Συνέντευξη ΠτΔ σε «Π» και «YD»: Λύση για Κύπρο και όχι για τρίτους

Print Friendly, PDF & Email

28.05.2017 

Πολίτης News

Συνέντευξη ΠτΔ σε «Π» και «YD»: Λύση για Κύπρο και όχι για τρίτους

«Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική. Γιατί να οδηγηθούμε σε σύρραξη; Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό»

Μήνυμα προς τους Τ/Κ πως αυτό που πρέπει να προέχει είναι το συμφέρον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από τη συνέντευξή του στις εφημερίδες «Πολίτης» και «Yeni Duzen».

Στο Β’ μέρος της συνέντευξης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αμφισβητεί ότι ο Τ/Κ ηγέτης επιθυμεί λύση του Κυπριακού, διερωτάται ωστόσο πόσο ελεύθερα είναι τα χέρια του να διαπραγματεύεται ως Κύπριος.

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη ΠτΔ σε «Π» και «YD»: «Προλαβαίνουμε μέχρι τις εκλογές»

Ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την ελπίδα να επικρατήσει η λογική, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί για ένταση η οποία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και σύρραξη στην περιοχή, σημειώνοντας ότι μεταξύ ερευνών και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου μεσολαβούν αρκετά χρόνια. Τονίζει, δε, πως η λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας.

Για το θέμα των εγγυήσεων, έθεσε και πάλι το ενδεχόμενο αυτές να προέρχονται από άλλους οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ευρώπη ή και μια πολυεθνική δύναμη.

Έκπληξη προκάλεσε στους Τ/Κ δημοσιογράφους η αναφορά του ΠτΔ ότι ο Τ/Κ ηγέτης απέρριψε πρότασή του για κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

Μαριλένα Ευαγγέλου (ΜΕ): Επειδή πολλές φορές αναφέρατε ότι επί δικής σας διακυβέρνησης έχει επιτευχθεί πρόοδος που δεν έχει ξανά παρατηρηθεί, σε περίπτωση ναυαγίου πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα χαθεί αυτή η πρόοδος;

ΠτΔ: Αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν έχει επιτευχθεί πρόοδος και πόσο σημαντική είναι, αλλά να επιτευχθεί μια συνολική λύση. Δηλαδή, προκειμένου να διαφυλάξουμε αυτά που επιτύχαμε, πρέπει να αποδεχτούμε οτιδήποτε μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

 

Σωτήρης Παρούτης (ΣΠ): Το ερώτημα που τίθεται είναι, τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση ναυαγίου ώστε να μην χαθεί η πρόοδος;

ΠτΔ: Αυτό που εισηγούμαι στην πρότασή μου (σ.σ. για τη μεθοδολογία της διάσκεψης για την Κύπρο) είναι ακριβώς για να μην χαθεί ούτε η πρόοδος που επιτεύχθηκε, αλλά και για να διανύσουμε το τελευταίο μίλι με όσες δυσκολίες υπάρχουν προκειμένου να φτάσουμε στο τέρμα. Εδώ και 44 χρόνια που συζητούμε τα 4 κεφάλαια. Για πόσα ακόμα χρόνια θα λέμε στον λαό ότι παρατηρήθηκε πρόοδος, αλλά αδυνατούμε να του δώσουμε οριστική λύση;

Προσεκτικός για εκ περιτροπής

Σαμί Οζουσλού (ΣΟ): Αφού λέτε ότι είμαστε κοντά σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως το εδαφικό, ποια είναι η κατάσταση στη διακυβέρνηση και στον καταμερισμό εξουσιών; Λέγεται ότι προφορικά αναφέρατε ότι αποδέχεστε την εκ περιτροπής προεδρία.

