Τουρκία στέλλει στρατό στο Κατάρ, αλλά, κορόιδα, θα τον αποσύρει από την Κύπρο…

Print Friendly, PDF & Email

09.06.2017 08:28 

Κωστάκης Αντωνίου

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε συμφωνία με το Κατάρ, για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα. Αυτήν τη στιγμή, στο Κατάρ βρίσκονται 200 Τούρκοι στρατιώτες, η στρατιωτική βάση, όμως,  σχεδιάστηκε για προσωπικό πέντε χιλιάδων. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων θα φτάσει στον αριθμό αυτό. 

Δεν πρόκειται να διερωτηθούμε αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Άντρος Κυπριανού, θα προβληματισθούν και θα ερωτήσουν “τι γυρεύουν τα τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ”, επειδή αγνοούν, ούτε διάβασαν, ούτε άκουσαν τι είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πριν από μερικά χρόνια, σε σύναξη Τούρκων Πρεσβευτών. Είχε πει πως “σε λίγα χρόνια τίποτε δεν θα γίνεται στον κόσμο, χωρίς να το γνωρίζει και να το εγκρίνει η Τουρκία”. Και είχε καλέσει τους Τούρκους διπλωμάτες να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στον στόχο της Τουρκίας και στο νέο στρατηγικό της σχέδιο. 

Ο τουρκικός σχεδιασμός άρχισε να υλοποιείται. Τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στη Συρία και παίρνουν μέρος στις μάχες, και το ίδιο συμβαίνει και στο Ιράκ. Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε παντοκράτειρα, με επεκτατικές βλέψεις και εκτός της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλει να ελέγξει εξελίξεις πολύ πέραν του χώρου της και να παρεμβαίνει πολιτικά και στρατιωτικά, σε κάθε  διεθνή διένεξη.

Την ίδια στιγμή, και ενώ τουρκικά στρατεύματα εκστρατεύουν παντού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου πιστεύουν πως η Τουρκία θα φανεί τόσο μεγαλόψυχη, ώστε να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο! Κυρίευσε κυπριακά εδάφη με τη λόγχη των στρατιωτών της, παραμένει εδώ επί 43 χρόνια, αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει θέμα αποχώρησής τους! Και πότε; Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τη στήριξη ΔΗΣΥ, αναγνώρισε πως το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων είναι “ζωτικής σημασίας” για την τουρκική κοινότητα. Τους πρόσφερε, δηλαδή, το μεγαλύτερο επιχείρημα που μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα τους προσφερόταν, για να διαιωνίσουν και εγγυήσεις και παραμονή Αττίλα. Και, μάλιστα, με συναίνεση Αναστασιάδη, τούτο αναγνωρίζεται και από τα Ηνωμένα Έθνη και περιέχεται και σε ανακοίνωσή τους. Πονηρά το συμπεριέλαβε στην ανακοίνωση ο Έιντε, χωρίς να πάρει χαμπάρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αύριο, στη Γενεύη 2, θα του πει ο Τσαβούσογλου: “Γιατί, Ελληνοκύπριε ηγέτη, απαιτείς άρση των τουρκικών εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού, αφού εσύ ο ίδιος αποδέχθηκες ότι η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκυπρίους; Οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν τις εγγυήσεις της Τουρκίας και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια τους”.

Τι θα απαντήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ο ίδιος εξολόθρευσε κυριολεκτικά με τα δικά του χέρια, το διαχρονικό ισχυρό χαρτί της ελληνοκυπριακής πλευράς για τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων; Τίποτε δεν θα πει. Ως συνήθως στις διασκέψεις και στα δείπνα παραδίδεται και στη συνέχεια έρχεται πίσω στην Κύπρο και κάνει πολιτική φουστανέλας, για εγχώρια προεκλογική κατανάλωση.

Στηρίξαμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την προϋπόθεση που είχε θέσει για πρόταξη του θέματος της ασφάλειας, των τουρκικών εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, και επίτευξη συμφωνίας σε αυτά τα θέματα προτού συνεχιστεί η συζήτηση επί των εσωτερικών πτυχών. Τη στηρίξαμε επειδή ήταν δική μας εισήγηση στον Πρόεδρο, πριν από δύο χρόνια, και παρά το γεγονός ότι την υιοθέτησε με μεγάλη καθυστέρηση, και παρά τους φόβους μας ότι δεν θα παρέμενε σταθερός σε αυτή μέχρι τέλους. Τελικά ο ίδιος την ενόθευσε, και όχι μόνο την ενόθευσε, αλλά και προχώρησε να αποδεχθεί την τουρκική θέση, ότι και για τους Τουρκοκυπρίους είναι “ζωτικό” το θέμα της ασφάλειας. 

Η Τουρκία έχει κάμει ξεκάθαρο από τη Γενεύη 1, διά στόματος Τσαβούσογλου, ότι ούτε τις εγγυήσεις της τερματίζει, ούτε τα στρατεύματά της αποσύρει. Το είπε μπροστά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στον Αβέρωφ Νεοφύτου και στον Άντρο Κυπριανού. Το άκουσαν. Εκτός εάν εκείνη τη στιγμή που μιλούσε ο Τσαβούσογλου, οι τρεις συνέτρωγαν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου και δεν άκουσαν. Επέστρεψαν στην Κύπρο, και πανηγύριζαν -και ακόμη πανηγυρίζουν- ότι “για πρώτη φορά υποχρέωσαν την Τουρκία να συζητήσει το κεφάλαιο εγγυήσεων-Αττίλα”. Παραπλανούσαν ενσυνειδήτως τον λαό. Διαστρέβλωναν τις θέσεις Τσαβούσογλου. Η Τουρκία δεν συζητεί τέτοιο θέμα. Αντίθετα επιμένει και σε συνέχιση εγγυήσεων, και σε παραμονή των στρατευμάτων της.

Τώρα Αναστασιάδης – Αβέρωφ – Κυπριανού θα ξαναπάνε Γενεύη για να… ξαναγωνιάσουν την Τουρκία! Και αν ξανακούσουν από τον Τσαβούσογλου τον ίδιο αμανέ, θα έλθουν και θα κατηγορούν την Τουρκία ότι είναι αδιάλλακτη. Αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέθρεψε και υποβοήθησε την αδιαλλαξία της. Αν πάλιν ο Τσαβούσογλου αποδειχθεί ολίγον μεγαλόψυχος και δηλώσει πως η Τουρκία δέχεται όπως οι εγγυήσεις της καλύπτουν μόνο το τουρκικό συνιστών κράτος και τα στρατεύματα της μειωθούν και περιορισθούν σε μία στρατιωτική βάση, θα επιστρέψουν και θα θριαμβολογούν ότι υποχρέωσαν την Τουρκία σε υποχώρηση. Δεν πρόκειται να αντιληφθούν ότι ο περιορισμός των εγγυήσεών της μόνο στο τουρκοκυπριακό κράτος  συνιστά αναγνώριση χωριστού κράτους. Ούτε θα κατανοήσουν ότι ακόμη και ένας Τούρκος στρατιώτης να παραμείνει, θα αποτελεί την εσαεί παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και διαρκή δαμόκλειο σπάθη κατά του κυπριακού Ελληνισμού.

Θα θεωρήσουν… μεγάλη νίκη, αν η Τουρκία, αντί 40 χιλιάδες στρατό, αφήσει εδώ, 10 χιλιάδες, ή και λιγότερους. Θα πανηγυρίζουν ότι για πρώτη φορά “έδιωξαν” από την Κύπρο τριάντα χιλιάδες Αττίλες…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2065/i-tourkia-stellei-strato-sto-katar-alla-koroida-tha-ton-aposyrei-apo-tin-kypro#.dpuf