Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

21/05/2017 17:33

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Η καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, όπως διαφαίνεται μέσα από πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις το τελευταίο διάστημα και παρόμοιες εξελίξεις θα δούμε και το αμέσως επόμενο διάστημα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της κηδείας των λειψάνων του Μιχάλη Κυπριανού, πεσόντα εθνοφρουρού κατά την τουρκική εισβολή, η οποία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου, ο κ. Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνέντευξης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη εφημερίδα «O Φιλελεύθερος», είπε ότι «το περιεχόμενο της συνέντευξης αποδεικνύει τον λόγο που μέχρι στιγμής, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν έχει τελική θετική κατάληξη η παρούσα προσπάθεια.

Το περιεχόμενο της συνέντευξης αποδεικνύει επίσης και την αμηχανία της τουρκικής πλευράς στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία αν υιοθετηθεί θα αποτελέσει και τη μοναδική οδό, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πραγματικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα και να αποφευχθεί ενδεχόμενη αποτυχία ή αδιέξοδο.

Ευελπιστούμε ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς Τουρκίας».

Αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο αύριο στις 10 το πρωί για την πρότασή του, το περιεχόμενο της πρότασης, τη λογική και το σκεπτικό πίσω από την πρόταση, σε τι πραγματικά αποσκοπούμε σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε μετά από δύο και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων, και ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει και τον κυπριακό λαό».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές Τσαβούσογλου περί των τουρκικών εγγυήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε εν έτει 2017 να μιλάμε για στρατούς κατοχής και στρατιωτικές εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Η καλύτερη ασφάλεια για το σύνολο του κυπριακού λαού είναι το ίδιο το περιεχόμενο της λύσης, καθώς επίσης και η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Ανάμεσα στους ισχυρισμούς που αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου – και είναι ένδειξη της έλλειψης επιχειρημάτων – είναι ότι δήθεν ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο, θα προστατεύει την Κύπρο από τρίτες χώρες.

Αλλά επιλέγει να ξεχνά ο κ. Τσαβούσογλου ότι η απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο είναι το αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο».

Αναφερόμενος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις αναφορές Τσαβούσογλου επί του θέματος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν θα εμπλακούμε στο επικοινωνιακό παιγνίδι της Τουρκίας για δημιουργία αμφισβητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ενέργειές μας γίνονται σε συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο, σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη.

Η καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, όπως διαφαίνεται μέσα από πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις το τελευταίο διάστημα και παρόμοιες εξελίξεις θα δούμε και το αμέσως επόμενο διάστημα».

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/5E28E2D22811BFDEC2258127004FF341?OpenDocument&L=G