ΚΥΠΡΙΑΚΟ:Αναζητείται το «φιλί της ζωής»

Print Friendly, PDF & Email

22 Μάιος 2017

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Άνω-κάτω το εσωτερικό μέτωπο, από τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών
Χωριστές συναντήσεις ηγετών με Έιντε εντός της εβδομάδας, με φόντο την πρόταση Αναστασιάδη και την «πακετοποίηση» που προτείνει ο Ακιντζί

Από δύσκολη έως αδύνατη φαντάζει η εξεύρεση της χρυσής τομής, ώστε να υπάρξει μια νέα διεθνής διάσκεψη, η οποία, όμως, θα φέρει και αποτέλεσμα. Οι αναφορές του κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στον «Φ», ότι θα συνεχιστεί η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί και ότι οι Τ/κ δεν θα αποδεχτούν λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις, ισχυριζόμενος ότι οι Ε/κ δεν είναι διατεθειμένοι να πάνε το επιπλέον μίλι για να λυθεί το Κυπριακό, βάζουν φραγμό στις ελάχιστες πιθανότητες που υπάρχουν για την πραγματοποίηση μιας νέας διεθνούς διάσκεψης.

«Οι θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του εξηγούν ακριβώς γιατί, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, δεν έχει οδηγηθεί μέχρι στιγμής σε τελική κατάληξη η παρούσα διαδικασία και δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό», ήταν το σχόλιο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, όταν κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη συνέντευξη Τσαβούσογλου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας μετά την κηδεία του αγνοούμενου Μιχάλη Χριστοφή Κυπριανού, τόνισε πως το περιεχόμενο της συνέντευξης αποδεικνύει και την αμηχανία της τουρκικής πλευράς στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία αν υιοθετηθεί, είναι η μοναδική οδός ώστε να δημιουργηθούν πραγματικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα και να μην οδηγηθεί η παρούσα προσπάθεια σε μια ενδεχόμενη αποτυχία και σε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς Τουρκίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν μπορούμε, εν έτει 2017, να μιλάμε για στρατούς κατοχής και στρατιωτικές εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. Ανέφερε πως η καλύτερη ασφάλεια για το σύνολο του κυπριακού λαού είναι η ίδια η μορφή της λύσης, την οποία εργαζόμαστε να πετύχουμε, καθώς επίσης και η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ. «Η κατάσταση πραγμάτων στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, η συνεχιζόμενη κατοχή είναι αποτέλεσμα της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Ο Νορβηγός συνεχίζει τις προσπάθειες

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, νωρίς την προσεχή εβδομάδα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία Αλίμ Σιντίκ.

«Όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν έναν σημαντικό ρόλο στο να υποστηρίζουν μια συνολική λύση στο Κυπριακό», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σιντίκ, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις που εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του. Ο αξιωματούχος των Η.Ε. εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συνεχίσουν να το πράττουν σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι στις συνομιλίες».

Όχι σε λαθροβίωση από τον Αναστασιάδη

Η υπόθεση του Κυπριακού βρίσκεται σε κομβικό σημείο, υποστήριξε χθες ο Άντρος Κυπριανού. «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε φάση όπου θα ληφθούν κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις. Είτε θα συνεχίσουν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας είτε θα διακοπούν ή θα καταρρεύσουν εντελώς με απρόβλεπτες συνέπειες. Ελπίζω μόνο να μην επιχειρηθεί λαθροβίωσή τους μέχρι τις προεδρικές εκλογές, για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι του κ. Αναστασιάδη».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον, ενώ η κατοχική δύναμη ετοιμάζει νέες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και μας απειλεί ανοιχτά και απροκάλυπτα. Πρέπει, επίσης, να πω ότι, δυστυχώς, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε κρίσιμες στιγμές δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, επιμένοντας σε απαράδεχτες θέσεις. Απέναντι σε αυτά ο κ. Αναστασιάδης αντί να λειτουργήσει με συνέπεια σε θέσεις αρχών και προσήλωση στον στόχο της λύσης δυστυχώς υπέπεσε σε αντιφάσεις, παλινδρομήσεις και σπασμωδικές ενέργειες».

