Ωϊμέ! Χάσαμε τον Τραμπ και τους Γερμανούς…

Print Friendly, PDF & Email

12.06.2017 09:36 

Κωστάκης Αντωνίου

Ωϊμέ! Ούτε οι Γερμανοί μετέφεραν τις βάσεις τους  από τον Ιντζιρλίκ της Τουρκίας, στη Βάση Ανδρέας Παπανδρέου, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ, καταδέκτηκε να περάσει  ένα λεπτό στην αίθουσα “Ρούσβελτ” οπου συνομιλούσαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, για να χαιρετίσει, έστω και το πόδι, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Πριν από  μερικές βδομάδες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προφανώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις, προανάγγελλε, ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του  Προέδρου Αναστασιάδη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Αλλά ο Τραμπ έχει τόσα εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα να αντιμετωπίσει, ώστε το τελευταίο πράγμα που μπορούσε να σκεφθεί είναι να συναντήσει τον ηγέτη μίας κοινότητας, όπως οι Αμερικανοί θεωρούν τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πριν από μερικές ημέρες, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διοχέτευσαν μέσω ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, πληροφορίες ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος πιθανόν να περνούσε για μερικά δευτερόλεπτα από την αίθουσα συνάντησης Αναστασιάδη-Πενς για να χαιρετίσει  τον Πρόεδρο μας. Το συνηθίζει, έλεγαν οι διοχετευμένες πληροφορίες, όταν ξένοι αξιωματούχοι, συναντούν τον  Αντιπρόεδρο. Το πήραν και τα εδώ ΜΜΕ και το πρόβαλαν στις πρώτες ειδήσεις τους. Τελικά, ούτε συνάντηση Τραμπ-Αναστασιάδη, καθορίστηκε, και ούτε πιστεύουμε πως ο Τραμπ έλαβε υπόψιν την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο “βασίλειο” του.

Ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας, το Προεδρικό αποφάσισε να υψώσει τον Νίκο Αναστασιάδη, στο ύψος  του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και μοναδικού Κυπρίου ηγέτη, ο οποίος έλαβε επίσημη πρόσκληση από τον Πρόεδρο Κένεντι και επεσκέφθη τις Ηνωμένες Πολιτείες.Έκτοτε, οι επόμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, και οι σύζυγοι τους, τη μόνη ευκαιρία που έχουν να δουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Πρώτη Κυρία και να φωτογραφηθούν μαζί τους, είναι στα ετήσια γεύματα που παραθέτει ο Λευκός Οίκος σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών.

Η αμερικανική διοίκηση, θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ως εκλιπούσα δημοκρατία. Στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντώνται με τους Προέδρους της Δημοκρατίας, ως ηγέτες κοινότητας τους αντιμετωπίζουν, ανεξαρτήτως, αν τους απευθύνουν φιλοφρονήσεις  που παραπέμπουν σε αρχηγούς κρατών. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από μερικές μέρες, ο Πρόεδρος Τραμπ, βρισκόταν για επίσκεψη στο Ισραήλ. Μπορούσε, λόγω της απόστασης και δεδομένης της καθοριστικής φάσης που βρισκόταν το Κυπριακό, να ‘πεταχτεί” μέχρι και τη Λευκωσία για να συναντήσει τον Πρόεδρο μας. Αντ΄αυτού, μας έστειλε δύο αεροπλάνα της συνοδείας του, να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν οι Ισραηλινοί δεν τους έδωσαν άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Τώρα, πώς βαυκαλίζετε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως η Κύπρος αποτελεί ισχυρό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, όταν οι ΗΠΑ, δεν θεώρησαν ποτέ χρήσιμο να προσκαλέσουν στις ΗΠΑ τον ηγέτη του “ισχυρού στρατηγικού εταίρου” τους, μόνο ως προεκλογικό αστείο μπορεί να θεωρηθεί. Και ακόμη χειρότερο: Πώς μπορεί, αν η Κύπρος αποτελεί “στρατηγικό εταίρο”, η αμερικανική κυβέρνηση να απαγορεύει την πώληση όπλων στον υποτιθέμενο σύμμαχο της; Τι είδους ισχυρός στρατηγικός εταίρος είναι η Κύπρος, ώστε ούτε ένα πιστόλι αρνούνται να  της πουλήσουν οι Αμερικανοί;

Αφήνουμε τους Αμερικανούς και πάμε στους Γερμανούς. Και πάλιν η κυβερνητική προπαγάνδα, έκαμε θραύση. Από πέρσι, όταν έγινε γνωστό ότι η Γερμανία επρόκειτο να εγκαταλείψει τη βάση του Ιντζιρλίκ στην Τουρκία και να αναζητήσει αλλού βάσεις, διεδίδετο και τα κυπριακά ΜΜΕ αβασάνιστα μετέδιδαν, ότι μεταξύ  των επιλεγέντων στρατιωτικών βάσεων, περιλαμβάνεται και η βάση Ανδρέας Παπανδρέου. Αλλά οι Γερμανοί είναι τόσο αφελείς, ώστε να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να φέρουν τις βάσεις τους σε μία χώρα η οποία βρίσκεται υπό τον απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας; Γιατί να φύγουν από την Τουρκία και να έλθουν σε άλλο κράτος ελεγχόμενο από την Τουρκία; Τελικά, μας…απογοήτευσαν. Και μετέφεραν τις βάσεις τους στην Ιορδανία.

Στις ψευδαισθήσεις των κυβερνώντων, η ανύπαρκτη Κύπρος αποκτά διαστάσεις μεγάλης και ισχυρής δύναμης. Τη βλέπουν ως ‘ισχυρό στρατηγικό εταίρο”, ως ‘σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής’, ως “γεωστρατηγικό κόμβο”. Αλλά και δίκαιο να έχουν,  πώς αποφεύγουν να αξιοποιήσουν τον ρόλο αυτό, προς εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων; Πώς αυτή η γεωγραφική και στρατηγική θέση της Κύπρου, αντί να αξιοποιηθεί από τους ηγέτες της, ως  ευλογία, τελικά καταντά  κατάρα για τον λαό της;

Η εξήγηση είναι μία. Επειδή οι ηγέτες της χώρας,  είναι ανάξιοι και ανεπαρκείς. Επειδή  ουδέποτε σχεδίασαν πολιτικές αξιοποίησης των ελάχιστων στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Επειδή πάντοτε κάμνουν εξωτερική πολιτική για λαϊκή κατανάλωση. Όπως συμβαίνει σήμερα…