ΠτΔ: Δεν νομίζω να υπάρχει οποιοσδήποτε σώφρων διαπραγματευτής που λέει ποιες είναι οι θέσεις του πριν καν να επιτύχει μια συμφωνία που θα του επιτρέπει να κάνει τα επόμενα βήματα. Να διευκρινίσω ακόμα κάτι. Όταν λέμε ότι είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό, δεν σημαίνει ότι είτε η μια είτε η άλλη πλευρά είναι ικανοποιημένη από τους χάρτες που έχουν παρουσιαστεί στη Γενεύη. Σημαντικές περιοχές που για εμάς έχουν σημασία δεν περιλαμβάνονται. Συνεπώς υπάρχουν εκκρεμότητες. Στο ποσοστό είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, αλλά δεν είναι μόνο το ποσοστό που έχει σημασία. Εμείς είμαστε στο 28,2% και η τ/κ πλευρά είναι στο 29,2%. Και πάλι, για να δείξω πόσο καλών προθέσεων πάντοτε υπήρξα, η συμφωνία για το Μοντ Πελεράν όσον αφορά το εδαφικό ήταν ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σε 3 κριτήρια, στο θέμα της εδαφικής έκτασης του κάθε κρατιδίου, στο θέμα του αριθμού των Ε/Κ που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση και στο θέμα της έκτασης της ακτογραμμής του καθενός των κρατιδίων. 

Παρά το ότι στις 26 του Οκτώβρη είχαμε πει ότι στο Μοντ Πελεράν θα συμφωνούσαμε τα κριτήρια και εν συνεχεία θα κατατίθεντο χάρτες, είχα αποδεχτεί ότι ακόμα και αν πλησίαζαν οι θέσεις μας θα ήταν αρκετό και θα το θεωρούσα επαρκή πρόοδο εάν εν συνεχεία κατατίθεντο χάρτες. Καταλήξαμε μόνο στο θέμα της εδαφικής έκτασης και η τ/κ πλευρά αρνήθηκε να καταθέσει χάρτες. Γι’ αυτό και πήγαμε στη Γενεύη. Γι’ αυτό και η απόφαση της 1ης του Δεκέμβρη συμπεριελάμβανε και τα θέματα της διάσκεψης για την Κύπρο που ήταν η απαίτηση του κ. Ακιντζί.

 

ΣΟ: Δεν ικανοποιηθήκαμε από την απάντηση στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

ΠτΔ: Η απάντησή μου αυτή είναι. Να πάμε στη Γενεύη και να γίνει διάλογος. Θέλω να πω κάτι. Δεν είναι μόνο τι θα πάρει η μια πλευρά που πρέπει να μας ενδιαφέρει. Είναι το πώς η λύση θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Και δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες σε πόσα θέματα έχω δείξει την ευαισθησία μου για τις ανησυχίες της τ/κ κοινότητας. Εξάλλου γι’ αυτό κάλεσα τον κ. Ακιντζί να δώσουμε από κοινού δημοσιογραφική διάσκεψη.

Πρότεινα κοινή ενημέρωση

Τζενκ Μουτλουγιακαλί (ΤΜ): Πότε το κάνατε αυτό;

ΠτΔ: Την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί στον διάλογο, είχα υποβάλει την πρόταση στον κ. Ακιντζί να καταθέσουμε η καθεμιά πλευρά ή από κοινού σε ένα έγγραφο τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις, πού υπάρχουν μικρές διαφορές, θέματα στα οποία έχουμε μικρή απόσταση και θέματα στα οποία υπήρχαν ακόμα μεγάλες διαφορές. Ταυτόχρονα, εισηγήθηκα να προχωρήσουμε με τον κ. Ακιντζί σε μια κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη για να ενημερώσουμε Ε/Κ και Τ/Κ για τα όσα θεωρείται ότι έχουν συμφωνηθεί, έτσι ώστε ο κυπριακός λαός να γνωρίζει ποια είναι η πρόοδος και να μην επιτρέπουμε σε όσους αντιτίθενται στη λύση να διαστρεβλώνουν ή να παραποιούν τα όσα πραγματικά έχουν συμφωνηθεί. Η ε/κ πλευρά ετοίμασε το έγγραφο και το κατέθεσε. Η τ/κ αρνήθηκε να το πράξει και είπε ότι οι παρατηρήσεις της θα γίνονται στο ε/κ έγγραφο, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Ακιντζί απέρριψε την πρότασή μου για από κοινού δημοσιογραφική διάσκεψη.

