Ας δούμε τα Μεχμετζίκ με μια άλλη ματιά

23 Μαΐου 2017  

του Άριστου Μιχαηλίδη

Διαβάζοντας τη συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Φιλελεύθερο την Κυριακή, αυτό που ξεχωρίζει είναι η κατηγορηματική επιβεβαίωση των απόλυτων θέσεων, της ακρότητας και της αδιαλλαξίας, που εκφράζονται και στο τραπέζι των συνομιλιών από την τουρκική πλευρά. Προπάντων, στα θέματα εγγυήσεων και κατοχικού στρατού. 

Πεντακάθαρο τελεσίγραφο διανθισμένο με τη συνήθη αβάσιμη επιχειρηματολογία, τόσο σαφές, που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει Ελληνοκύπριος, ο οποίος μπορεί να διακρίνει στα λόγια του έστω κι ένα στίγμα θετικής προσέγγισης. Κι όμως, χθες, ελληνοκυπριακή εφημερίδα τοποθετήθηκε στο κύριο άρθρο της λέγοντας ότι «διαβάζοντας πιο ψύχραιμα» τις θέσεις του Τσαβούσογλου, διαπίστωσε πως «σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις και την παραμονή στρατευμάτων, αφήνει ανοιχτή την προοπτική μιας διαφορετικής προσέγγισης». Επικαλείται, γράφει, την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων «αλλά στο διά ταύτα δεν ζητεί τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος», «δεν λέει ότι πρέπει να διατηρηθούν» (εφ. Πολίτης, 22/5/17).

Είναι απίστευτη η αφοσίωση μιας μερίδας Ελληνοκυπρίων στην προσπάθεια να εντάσσουν στο πλαίσιο της λογικής τους τουρκικούς παραλογισμούς. Παριστάνοντας μάλιστα και τους ψύχραιμους αναλυτές σε αντίθεση με τους άλλους που βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα και δεν ξέρουν να διαβάζουν σωστά τα σουλτανικά φιρμάνια. Ακόμα κι όταν οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας, διατυπώνοντας με ακρίβεια τα λόγια τους, αυτοί επιμένουν να διαβάζουν άλλα. Λες και ο σκοπός δεν είναι να διαπιστώσουν ποιες είναι οι πραγματικές θέσεις της Άγκυρας, αλλά να ξεγελάσουν τους Ελληνοκύπριους ερμηνεύοντας τις τουρκικές θέσεις σαν να είναι τίποτα μεταφυσικά φαινόμενα, που πρέπει να τοποθετηθούν σε άλλη διάσταση, σε παράλληλο σύμπαν, για να γίνουν κατανοητά.

Όλη η συνέντευξη του Τσαβούσογλου ήταν ένα σοκ. Περιγράφει παραστατικά ποιο είναι το όνειρο (εφιάλτης, για εμάς) της Άγκυρας για την Κύπρο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας για μια προσέγγιση που μπορεί να φέρει τον συμβιβασμό. Κατ΄ αρχήν, υπόσχεται ότι «σε ένα μελλοντικό κράτος εταιρικής σχέσης, όσο θα είναι σεβαστή η συνταγματική τάξη και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, δεν θα υπάρχει τίποτα που να φοβάστε από την Τουρκία». Ευχαριστούμε, Μεβλούτ εφέντη. Μετά εξηγεί ότι «η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί θα συνεχίσει να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για ολόκληρο το νησί από εξωτερικές απειλές». Και στην ερώτηση αν βλέπει την Τουρκία «να παίζει ρόλο στην Κύπρο και μετά από μια συμφωνία», είναι κατηγορηματικός: «Βεβαίως. Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε μητέρα πατρίδα μετά από τη λύση. Και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ασφάλεια του νησιού μέσω του συστήματος των εγγυήσεων.» Παρόλ΄ αυτά, ερμηνεύουν τις δηλώσεις του ως να διαβάζουν κάτι άλλο από αυτό που διαβάζουμε εμείς. «Στο κρίσιμο σημείο των εγγυήσεων – στρατευμάτων», γράφουν, «δεν ζητεί τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος». Επομένως, μας προσφέρει ένα δώρο (ο τίτλος του άρθρου είναι: Το δώρο) για να δούμε τις θέσεις του «με μια άλλη ματιά».

Πράγματι, μπορούμε να το δούμε και από μια άλλη ματιά. Τη ματιά του Τσαβούσογλου και του Ερντογάν. Μας την προσφέρει στη συνέντευξη: «Η Τουρκία, λέει, είναι κύριος ανθρωπιστικός δότης, ενεργός παροχέας ασφάλειας και καινοτόμος ανθρωπιστικός παίχτης. Στόχος μας είναι να ζούμε με ασφάλεια, σιγουριά και ευημερία σε ένα περιβάλλον ειρήνης». Δυστυχώς, οι ξεροκέφαλοι Ελληνοκύπριοι (πλην των ζηλωτών της όποιας λύσης, που αποφάσισαν για το καλό μας να γίνουν λομπίστες της Τουρκίας), αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι νεοσουλτάνοι τους προσφέρουν ασφάλεια και ευημερία, ότι η Τουρκία είναι ανθρωπιστικός παίχτης κι επιδιώκει περιβάλλον ειρήνης. Και ότι «οικονομικά το νέο συνεταιρικό κράτος θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη φιλία και τη συνεργασία της Τουρκίας», όπως σαφώς δηλώνει ο Τσαβούσογλου. Όταν αντιληφθούμε όλοι αυτή τη μοναδική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας, όπως την αντιλήφθηκαν αυτοί που ονειρεύονται οικονομικά οφέλη από τη συνεργασία με τον κατακτητή, τότε θα βρεθεί και η λύση. Και με έξτρα μπόνους την παροχή ασφάλειας σε όλο το νησί από εξωτερικές απειλές… Το ότι δεν απειλείται από κανέναν άλλο το νησί εκτός από την Τουρκία, δεν έχει σημασία. Ας δούμε τα πράματα με μια άλλη ματιά.

*Στη φωτογραφία, που συνοδεύει το κείμενο, στιγμιότυπο από τη «σιγουριά και ευημερία σε ένα περιβάλλον ειρήνης», που προσφέρει η τουρκική ηγεσία στους Τούρκους υπηκόους και υπόσχεται ότι την ίδια ακριβώς θα προσφέρει και σε ολόκληρο το νησί…

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/400846/as-doyme-ta-mechmetzik-me-mia-alli-matia