Επίσης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διερωτήθηκε αν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να καταρρεύσει η διαδικασία αλλά και να φορτωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη, ή έστω μερίδιό της, τη στιγμή που την κύρια ευθύνη για τη στασιμότητα έχει η τουρκική πλευρά.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποδοκίμασε τις αναφορές Τσαβούσογλου. «Η προκλητικότητα, οι εκβιασμοί και οι απειλές του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως καταγράφονται στη συνέντευξη που έδωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσβάλλουν κάθε έννοια του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και, δυστυχώς, διαλύουν κάθε προοπτική για επίτευξη συμφωνίας, για βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό», υποστηρίζει το ΔΗΚΟ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο Τσαβούσογλου αποκαλύπτει εκ νέου τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, που είναι ο πλήρης πολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος του νησιού μετά τη λύση και προσγειώνει στην ωμή πραγματικότητα αυτούς, που τόσο καιρό αιθεροβατούσαν και πίστευαν ότι με τον εξευμενισμό θα φέρουν τη λύση του Κυπριακού, και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που διαπίστωνε και διαφήμιζε τη δήθεν “θετική ρητορική” της Τουρκίας».

Η ΕΔΕΚ ανέφερε ότι «η συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει γι’ ακόμα μια φορά τους τουρκικούς στόχους και επιδιώξεις στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα αποδεικνύει τη λανθασμένη τακτική που μέχρι στιγμής ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στηριζόμενος σε ψευδαισθήσεις, αφού περίμενε πως τόσο η Τουρκία όσο και ο εκπρόσωπός της στην Κύπρο θα διαφοροποιούσαν την πάγια θέση τους και θα συνέβαλλαν εμπράκτως στην εξεύρεση δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι «ο κ. Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία επιμένει σε τέσσερα βασικά ζητήματα, δηλαδή ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση, στις 4 ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες, στη συνέχιση των εγγυήσεων και στη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση. Με αυτές τις θέσεις ως πλαίσιο επιχειρείται η σύγκληση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη, διαψεύδοντας όσους πιστεύουν ακόμα στο θαύμα της τελευταίας στιγμής. Είναι φανερό ότι σε μια νέα Διάσκεψη το δίλημμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι από τη μια η κήρυξη επίσημου αδιεξόδου και από την άλλη μια λύση που θα μας μετατρέψει σε τουρκικό προτεκτοράτο».

Οι Οικολόγοι υποστηρίζουν ότι «ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει με τη συνέντευξή του ότι η Άγκυρα όχι μόνο δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση, αλλά επιμένει να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι απορριπτέες και επιβεβαιώνουν την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα. Είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης να αναδείξουν αυτές τις δηλώσεις και να τις αναδείξουν σε διεθνές επίπεδο για να φανεί πραγματικά ποιος φέρει την ευθύνη για την τελματώδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνομιλίες».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, είπε ότι «οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας υπενθυμίζουν σε όλους ότι οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και το πλαίσιο λύσης ΔΔΟ, που ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια όλες οι πολιτικές δυνάμεις, έχει αποτύχει παταγωδώς».

Συνεχίζουμε τις ενεργειακές μας κινήσεις

Απ’ εκεί και πέρα, όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως σε καμιά περίπτωση δεν θα εμπλακούμε στο επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας για δημιουργία αμφισβητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ενέργειές μας, συνέχισε, γίνονται σε συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη.

Eπεσήμανε ακόμη πως η καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς όπως διαφαίνεται μέσα από συγκεκριμένες εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Παρόμοιες εξελίξεις, συνέχισε, θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/432232/anaziteitai-to-fili-tis-zois