εμείς ευθυνόμαστε, επειδή προσφέραμε στον Μουσταφά Ακιντζί την αφορμή να διακόψει τις συνομιλίες.

Επειδή η πλειοψηφία της Βουλής έκρινε να ακολουθήσει μία «πολιτική σχιζοφρένειας» και να υποστηρίξει την πολιτική της Ένωσης. Έσπευσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς άγεται και φέρεται και καθοδηγείται από ένα ακροδεξιό, «φασιστικό κόμμα». Και γνωρίζουμε όλοι, και περισσότερο ο Άντρος Κυπριανού, ποία ενόχληση προκαλεί στον ευρωπαϊκό χώρο η αναφορά στα ακροδεξιά κινήματα.

Όταν λοιπόν το ΑΚΕΛ, για πολλές ημέρες, δημιουργούσε την εντύπωση ότι πρώτη η ελληνοκυπριακή πλευρά, η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας ήρξατο χειρών αδίκων, πώς αναμένει πως θα επιρριφθεί ευθύνη στην τουρκική στο ενδεχόμενο ναυαγίου των συνομιλιών; Άκουσε από τα Ηνωμένα Έθνη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από οποιαδήποτε κυβέρνηση καταδίκη του Ακιντζί, για την αποχώρησή του από τις συνομιλίες;

Από κανέναν. Όταν η προαλειφόμενη ως υποψηφία του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές και σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωνε πως ο Ακιντζί έχει 100% δίκαιο, όταν αποχωρούσε από τις συνομιλίες και πως η Βουλή προχώρησε σε «μίνι πραξικόπημα» κατά των συνομιλιών, υπάρχει οποιοσδήποτε ξένος που θα φορτώσει ευθύνες αύριο στην Τουρκία και στον Ακιντζί για «αδιάλλακτη στάση» και υπονόμευση των συνομιλιών;

Και όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού περιφέροντο στα κατεχόμενα και συναντούσαν τον Ακιντζί, για να τον ικετεύσουν να επιστρέψει στις συνομιλίες και είναι έτοιμοι «να διορθώσουν το λάθος» της ελληνοκυπριακής πλευράς -όπως έπραξαν- αυτό δεν αποτελούσε μήνυμα ενοχής προς τη διεθνή κοινότητα, ότι πρώτη η ελληνοκυπριακή πλευρά προκάλεσε την κρίση; Και όταν οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων αποδίδουν την πρώτη ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, γιατί να έλθει ο ξένος και να την αποδώσει στην Τουρκία και στον κατοχικό ηγέτη;

Τον τελευταίο καιρό και υπό την πίεση της οργής της κοινής γνώμης, ο Άντρος Κυπριανού καταλογίζει και κάποιες ευθύνες στον Μουσταφά Ακιντζί. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, που θέτει στην ίδια μοίρα ευθυνών και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλά είναι αργά πλέον για διόρθωση του ολέθριου λάθους που διέπραξε.

Η διεθνής κοινότητα σχημάτισε πλέον καθαρές αντιλήψεις: Η ελληνοκυπριακή πλευρά ήρξατο πρώτη χειρών αδίκων και η τουρκοκυπριακή αντέδρασε, αποχωρώντας από τις συνομιλίες και σκληρύνοντας τις θέσεις της. Οι ευθύνες, εάν αποδοθούν, στην καλύτερη περίπτωση θα φορτωθούν και στις δύο πλευρές.

Ποία θα ήταν η φρονιμότερη στάση των δύο κομμάτων; Να επικεντρωθούν μόνο στις ευθύνες του Μουσταφά Ακιντζί. Να καταγγείλουν την Τουρκία και τον κατοχικό ηγέτη, ότι προσχεδιασμένα και προμελετημένα ανατίναξε τον διάλογο και υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις του. Να εκπέμπετο κοινό μήνυμα από την ελληνοκυπριακή πλευρά για τις ευθύνες του Ακιντζί.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, όμως, αποφάσισαν με δηλώσεις και πράξεις, να υπονομεύσουν το ελληνοκυπριακό μέτωπο και να αθωώσουν τον Ακιντζί. Γιατί; Διότι αυτό επέβαλλε η συγκράτηση της καταρρέουσας πολιτικής τους και η συγκάλυψη των μύθων που έπλασαν για τον κατοχικό ηγέτη…