Θέλουν Εγγυήσεις για να τις χρησιμοποιήσουν ξανά

Print Friendly, PDF & Email

05.07.2017 12:31 

του Κωστάκη Αντωνίου

Ο Τσαβούσογλου μάς είπε φωναχτά τι προτίθεται να πράξει η Τουρκία,  ενώ ο Αναστασιάδης οπτασιάζεται στιγμιαίες “λάμψεις ελπίδας”

Γράψαμε πολλές φορές ότι οι Τούρκοι ηγέτες και οι Τουρκοκύπριοι εγκάθετοί τους μας αποκαλύπτουν φωναχτά τις προθέσεις και τα σχέδιά τους, αν και οι κωφοί ηγέτες μας αδυνατούν ν’ αντιληφθούν και να προσαρμόσουν ανάλογα τις πολιτικές τους. Χθες ήλθε στο φως ένας αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος φανερώνει τις απώτερες τουρκικές βλέψεις και σχέδια της Τουρκίας κατά της Κύπρου. Για όσους, βεβαίως, τα αγνοούν.  

Ερώτησε, λοιπόν, ο Νίκος Κοτζιάς τον Τσαβούσογλου: “Γιατί θέλετε να κρατήσετε τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα; Πώς το εννοείτε; Θα κάνετε χρήση τους;”. Η απάντηση του Τσαβούσογλου: “Ναι, θέλουμε να κρατήσουμε τα παρεμβατικά δικαιώματα για να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δικαίωμα επέμβασης θα ισχύει μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αισθανθούν ασφαλείς”.

Η δήλωση Τσαβούσογλου δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε αποκάλυψη για εμάς και όσους γνωρίζουν καλά την Τουρκία και τα σχέδιά της. Καλό όμως είναι να τη μελετήσουν όσοι μιλούν για λύση επανένωσης και απαλλαγής της Κύπρου από τις τουρκικές εγγυήσεις και τον τουρκικό στρατό. Η Τουρκία έχει προαποφασίσει εδώ και χρόνια ότι θέλει να επιβάλει τον απόλυτο έλεγχό της επί της Κύπρου, να νομιμοποιήσει διά της υπογραφής των ηγετών μας τον επικυρίαρχο ρόλο της και, σε δεδομένη περίπτωση, να κινηθεί για την ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου. Είναι περιχαρακωμένη εδώ και μισό αιώνα στο σχέδιο της τουρκοποίησης της Κύπρου. Και από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της εδώ, ο επόμενος στόχος της είναι να επιβάλει τον έλεγχό της σε ολόκληρη την Κύπρο. 

Από την πρώτη στιγμή, τόσο στη Γενεύη όσο και στο Κρανς Μοντάνα, η Τουρκία έκαμε γνωστή τη θέση της ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις τουρκικές εγγυήσεις, ούτε και να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της. Παρ’ όλα αυτά, οι εκ γενετής πολιτικά τυφλοί και κωφοί, εδώ στην Κύπρο, επέμειναν να διαπραγματευθούν, εν γνώσει τους ότι δεν υπάρχει προοπτική ακύρωσης των τουρκικών θέσεων.  

Επισημαίνουμε: 

Την κατηγορηματική δήλωση του Τσαβούσογλου μετά την υποβολή της πρώτη τουρκικής πρότασης για την ασφάλεια, ότι αυτή είναι και η τελική θέση της Τουρκίας και δεν πρόκειται να αλλάξει. 

Ακολούθησε δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν υπέβαλε πρόταση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. 

Στις 25 Ιουνίου, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», σε δημοσίευμά της το οποίο στηριζόταν σε διπλωματικές πηγές, προφανέστατα τουρκικές, τόνιζε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα υποχωρήσουν στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το δημοσίευμα ανέφερε πως “για τους Τουρκοκύπριους η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ” και προστίθετο: “Οι εγγυήσεις δεν εγκαταλείπονται. Η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί δεν εγκαταλείπεται.”

Στο ίδιο δημοσίευμα, οι “διπλωματικές πηγές” απορρίπτουν τη θέση για παραχωρήσεις, ώστε να δοθεί η εικόνα ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι αδιάλλακτοι. “Οι θέσεις μας πρέπει να διατηρηθούν καθαρές απέναντι στη διεθνή κοινή γνώμη”, κατέληγαν.

Μόλις προχθές, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλούς δήλωσε ότι χωρίς να τεθεί υπό εγγύηση η τουρκοκυπριακή κοινότητα, η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χωρίς να λυθούν άλλα ζητήματα.

Μόλις χθες ο Τσαβούσογλου, σε νέες δηλώσεις του, μίλησε ξανά για “όνειρα” Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας, και τόνισε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται ρήτρα λήξης παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων.

Τελικά οι Τούρκοι και στη Γενεύη και πριν και κατά το Κρανς Μοντάνα αποκάλυπταν τις προθέσεις και τις θέσεις τους. Στην πραγματικότητα, εδώ και πολλά χρόνια μάς επαναλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά να ξεχάσουμε το όνειρο της εγκατάλειψης των εγγυήσεών τους και της αποχώρησης των στρατευμάτων τους. Μας το επανάλαβε ξανά ο Τσαβούσογλου και το επαναδιατύπωσαν και στις γραπτές και προφορικές προτάσεις τους.

Πόσες φορές πρέπει ν’ ακούσουν αυτήν τη ρητορική ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού για να αντιληφθούν μία πραγματικότητα, την οποία αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος απαίδευτος πολιτικά Ελληνοκύπριος;

Η Τουρκία ήλθε για να μείνει. Στέριωσε στην Κύπρο και έλαβε όσα ζητούσε. Δεν βιάζεται για λύση, ούτε θέλει λύση. Η λύση που θέλει είναι μία ρατσιστική λύση, που να διαχωρίζει τον κυπριακό λαό, να είναι θνησιγενής και μη λειτουργική, με συνέχιση των εγγυήσεών της και παραμονή στρατευμάτων της, ώστε στη  δεδομένη στιγμή που θα θεωρήσει κατάλληλη να την ανατρέψει και να προχωρήσει, μη υπαρχούσης πλέον και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε κατάκτηση όλης της Κύπρου.

Ας οπτασιάζεται στιγμιαίες “λάμψεις ελπίδας” ο Αναστασιάδης, κίβδηλες επανανενώσεις ο Αβέρωφ και ονειροπόλες αποχωρήσεις του Αττίλα ο Άντρος Κυπριανού…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2120/theloun-eggyiseis-gia-na-tis-xrisimopoiisoun-ksana