Αυτοσυγκράτηση συστήνει ο Λαβρόφ για προκλήσεις

Print Friendly, PDF & Email

Αυτοσυγκράτηση συστήνει ο Λαβρόφ για προκλήσεις
19 Μάιος 2017
Επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος

«Σημαντικός και δοκιμασμένος στον χρόνο εταίρος μας στην Ευρώπη η Κύπρος», λέει ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε τη στήριξη της Ρωσίας σε μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Συμφωνιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο προκειμένου να παραστεί στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξάγονται σήμερα, απαντούσε σε ερώτηση, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων που παραχώρησαν στον Τύπο με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, μετά από συνάντηση που είχαν χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Λαβρόφ απάντησε ότι «όλα αυτά τα θέματα και οι αμφιλεγόμενες ιδέες πρέπει να συζητούνται εντός του νομικού πλαισίου, με τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Πρόσθεσε ότι «σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε κάθε παρόμοια περίπτωση, υπάρχει ανάγκη για αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την απειλή χρήσης βίας και με την ίδια τη χρήση βίας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαλέξουν αυτόν τον δρόμο».

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε εξάλλου τη στήριξη της Ρωσίας σε μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Συμφωνιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του σε σχέση με την τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και εξέφρασε την εκτίμηση της Λευκωσίας για τη συνεπή στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Είπε, ακόμη, ότι συζήτησαν τον «καθοριστικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνον ως υποστηρικτή της πιθανής λύσης, αλλά και ως προς τη λήψη των απαραίτητων εκείνων αποφάσεων για την πλήρη εφαρμογή» της λύσης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ενώ αναφέρθηκε και «στις επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες για επίτευξη μιας διευθέτησης στο Κυπριακό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα με τον κ. Λαβρόφ, δεν θέλησε ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε, ωστόσο, ότι «υπάρχει συναντίληψη ότι το διεθνές δίκαιο, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να υπερέχει σε κάθε περίπτωση».

Διμερείς σχέσεις
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως ο οικονομικός και ο νομικός, αλλά και στα διεθνή φόρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθούσε, οι δύο Υπουργοί θα προωθούσαν την ολοκλήρωση διάφορων συμφωνιών που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Είπε, επίσης, ότι θα συζητούσαν αριθμό διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένου του Ουκρανικού και την «ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ».

Η Συρία
Ως προς την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος, ως το πλησιέστερο κράτος-μέλος της ΕΕ, θα ήθελε να δει μια πολιτική διαδικασία μετάβασης για την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής και αντιπροσωπευτικής Κυβέρνησης στη χώρα.

Τέλος, είπε ότι θα συζητούνταν οι ευρωρωσικές σχέσεις, καθώς «η παρούσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας δεν ωφελεί καμία πλευρά», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Ενιαία ατζέντα για την τρομοκρατία
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είπε ότι «η Κύπρος είναι ο σημαντικός και δοκιμασμένος στον χρόνο εταίρος μας στην Ευρώπη».

Είπε ότι με τον κ. Κασουλίδη ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις και παρατήρησε ότι, παρά τη μείωση στο διμερές εμπόριο τα τελευταία χρόνια, πρόσφατα καταγράφηκε σημαντική αύξηση.

Αναφέρθηκε, ακολούθως, στη διεθνή τρομοκρατία, λέγοντας ότι χρειάζεται «μια κοινή, ενιαία ατζέντα αντί για τη συγκρουσιακή πολιτική που επιλέγουν αρκετές δυτικές χώρες. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας χρειάζεται τη διευθέτηση της κατάστασης σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, πρώτα και πάνω απ’ όλα στη Συρία», τόνισε.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, είπε ότι «πρέπει να υλοποιήσουμε ενδελεχώς και πλήρως το πακέτο του Μινσκ», συμπλήρωσε, όμως, ότι πρόσφατες ενέργειες των ουκρανικών Αρχών δείχνουν πως «δεν είναι διατεθειμένοι ή ικανοί να το πράξουν».

Βολές κατά Βρυξελλών
Σε σχέση με την κατάσταση των ευρωρωσικών σχέσεων, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι δεν συντρέχει λόγος να είναι ικανοποιημένοι, ενώ πρόσθεσε πως η συνεργασία των δύο πλευρών θα πρέπει να βασίζεται σε ίσα δικαιώματα και στον αμοιβαίο σεβασμό. Για να συμβεί αυτό, συμπλήρωσε, οι Βρυξέλλες πρέπει να σταματήσουν την επιμονή τους «σε αυτό το παιγνίδι-μονόδρομο».
Εξέφρασε ακόμη ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι η Κύπρος ανήκει στην ομάδα των κρατών-μελών της ΕΕ που επιζητούν την ομαλή συνεργασία.

Οι κατηγορίες κατά Τραμπ
Ο κ. Λαβρόφ ρωτήθηκε, επίσης, σε σχέση με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την αποκάλυψη μυστικών πληροφοριών σε Ρώσους αξιωματούχους από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Απαντώντας, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που λένε ότι το μυστικό αφορά στη δυνατότητα των τρομοκρατών να εγκαταστήσουν μη ανιχνεύσιμα εκρηκτικά σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Πρόσθεσε ότι, πριν από έναν μήνα, η Κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε απαγόρευση στη μεταφορά ηλεκτρονικών συσκευών σε αεροπλάνα από επτά χώρες της Μέσης Ανατολής, λόγω τρομοκρατικής απειλής. «Οπότε, αν αναφέρεστε σε αυτό, δεν βλέπω κάποιο μυστικό», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι μάταια «πολλά ΜΜΕ στις ΗΠΑ κάνουν χρήση των αρχών που υιοθετούσαν τα ΜΜΕ της Σοβιετικής Ένωσης».

Ερωτηθείς, τέλος, για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μια πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον να δημιουργήσει μια παρόμοια με το ΝΑΤΟ συμμαχία μεταξύ των χωρών του Κόλπου, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σύνθετα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα πρέπει να επιλύονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Πρόσθεσε ότι, όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του Προέδρου Τραμπ με τους ομολόγους του στη Μέση Ανατολή, «θα υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια και θα μπορούμε να το συζητήσουμε».
– See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/431483/aftosygkratisi-systinei-o-lavrof-gia-prokliseis#sthash.PoekmEYC.dpuf