Αυτό είναι το μοναδικό ρεαλιστικό όραμα, Νορβηγέ αστρονόμε

28 Ιουνίου 2017, 11:45 πμ  

του    Γιώργου Καλλινίκου   

Ο Νορβηγός αστρονόμος επανέλαβε χθες κατ’ επανάληψη ότι πρέπει οι δύο πλευρές να επιδιώξουν να βρουν ένα κοινό όραμα. Στην περίπτωσή μας, όμως, ούτε αυτός ούτε οι εργοδότες του έχουν καταλάβει πώς το μοναδικό πραγματικό όραμα για αυτό το νησί δεν μπορεί να εξευρεθεί μέσω παραχωρήσεων από τις δύο πλευρές, ώστε να συναντηθούν κάπου στη μέση. Παράλληλα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι μας υπέδειξε με νόημα ότι «κάθε διαπραγμάτευση πάντοτε καταλήγει σε ανταλλαγές-παραχωρήσεις σε μια πτυχή για να έχεις κέρδος σε άλλη». Στην περίπτωσή μας, όμως, δεν έχει καταλάβει ούτε αυτή ούτε οι εργοδότες της, ότι υπάρχει μια πτυχή (της ασφάλειας) στην οποία δεν χωράει η παραμικρή παραχώρηση. Διότι η όποια παραχώρηση σ’ αυτή την πτυχή θα τορπιλίσει το μοναδικό όραμα το οποίο μπορεί να υπάρξει σ’ αυτό το δύσμοιρο νησί.

Την ώρα που σήμερα στο Κραν Μοντάνα ξεκινάει μια ακόμη προσπάθεια, ας καταστεί ξεκάθαρο ένα θέμα. Επί 43 χρόνια ο ΟΗΕ, οι εκάστοτε Γενικοί Γραμματείς και οι ειδικοί αντιπρόσωποί τους ακολουθούν την ίδια φόρμουλα. Επιδιώκουν κοινή συνισταμένη μέσα από αλληλοϋποχωρήσεις των δύο πλευρών. Διατηρώντας, όμως, ως δεδομένα στα σπουδαιότερα των κεφαλαίων, ασφάλειας και εγγυήσεων, τα όσα ίσχυαν στο Κυπριακό από της γενέσεώς του την δεκαετία του ’60. Διατηρώντας σαν σταθερό άξονα διεξαγωγής των συνομιλιών την ανασφάλεια των δύο πλευρών, όπως αυτή διαμορφώθηκε τότε και συντηρήθηκε έκτοτε.

Παραβλέπουν, ωστόσο, την ουσιωδέστερη αλλαγή που σημειώθηκε στην Κύπρο το 2004. Την ένταξή της στην ΕΕ. Η Ευρώπη έχει αλλάξει άρδην τον χάρτη των δεδομένων στον βασανισμένο αυτό τόπο. Δημιουργεί το μοναδικό πραγματικό όραμα, που μπορεί να υπάρξει. Και για τις δύο πλευρές. Δεν βρέθηκε ένας ηγέτης να υποδείξει με σαφή, ξεκάθαρο και πειστικό τρόπο ότι μόνο αυτό μπορεί να είναι το κοινό όραμα;  Η περιβόητη δήθεν ανασφάλεια των Τ/κ διαλύθηκε με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και την ελεύθερη διακίνησή τους στις ελεύθερες περιοχές. Τα όποια μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορεί να θεωρηθούν ως ο κανόνας. Και βεβαίως, σε μια λύση θα πρέπει να αντιμετωπισθούν δυναμικά τόσο από την Αστυνομία όσο και από την κοινωνία.

Η απάντηση σε κάθε ισχυρισμό περί ανασφάλειας βρίσκεται στην ΕΕ. Αυτή διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κάθε κράτους-μέλους. Η συντριπτική πλειοψηφία των νόμων αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και τα μέλη, απλώς, τους εφαρμόζουν. Για τους πλέον δύσπιστους, μια ευρωπαϊκή δύναμη μπορεί να αναλάβει το κεφάλαιο της ασφάλειας μετά τη λύση. Έτσι ώστε και ο τελευταίος Τ/κ να αισθάνεται ασφαλής.

Σήμερα στο Κραν Μοντάνα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο στους κ. Γκουτέρες και Γιούνκερ. Κοινό όραμα δεν μπορεί να είναι κανένα άλλο παρά μόνο η επανεκκίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πραγματικά ανεξάρτητου κράτους αυτή τη φορά. Την πραγματική ανεξαρτησία την ακρωτηρίασαν το 1960 τα ξένα συμφέροντα και η τουρκική βουλιμία. Τότε που ο συνδυασμός άπειρων πολιτικών, ευκολόπιστου λαού και περιορισμένου μορφωτικού επιπέδου μας μετέτρεψαν σε μπαλάκι στις ορέξεις ξένων. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Τα μυαλά απελευθερώθηκαν. Σκέφτονται ευρωπαϊκά. Καταδικάζουν κάθε ρατσιστική ή φασιστική επιβουλή. Μάλιστα, υπάρχει και επιπρόσθετο κίνητρο. Ο υποθαλάσσιος θησαυρός, η αξιοποίηση του οποίου μπορεί να καταστήσει αυτό τον τόπο παράδεισο. Δεδομένου, όμως, ότι θα λειτουργήσει ως πραγματικά ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος.

Ας ερωτηθούν σήμερα οι Γκουτέρες και Γιούνκερ αν θα αποδέχονταν στην πατρίδα τους ξένο στρατό ή ξένες εγγυήσεις. Ας ερωτηθούν οι Τσαβούσογλου και Σουλτάνος αν δέχονται να παραχωρήσουν στους Κούρδους όσα απαιτούν για τους Τ/κ. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν αρκεί να επαναλαμβάνει τον αμετάθετο στόχο. Απαιτείται το ίδιο και ισχυρότερα να τον απαιτήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεχώς και αδιαλείπτως. Όπως σοφά είχε υποδείξει ο τεράστιος Καζαντζάκης: «Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα». Μαζί μας χθες χτύπησε το κεφάλι του στα σίδερα και ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάννι Πιττέλα: «Οι διαπραγματεύσεις θα επιτύχουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία όπου δεν θα χρειαστούν ξένα στρατεύματα ή τρίτες χώρες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της Κύπρου και των Κυπρίων πολιτών. Η ΕΕ είναι ο καλύτερος εγγυητής για όλους τους Κυπρίους και μπορεί να επιβλέπει την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας». Τόσο ξεκάθαρα!!!

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/410883/afto-einai-to-monadiko-realistiko-orama-norbig-astronome