Οι 8 λόγοι του Βατερλώ της Νέας Υόρκης

Print Friendly, PDF & Email

08.06.2017 07:30 

Κωστάκης Αντωνίου

Δεν χρειαζόταν το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας,  να μας πει πως η κυπριακή κυβέρνηση διαστρεβλώνει τη δήλωση Γκουτέρες σχετικά με τη συμφωνία πραγματοποίησης δεύτερης Γενεύης. Ο υπογράφων με τα δύο τελευταία άρθρα του, αποκάλυψε τη σκαιά διαστρέβλωση από την κυβέρνηση του αποτελέσματος της τριμερούς. Στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισέπραξε νέο Βατερλώ και ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος το μετέτρεψε σε νέο Νενικήκαμε!

Η δήλωση Γκουτέρες, αποτελεί ξεκάθαρη νίκη των τουρκικών απόψεων και των θέσεων Ακιντζί. Επειδή:

1. Απερρίφθη η προϋπόθεση την οποία είχε θέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για κατάληξη του θέματος ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων, προτού υπάρξει συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου επί εσωτερικών θεμάτων.

2. Υιοθετήθηκε η πρόταση Ακιντζί για παράλληλη συζήτηση σε δύο τραπέζια, του θέματος της ασφάλειας στο ένα και των εσωτερικών πτυχών στο άλλο. 

3. Τίθενται εμμέσως αλλά σαφέστατα,  ασφυκτικά χρονοδιάγραμματα. Κανένας δεν φεύγει από τη Γενεύη, προτού υπάρξει κατάληξη είτε σε λύση, είτε σε αδιέξοδο.

4. Η Τουρκία και ο Ακιντζί έλαβαν αυτό που διαχρονικά απαιτούσαν. Το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων και της αποχώρησης στρατευμάτων, δεν είναι θέμα που ενδιαφέρει  μόνο την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε την τουρκική θέση ότι τα δύο αυτά θέματα είναι “ζωτικής σημασίας” για την τουρκική πλευρά.

5. Στη δήλωση Γκουτέρες, πουθενά δεν αναφέρεται ως εμπλεκόμενο μέρος η Κυπριακή Δημοκρατία. Γίνεται αποδεκτή, για δεύτερη φορά, η τουρκική θέση για πενταμερή, τόσο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και από τα Ηνωμένα Εθνη. 

6. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχεται ότι η Ε.Ε. δεν θα συμμετέχει ως ενεργό εμπλεκόμενο μέρος, αλλά ως παρατηρητής. Άλλη μία θέση Τουρκίας-Ακιντζί.

7. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποδέχεται τον αποκλεισμό από τη Διάσκεψη των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως ακριβώς ζητούσαν η Τουρκία και ο Ακιντζί. 

8. Η διαδικασία, από διαφημιζόμενη ως κυπριακής ιδιοκτησίας, καθίσταται  “ιδιοκτησία Έιντε”. Αυτός θα ετοιμάσει το έγγραφο και αυτός θα υποβάλει προτάσεις για το “νέο μοντέλο” εγγυήσεων και ασφαλείας. “Ο λομπίστας της Τουρκίας” και πολλάκις καταγγελθείς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθίσταται με τη συνδρομή και συναίνεση του Προέδρου Αναστασιάδη, το δεσμείν και το λύειν.

Όλα αυτά δεν αποτελούν παραισθήσεις. Συνιστούν αδιάψευστα γεγονότα. Η τριμερής της Νέας Υόρκης, κατέληξε σε καθαρή νίκη της Τουρκίας και συντριβή της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και μάλιστα με αυτογκόλ του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Αυτή τη συντριβή, ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του, επιχειρούν με ψέματα να την παρουσιάσουν σαν νίκη. Χαρακτηριστικό της παραπλάνησης που επιχειρείται είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΡΙΚ ότι το έγγραφο που θα συνταχθεί “δεν θα είναι ούτε των Ηνωμένων Εθνών ούτε του κ. Έιντε”. Μέγα ψεύδος. Ας διαβάσει τον “Πολίτη” και την ‘Αλήθεια” και ας αναγνώσει τις δηλώσεις του Νορβηγού διπλωμάτη. Το έγγραφο δεν θα το ετοιμάσουν εξωγήινοι. “Ο κ. Έιντε έχει αναλάβει να ετοιμάσει κοινό έγγραφο για τη συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων”, τονίζεται. 

 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι συνεργάτες του και ο ΔΗΣΥ, χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης και τα ερμηνεύουν, για προεκλογικούς λόγους. Τα χρησιμοποιούν για προεκλογικούς σκοπούς. Δεν έχουν καν σχέδιο για το Κυπριακό. Αυτοσχεδιάζουν, δεσμεύονται και αποδεσμεύονται, υποβάλλουν προϋποθέσεις, τις ευνουχίζουν και τελικά τις εγκαταλείπουν. Κάθονται σε δείπνα, σε κρίσιμες Διασκέψεις για το μέλλον του τόπου, και είναι ως να μην είναι παρόντες. Δεν αρθρώνουν αποφασιστικό λόγο προς υποστήριξη των ελληνοκυπριακών θέσεων. Παραδίδονται. Κατάντησαν πλέον να προκαλούν φόβο και αγωνία στον λαό,  κάθε φορά που καλούνται σε δείπνα και διασκέψεις. Ο λαός γνωρίζει πως το αποτέλεσμα θα είναι άλλη μία χαριστική βολή κατά  της εθνικής του υπόθεσης.

Πάνε για μαλλί και φεύγουν κουρεμένοι. Αναξιόπιστοι πάνε και αναξιοπιστότεροι επιστρέφουν. Όχι για να απολογηθούν για τα λάθη τους, αλλά για να πανηγυρίσουν για τις επιτυχίες τους. Αυτό συνέβη στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, επαναλήφθηκε στα τρία  Μον Πελεράν και στη Γενεύη, το ίδιο συνέβη στην τριμερή της  Νέας Υόρκης. Βατερλώ θα ακολουθήσει και στη νέα Γενεύη, αν τελικά συγκληθεί. Με τελικό αποτέλεσμα των πολιτικών  τους, είτε τουρκική λύση, είτε καταστροφικό αδιέξοδο.

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2064/oi-8-logoi-tou-vaterlo-tis-neas-yorkis#.dpuf