Έχουν σχέδιο και είναι σταθεροί και σίγουροι

Print Friendly, PDF & Email

του Άριστου Μηχαιλίδη

04 Ιουνίου 2017  

Δεν κατάλαβα γιατί ενοχλούνται τόσο πολύ ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών όταν τους ρωτούν τι προνοεί το Σχέδιο Β, αν υπάρχει. Προπάντων, ο Γιαννάκης Κασουλίδης, που νομίζει ότι διαθέτει και τη θεατρική ευχέρεια να παριστάνει τον τσουνιασμένον. Δεν έχουμε Σχέδιο Β, έλεγε προχτές στο ΡΙΚ, κι εκείνοι που ρωτούν, να έρτουν οι ίδιοι να το εφαρμόσουν. Κάπως έτσι. Δήθεν θυμωμένος και δήθεν αποφασιστικός. Κι ο Πρόεδρος, που τον ρώτησαν, στο ΡΙΚ επίσης, κάπως ανάλογα απάντησε, με περισσότερη ψυχραιμία ωστόσο. Τι παθαίνουν, δεν μπορώ να καταλάβω. Όταν οι ίδιοι παραδέχονται ότι το Σχέδιο Α, που εφάρμοσαν απέτυχε ή, πάντως, δεν έφερε το αποτέλεσμα που περίμεναν, το λογικό είναι να αναμένει κανείς ποιο είναι το επόμενο σχέδιο για να πετύχουν τον στόχο τους. Αυτό λέγεται Σχέδιο Β. Και το έχουν στο συρτάρι τους όσοι παράγουν πολιτικές, όσοι επιδιώκουν αποτέλεσμα, όσοι διαπραγματεύονται συμφωνίες. Το αντίθετο από αυτό είναι το γνωστό που αποδίδεται στον Αϊνστάιν, παρόλο που αμφισβητείται ότι το είπε: Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα. Κι εμείς εδώ, κάνουμε ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα για πολλές δεκαετίες. Φτάνουμε σε αδιέξοδο και ξανά το ίδιο. Κι άμα ρωτάς, μήπως είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορεί να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα και πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο, θυμώνουν κιόλας οι ταγοί. Διότι, αμφισβητείς το αψεγάδιαστο σχέδιό τους. Το διαφορετικό αποτέλεσμα πότε θα το δούμε, δεν ξέρουν να μας πουν. Είναι, όμως, σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα πετύχουν. Σ’ αυτή την πενταετία, στην επόμενη, στη μεθεπόμενη, ουδείς γνωρίζει.

Τι πέτυχε μέχρι τώρα το Σχέδιο Α είναι ολοφάνερο. Και θα έπρεπε να τους ανησυχεί. Τουλάχιστον, όσο ανησυχεί τον λαό. Να θυμίσω μόνο τι έλεγε στους Αμμοχωστιανούς ο προηγούμενος Αμερικάνος πρέσβης Τζον Κόνινγκ, ο οποίος προχτές έβριζε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο κι ότι είναι «εγωκεντρικός και εσωστρεφής πολιτικός με μεγάλες προσωπικές φιλοδοξίες» και «ποτέ δεν ήταν ο θαρραλέος, ο αφοσιωμένος ηγέτης που ισχυριζόταν ότι ήταν – ούτε και το 2004». Ο ίδιος που μπαινόβγαινε στο Προεδρικό και υποσχόταν στον Πρόεδρο, και τον πίστευε, ότι μόλις κάνει την πρώτη του κωλοτούμπα και ξεκινήσει τις συνομιλίες η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια στα κυπριακά πλοία. Αυτός, λοιπόν, έλεγε στην ελίτ των Αμμοχωστιανών ότι πρέπει να δεχτούν να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Κι ο δήμαρχος Αλέξης Γαλανός τον κατάγγελλε γραπτώς στον Πρόεδρο, αλλά ο Πρόεδρος δεν ήθελε να ακούει τέτοια πράματα. Ήταν σίγουρος ότι αν δεν τον ενοχλούσαν οι «απορριπτικοί» θα έφτανε στη λύση με τον φίλο Ακιντζί και με την τουρκική ηγεσία που θέλει λύση. Όμως, τώρα είμαστε κοντά στο τουρκικό Σχέδιο Β, σε αυτό που προπαγάνδιζε ο Αμερικάνος, και είναι καιρός να ανοίξουν τα μάτια τους οι ταγοί και να μην τσουνιάζονται με την αγωνία μας. Διότι, θα τους έρθει κατακέφαλα χωρίς να το περιμένουν και ούτε Σχέδιο Α, ούτε Β θα έχουν για να αντιδράσουν.

Άλλωστε, με το Σχέδιο Κουτουρού δεν πας πουθενά. Τι θα γίνει, λοιπόν, αν η Άγκυρα μιαν καλήν πρωίαν ανακοινώσει ότι ανοίγει το Βαρώσι και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να επιστρέψουν και να κατοικήσουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση; Θα γίνει προφανώς ότι έγινε όταν μας αιφνιδίασε το 2003 με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Διότι από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και τώρα αναμένεται η χαριστική βολή για να κλείσει το Κυπριακό. Αλλά, οι ηγέτες μας έχουν σχέδιο, λένε, και μένουν σε αυτό, σταθεροί και σίγουροι, να μην ανησυχούμε. Ελπίζουμε μόνο, απόψε, ξημερώματα Δευτέρας, να μην πάθουμε ό,τι πάθαμε στο τριήμερο του κουρέματος, που ξυπνήσαμε χωρίς τράπεζες…

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/404069/echoyn-schedio-kai-einai-statheroi-kai-sigyroi