Η Λαθροβίωση βολεύει όλους…

Print Friendly, PDF & Email

29.06.2017 08:23 

του Κωστάκη Αντωνίου

Πάρτι επανεκλογής θα κάμει ο Αναστασιάδης αν επιτύχει παρατράβηγμα της διαδικασίας  

H λαθροβίωση του λεγόμενου διαλόγου είναι ένα από τα πιθανά σενάρια, ίσως το πιο πιθανό, αν η Τουρκία κάμει έστω και μία κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα. Βολεύει όλους μία μετάθεση των συνομιλιών σε κάποια νέα ημερομηνία. Βολεύει και τα Ηνωμένα Έθνη και τον διεθνή παράγοντα και την Τουρκία και, κυρίως, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 

Στα Ηνωμένα Έθνη δεν συμφέρει κατάρρευση των συνομιλιών. Δεν αντέχουν μία νέα αποτυχία. Θα επιδιώξουν πάση θυσία, με τον Έιντε πρωτομάστορα, να κτίσουν νέες ψευδαισθήσεις πως η προσπάθεια συνεχίζεται, ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν θα υπάρχει καμία προοπτική να αποδώσει, στο εγγύς μέλλον. 

Η διεθνής κοινότητα, η οποία έχει στηρίξει τόσες ψευδαισθήσεις στους Αναστασιάδη-Ακιντζί, δεν έχει επίσης κανένα λόγο να δει τη διαδικασία να καταρρέει. Θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να τη διατηρήσει στον αναπνευστήρα, προσδοκώντας και επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου και επενδύοντας στην ενδοτική πολιτική του. 

Η Τουρκία χρειάζεται άνεση χρόνου, προκειμένου να παζαρέψει με την Ευρώπη τα ανταλλάγματα έναντι μίας επικοινωνιακής κίνησης στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανεξαρτήτως εξελίξεων και ανεξαρτήτως τουρκικών αξιώσεων, ενδόμυχα θα θέλει και θα επιδιώξει παρατράβηγμα του διαλόγου μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Εκεί θα στήσει πάρτι επανεκλογής. Το παρατράβηγμα των συνομιλιών θα του προσφέρει την ευκαιρία να κάμει χρυσές επενδύσεις στην επανεκλογή του. Θα προβάλει ως ο πρώτος ηγέτης που έφερε το Κυπριακό ένα βήμα πριν από τη λύση. Θα καλέσει τους πολίτες να τον επανεκλέξουν για να ολοκληρώσει την προσπάθειά του  για οριστικό κλείσιμο στο Κυπριακό. Θα προβληθεί ως “Ο ηγέτης της λύσης”. Θα επαναλάβει την προεκλογική καμπάνια του 2012, όταν έλεγε πως “Η κρίση θέλει τον ηγέτη της”. Και θα πει στο εκλογικό σώμα να μην  πειραματισθεί με άλλους ηγέτες-υποψηφίους, αλλά να υπερψηφίσει τον ίδιο, ο οποίος οδήγησε το Κυπριακό μπροστά σε λύση. 

Ομολογούμε ότι, σε τέτοια περίπτωση, ο Νίκος Αναστασιάδης θα αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων. Ο δε Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πάλαι ποτέ αντι-αναστασιαδικός  αντι-ανανικός Προδρόμου θα έχουν κάθε λόγο να επαίρονται για τη συμβολή τους στην “επιτυχία” του Προέδρου. 

Αφού, λοιπόν, η επιλογή της λαθροβίωσης βολεύει και συμφέρει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ούτε δύσκολο είναι ούτε ακατόρθωτο να το επιδιώξουν και να το επιτύχουν. Άλλωστε και στα τρία Μον Πελεράν  και στη Γενεύη δεν σημειώθηκαν αδιέξοδα; Και όμως τα Ηνωμένα Έθνη βρήκαν τρόπο να κρατήσουν τη διαδικασία στον αναπνευστήρα και να φθάσουν μέχρι το Κρανς Μοντάνα. Κανείς δεν θέλει να φορτωθεί ένα αδιέξοδο και μία κατάρρευση. Όλοι θα αγωνισθούν απεγνωσμένα να βρουν τρόπους να ξεγελάσουν τον κόσμο και να κρατήσουν τη νεκρή διαδικασία σε κατάσταση βαμπίρ. 

Προϋπόθεση όλων αυτών, βεβαίως, και αυτό είναι το ζητούμενο, είναι να κάμει μία κίνηση η Τουρκία που θα τους διευκολύνει. Αν την κάμει,  η λαθροβίωση θα καταστεί γεγονός και θα χαιρετισθεί απ’ όλες τις πλευρές. Ο δε Αναστασιάδης θα έχει στο χέρι μία επιτυχία πως, τάχατες, για πρώτη φορά υποχρέωσε την Τουρκία να συζητήσει θέμα ακύρωσης των εγγυήσεών της και αποχώρησης των στρατευμάτων της. Όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Χρύσανθος Τσουρούλλης στις Τομές στα Γεγονότα της Τρίτης, η διεθνής κοινότητα θα χαιρετίσει, για παράδειγμα, μία πρόταση αποχώρησης του 80% των στρατευμάτων της στην Κύπρο. Και την ελάχιστη κίνηση να κάμει η Τουρκία, θα θεωρηθεί σημαντική για τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα. Και ο Αναστασιάδης θα την εντάξει στην προεκλογική φαρέτρα του. 

Το ζητούμενο βεβαίως και το σημαντικότερο είναι πώς θα δει ο λαός της Κύπρου τη λαθροβίωση και την όποια “νέα” πρόταση της Τουρκίας. Κατά πόσον, ακόμη και να γίνει, θα εμπιστευθεί τον Νίκο Αναστασιάδη και θα του προσφέρει άλλα πέντε χρόνια θητείας για να λύσει το Κυπριακό. Αν θα εμπιστευθεί την Τουρκία και τον Ερντογάν να καταστούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επικυρίαρχοι στην Κύπρο. Και αν, πέραν της ασφάλειας, ο κυπριακός Ελληνισμός θα συμπεριφερθεί με τόση πολιτική αφέλεια και ανωριμότητα, ώστε να πιστεύσει πως η λύση θα λειτουργήσει, θα είναι βιώσιμη και όχι θνησιγενής και πως η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα σημάνει και το τέλος του στη γη των πατέρων του…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2108/i-lathroviosi-volevei-olous