Την ίδια πρόταση έκανα και κατά την τελευταία συνάντηση στις 17 Μαΐου.

 

ΤΜ: Είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε.

ΠτΔ: Το ξέρω ότι δεν το γνωρίζετε. Είναι πολλά που δεν σας είπαν. Θέλω να πω κάτι. Εγώ τιμώ τη φιλία μου. Μέχρι σήμερα, ουδέποτε έχω κάνει είτε προσωπικές επιθέσεις στον κ. Ακιντζί είτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Πάντοτε κάνω υπομονή, αποφεύγοντας να σχολιάζω πολλές φορές δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κι αυτό για να κρατήσω το καλό κλίμα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις. Αν ο κ. Ακιντζί δεχόταν να δώσουμε δημοσιογραφική διάσκεψη για το πού έχουμε συμφωνήσει, ο καθένας θα καταλάβαινε ποιος είναι εκείνος που έδειξε ευαισθησίες στις ανησυχίες των Τ/Κ.

 

Υπάρχει λύση για εγγυήσεις

ΤΜ: Εγώ προσωπικά θεωρώ τις εγγυήσεις επικίνδυνες. Φοβάμαι την Τουρκία. Αλλά η κοινότητά μου σε ποσοστό 90% θέλει εγγυήσεις. Ξέρω ότι ολόκληρη η ε/κ κοινότητα δεν θέλει εγγυήσεις. Τους καταλαβαίνω και θεωρώ ότι έχουν δίκιο. Αλλά υπάρχουν δύο εντελώς αντίθετες απαιτήσεις. Η επιμονή μίας εκ των πλευρών στις θέσεις της δεν θα δώσει ποτέ αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει γκρι χρώμα μεταξύ του άσπρου και του μαύρου;

ΠτΔ: Θα είχατε απόλυτο δίκιο αν δεν κατέθετα εδώ και έξι μήνες ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά την υλοποίηση των όσων θα συμφωνηθούν, την εγγύηση της συνταγματικής τάξης, την εγγύηση της εσωτερικής ασφάλειας. Δηλαδή σε ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.

Δεν είναι ανάγκη να είναι τουρκικές εγγυήσεις. Γιατί δηλαδή να μην είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ευρώπη, μια πολυεθνική δύναμη; Αυτά δεν είναι αρκετά; Πρέπει δηλαδή να είναι η Τουρκία αυτή που θα μας εγγυηθεί;

 

ΤΜ: Το καταλαβαίνω αυτό που λέτε. Αλλά αν οι απόψεις των δύο πλευρών μείνουν σταθερές σε αυτό το θέμα, δεν θα υπάρξει ποτέ αποτέλεσμα.

ΠτΔ: Μέχρι σήμερα ποτέ δεν έγινε διάλογος για να δούμε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει τις δύο κοινότητες να νιώσουν ασφαλείς. Στη Γενεύη συμφωνήσαμε ότι η εγγύηση της μιας κοινότητας δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την άλλη. Η επιμονή της Τουρκίας να παραμείνει εγγυήτρια του τ/κ κρατιδίου, ή με βάση τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου της νέας κατάστασης πραγμάτων και της συνταγματικής τάξης, αυξάνει τις ανησυχίες των Ε/Κ διότι και το 1974, ύστερα από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου της ελληνικής χούντας, η εισβολή της Τουρκίας έγινε με το πρόσχημα της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης.

 

Γιώργος Κακούρης (ΓΚ): Πάντως ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του απέφυγε να κάνει λόγο για μονομερή επεμβατικά δικαιώματα. Βλέπετε διαφοροποίηση, έστω, στη ρητορική ή έχετε κάποια τέτοια ένδειξη;

ΠτΔ: Στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» στις 22 Μαΐου είπε επί λέξει: «Όσο θα είναι σεβαστή η συνταγματική τάξη και η πολιτική ισότητα των Τ/Κ δεν θα υπάρχει τίποτα που να φοβάστε από την Τουρκία». Τι σημαίνει όσο δεν θα παραβιάζεται το Σύνταγμα και η πολιτική ισότητα; Εννοεί ότι θέλει να είναι εγγυητής και της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, όπως ήταν στο παρελθόν.

