Περί του ορθού περιεχομένου της ΔΔΟ

Print Friendly, PDF & Email

21 Μάιος 2017

Με τον Άθω Κοιρανίδη

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία 40 χρόνια και οι 7 διαδοχικοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας εργάστηκαν με ζήλο για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά την περίοδο αυτή, όλοι ανεξαιρέτως οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, κάποιοι περισσότερο από άλλους, προέβησαν σε οδυνηρές μέχρι και απαράδεκτες υποχωρήσεις, στην προσπάθειά τους να εξευμενίσουν τον Τούρκο εισβολέα, να προσεγγίσουν τις τουρκικές θέσεις και να επιτύχουν την πολυπόθητη λύση του προβλήματος.

Οι προσπάθειες και των 7 Προέδρων κινήθηκαν εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου, αυτού της ούτω καλούμενης Δι-κοινοτικής Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας («ΔΔΟ») η οποία ως γνωστό προτάθηκε τη δεκαετία του 1950 από τους Άγγλους αποικιοκράτες, κατόπιν συνεννόησης με την Τουρκία, ως εφαρμοσμένη πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», με στόχο τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους στο νησί μετά την εκδίωξή τους από τους Κυπρίους. Το εν λόγω πλαίσιο υιοθετήθηκε βέβαια από τους Τούρκους, αφού εξυπηρετούσε ταυτόχρονα τον δικό τους στρατηγικό στόχο για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

Το δοτό Σύνταγμα του 1960 δεν ήταν τίποτε λιγότερο από την πρώτη φάση εφαρμογής της ΔΔΟ. Η παράβαση της βασικής αρχής της δημοκρατίας του «ένας άνθρωπος μια ψήφος», με την αναγνώριση υπερ-προνομίων στη μειοψηφία του 18%, διαχώρισε τον λαό στα δύο, με τη δημιουργία κοινοτήτων στη βάση ρατσιστικών χαρακτηριστικών και έσπειρε τον σπόρο της γεωγραφικής διαίρεσης. Έτσι θεσμοθετήθηκε ο δι-κοινοτισμός ως προπομπός της δι-ζωνικότητας.

Η δι-ζωνικότητα ξεκίνησε με την ανταρσία του 1963 και επιβλήθηκε ντε φάκτο το 1974 με την τουρκική εισβολή και την εξαναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού, η οποία οδήγησε στη γεωγραφική διαίρεση του λαού στη βάση ρατσιστικών εθνοτικών κριτηρίων.

Η αποδοχή της ΔΔΟ ως πλαισίου λύσης από τον Πρόεδρο Μακάριο έμελλε να εναποθέσει τεράστιο βαρίδι στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρόλο που ο ίδιος φαίνεται ότι μετανόησε για την αποδοχή της και είχε πρόθεση να την αποκηρύξει, δεν πρόλαβε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του. Οι διάδοχοί του, είτε προερχόμενοι είτε ελεγχόμενοι από τα δύο μεγάλα φιλοδιζωνικά κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, δεν είχαν το θάρρος να την αποκηρύξουν λόγω πολιτικού κόστους και κομματικών σκοπιμοτήτων.

Μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004, όταν έγιναν κατανοητές οι ρατσιστικές θεμελιώδεις αρχές της ΔΔΟ, οι παρανοϊκές πρόνοιές της και οι καταστροφικές συνέπειές της, μεγάλο ποσοστό των πολιτών και σημαντικός αριθμός πολιτικών κομμάτων ξεκίνησαν δειλά-δειλά να την αποκηρύσσουν. Τα δύο παραδοσιακά φιλοδιζωνικά κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παρέμειναν πιστά σε αυτή, ενώ το ΔΗΚΟ, στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί χωρίς όμως να διαρρήξει τις γέφυρες εκλογικής συνεργασίας με αυτά, σκαρφίστηκε την προσθήκη στον όρο ΔΔΟ της ουράς «ορθό περιεχόμενο».

Το μεγάλο ερώτημα που έκτοτε παραμένει αναπάντητο είναι αν μπορεί να υπάρξει ΔΔΟ με ορθό περιεχόμενο. Οι υποστηρικτές της ΔΔΟ στην Κύπρο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, απαντούν καταφατικά, δίνοντας ο καθένας τη δική του ερμηνεία στο τι θεωρεί ορθό. Αποδέχονται ως ορθό τον ρατσιστικό διαχωρισμό του λαού σε 2 κοινότητες, καθεμία από τις οποίες θα ελέγχει μία από τις 2 γεωγραφικές ζώνες, καθότι αυτό αποτελεί εξ ορισμού τη θεμελιώδη αρχή της ΔΔΟ. Αποδέχονται επίσης ως ορθή την αναίρεση της θεμελιώδους αρχής της δημοκρατίας τού «ένας άνθρωπος μία ψήφος».

Όσοι απορρίπτουν τα εν λόγω ρατσιστικά στοιχεία δεν μπορούν να αποδεκτούν την ΔΔΟ ανεξαρτήτως των οποιονδήποτε άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών της.

Οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018 αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την εκλογή του πρώτου αντι-διζωνικού Προέδρου, ο οποίος θα αποσείσει από τους ώμους τις Κυπριακής Δημοκρατίας το τεράστιο βαρίδι της ΔΔΟ και θα θέσει τις βάσεις για την απελευθέρωση της χώρας από τον Τούρκο κατακτητή και την απαλλαγή της από την κηδεμονία του. Οι υποψήφιοι των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν προσφέρουν αυτή την προοπτική. Ο υποψήφιος του ούτω καλούμενου «ενδιάμεσου χώρου» οφείλει να το πράξει, αν η υποψηφιότητά του θα είναι υποψηφιότητα νίκης, ανατροπής και απελευθέρωσης.

ΑΘΩΣ ΚΟΙΡΑΝΙΔΗΣ
Πρόεδρος ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/431852/peri-tou-orthou-periexomenou-tis-ddo#sthash.PT7lmVPm.dpuf