Η Παραδοχή του Προέδρου

27 Μάιος 2017

Σημερινή

Είχαμε υποδείξει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι γενναίος ηγέτης δεν είναι εκείνος που επαναλαμβάνει πεισματικά τα λάθη του, αλλά εκείνος που τα παραδέχεται και τα διορθώνει. Χαίρομεν διότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ομολογεί, τώρα, ότι οι διασκέψεις του Μον Πελεράν και της Γενεύης απεδείχθησαν λανθασμένες. Τόνισε χαρακτηριστικά σε ομιλία του σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας, ότι «η αναπαραγωγή παλαιών πρακτικών και εμπειριών, όπως οι συναντήσεις του Μον Πελεράν και της Γενεύης, θα οδηγήσουν μία νέα Διάσκεψη σε αποτυχία». Αυτή η παραδοχή δημιουργεί δικαιολογημένες προσδοκίες, ότι ο Πρόεδρος δεν θα αποδεχθεί να συρθεί σε νέα Γενεύη-Βατερλώ, αλλά θα επιμείνει στις προϋποθέσεις που έθεσε προκειμένου να πραγματοποιηθεί νέα Διάσκεψη.

Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση θριαμβολογούσαν μετά το Μον Πελεράν 3 και τη Διάσκεψη της Γενεύης. Θριαμβολογούσαν, μετά το Μον Πελεράν, ότι για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά παρέδωσε χάρτη στο εδαφικό, αντί να εκφράζουν απογοήτευση για το περιεχόμενο αυτού του χάρτη και την άρνηση της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει σημαντικά, για την ελληνοκυπριακή πλευρά, και κυρίως τους πρόσφυγες, εδάφη.

Πανηγύριζαν επίσης μετά τη Γενεύη, ότι «γώνιασαν» την Τουρκία και την υποχρέωσαν να συζητήσει θέμα εγκατάλειψης των εγγυήσεών της και αποχώρηση των στρατευμάτων της. Τέτοια εξέλιξη, όμως, δεν σημειώθηκε. Αντίθετα, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε στη Γενεύη ότι η συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων και η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων είναι θέματα μη διαπραγματεύσιμα. Και ως να μην έφθαναν αυτά, προχώρησε και στην κατάθεση νέου όρου: Την παραχώρηση στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών.

Τα τρία Μον Πελεράν και η Γενεύη κατέγραψαν τρεις παταγώδεις αποτυχίες της κυπριακής πολιτικής και την ασχεδίαστη, απροετοίμαστη και καθαρά επικοινωνιακή κίνηση της κυβέρνησης και του Προέδρου, να κτίσουν πάνω σε μία επικοινωνιακή πολιτική εντυπωσιασμού των πολιτών. Στην Ελβετία δεν κτύπησε η καρδιά της Κύπρου, ούτε, όπως διαφημίστηκε από ΜΜΕ, κτύπησε η ώρα της αλήθειας. Και στις τέσσερεις περιπτώσεις κτύπησε η καμπάνα των κινδύνων για την Κύπρο και επαναβεβαιώθηκαν οι αμετακίνητοι τουρκικοί στόχοι.

Οι νεκροψίες δεν ωφελούν παρά μόνο στη διαπίστωση των αιτίων θανάτου. Και αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε μία «πολιτική νεκροψία» της αποτυχίας των πολιτικών του, πρέπει τώρα να είναι έτοιμος να αποφύγει την επανάληψη λαθών, την επανάληψη των ίδιων πολιτικών, και την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων μέσα στον λαό. Όχι για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες, διότι αυτό θα είναι ακόμη χειρότερο και από την επανάληψη της πολιτικής ψευδαισθήσεων. Αλλά να κινηθεί στη βάση μίας νέας ρεαλιστικής αντιμετώπισης των πραγματικοτήτων και στη λογική πως αποτελεί ματαιότητα η, μέσω της εξημέρωσης του θηρίου, διαφοροποίηση των τουρκικών στόχων.

Θα του υπενθυμίσουμε τα λόγια με τα οποία ο διαπραγματευτής του Ανδρέας Μαυρογιάννης περιέγραψε τη λύση που θέλει η Τουρκία. Μιλώντας τον Φεβρουάριο του 2016 σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια της εφημερίδας μας, τόνισε:… «Όμως, το γεγονός, ότι ενδεχομένως η Τουρκία να έχει περισσότερους λόγους να θέλει λύση τώρα, παρά προηγουμένως, δεν σημαίνει ότι θέλει λύση όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς. Επιθυμεί λύση στους δικούς της άξονες. Για παράδειγμα, η Τουρκία υποστηρίζει ότι το 2004 στήριξε τη λύση. Αν τη στήριξε, το έκανε διότι ήταν η λύση που ήθελε».

Καλούμε λοιπόν τον Πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αυτό που έκαμε το 2004. Να μη στηρίξει τη λύση που θέλει η Τουρκία…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/433829/i-paradoxi-tou-proedrou