Από ποιον εξωτερικό παράγοντα κινδυνεύουμε; Έχουμε άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Ιορδανία, με την Παλαιστίνη, με τον Λίβανο, με όλες τις γειτονικές μας χώρες. Από πού κινδυνεύουμε και πρέπει να μας προστατεύσει η Τουρκία;

Συμφέρει και στην Τουρκία

ΤΜ: Δεν υπάρχει κάποια ανησυχία στην ε/κ κοινότητα για το αν αυτή η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο θέμα του φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει σε σύρραξη;

ΠτΔ: Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική. Γιατί να οδηγηθούμε σε σύρραξη; Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ. Εάν βρεθεί λύση θα υπάρξει για όλους το όφελος. Να πω ακόμα κάτι. Στη Βουλή έχουμε καταθέσει νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός ταμείου με βάση τα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου, όπου θα κατατίθενται τα οφέλη όταν και εφόσον θα έρθει η ώρα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου. 

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μεταξύ ερευνών και εκμετάλλευσης μεσολαβούν αρκετά χρόνια. Συνεπώς, είναι προς όφελος όλων εάν μέσα από τις έρευνες αντιληφθούμε ότι θα υπάρχουν σημαντικά έσοδα για την ευημερία όλων. Εκείνο που διερωτώμαι είναι γιατί θα πρέπει η Τουρκία να παρεμβαίνει σε κάτι που αφορά τους Κυπρίους. Και ιδιαίτερα τη στιγμή που ακόμα είμαστε στη διερεύνηση και όχι στην εκμετάλλευση. Και πόσο θα ωφεληθεί και η Τουρκία εάν καταφέρουμε να επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα; Όχι μόνο όσον αφορά τα κυπριακά κοιτάσματα, αλλά και την προμήθειά της από άλλες χώρες της περιοχής.

 

ΣΟ: Κάνατε λόγο πριν λίγο για τρίτα μέρη. Ποια είναι αυτά τα τρίτα μέρη; Πιστεύετε ότι ο κ. Ακιντζί δεν θέλει λύση;

ΠτΔ: Ο κ. Ακιντζί μπορεί να θέλει λύση. Το θέμα είναι όμως πόσο μπορεί. Λυπούμαι που το λέω. Πόσο ελεύθερα είναι τα χέρια του να διαπραγματευτεί σαν Κύπριος;

Το μήνυμα του ΠτΔ προς τους Τ/Κ

Χωρίς την υποβολή οποιασδήποτε σχετικής ερώτησης θέλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απευθύνει μήνυμα προς την τ/κ κοινότητα, την οποία όπως ανέφερε σέβεται απόλυτα και το έχει αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω τις προσπάθειες για λύση το συντομότερο δυνατό. Μια λύση που να ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες των Τ/Κ, αλλά να μην παραγνωρίζει και τις ανησυχίες των Ε/Κ. Αυτό που πρέπει να είναι επιδίωξη, και το λέω και σαν έκκληση, από όλους όσοι προσπαθούμε να λύσουμε το Κυπριακό είναι η λύση που να επιτύχουμε να μην καταρρεύσει την επομένη που θα συμφωνηθεί. Και να έχουμε ένα κράτος που να μπορεί να λειτουργεί στην ΕΕ», ανέφερε.

Τόνισε, τέλος, ότι «είναι η ώρα να κτίσουμε και τις συνθήκες που να επιτρέψουν στους νέους, Ε/Κ και Τ/Κ, να μπορούν να συνεργαστούν, να μπορούν να έχουν μέλλον. Είναι η ώρα να καταλάβουμε ότι οι Κύπριοι πρέπει να δουλέψουν για τους Κύπριους και όχι για τα συμφέροντα των τρίτων». 

 

* Συνέντευξη στους: Μαριλένα Ευαγγέλου, Γιώργο Κακούρη, Σωτήρη Παρούτη, Τζενκ Μουτλουγιακαλί, Σαμί Οζουσλού 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/sinentefxi-ptd-se-p-ke-yd-lisi-gia-kipro-ke-ochi-gia-tritous