Ηγέτης με τον φόβο φωλιασμένο στην ψυχή και στο μυαλό του…

Print Friendly, PDF & Email

06.07.2017 11:28 

του Κωστάκη Αντωνίου

Ο Αναστασιάδης έκαμε αυτό που του ζητούσαν 

η Τουρκία και ο Έιντε. Τα έδωσε όλα 

Όταν ένας ηγέτης κάθεται σε διαπραγματεύσεις και μέσα στην ψυχή και στο μυαλό του είναι φωλιασμένος ο φόβος και η αγωνία να κάμει το παν για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος για το πιθανό αδιέξοδο, ο λαός πρέπει να ξεχάσει ότι αυτός ο ηγέτης μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Όταν ένας ηγέτης αγνοεί το βασικό αξίωμα το οποίο διατύπωσαν μεγάλοι ηγέτες και σοφοί διπλωμάτες που βρέθηκαν απέναντι στους Τούρκους, πως όσα περισσότερα προσφέρεις στον Τούρκο τόσο περισσότερα ζητεί, τότε αυτός ο ηγέτης δεν διαπραγματεύεται. Συζητεί τους όρους παράδοσης.

Όταν ένας ηγέτης πράττει όχι αυτό που εξυπηρετεί τον λαό του,  αλλά ενδιαφέρεται να ικανοποιήσει  τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, η άμεση κατάληξη των πράξεών του είναι η κατακρεούργηση των δικαίων του λαού του για να ικανοποιηθούν, όχι οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Όταν ένας ηγέτης δεν γνωρίζει πως η Τουρκία ουδέποτε σεβάστηκε συμφωνίες και υπογραφές της, αλλά ενεργούσε πάντοτε στη βάση της διαστρέβλωσης των συμφωνιών και ανέτρεπε συμφωνίες για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, τότε αυτός ο ηγέτης αφήνει τον λαό του εκτεθειμένο στα τουρκικά σχέδια.

Όταν ένας ηγέτης ενεργεί στη βάση των υποδείξεων του Έιντε και των “νουθεσιών” Αγγλοαμερικανών και σύρεται στην εφαρμογή όσων θέλει η Τουρκία, τότε ούτε  αυτόφωτος είναι, ούτε αυτοδύναμος, αλλά έρμαιο των εντολών των ξένων συμβουλατόρων του.

Μιλούμε, όπως αντελήφθησαν οι αναγνώστες μας, για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος χθες αποφάσισε να δώσει τα υπολείμματα των όσων μέχρι σήμερα παραχώρησε, για να “λύσει”, δήθεν, το αδιέξοδο που παρατηρείται στο Κρανς Μοντάνα.

Ήταν ευθύς εξαρχής πονηρός τουρκικός όρος, όπως για να προχωρήσει η διαδικασία, θα έπρεπε η ελληνοκυπριακή πλευρά να κάνει κίνηση αποδοχής στα εσωτερικά θέματα και κυρίως στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Και ο Νίκος Αναστασιάδης συναίνεσε. Και έκαμε την κίνηση προχωρώντας σε σειρά παραχωρήσεων με αντάλλαγμα ουσιαστικά… τον λόγο της Τουρκίας. Και πώς αντιμετωπίστηκε αυτή η κίνησή του από την τουρκική πλευρά; Με  χλευασμό και ειρωνείες.

Προσέξτε τούτο: Οι παραχωρήσεις στις οποίες προέβη, είναι η αρχή. Αν ο Τσαβούσογλου αποδεχθεί να τις διαπραγματευθεί, τότε ο Πρόεδρος θα υποχρεωθεί να πάει ακόμη πιο πέρα. Θα κληθεί να κάμει νέες  καταστροφικές αβαρίες, προκειμένου να συναντήσει τις τουρκικές αντιπροτάσεις. Αλλά τι άλλο απέμεινε να δώσει, αφού τα έδωσε όλα με τη χθεσινή πρότασή του;

Αυτό το εφεύρημα “τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα”, είναι και βλακώδες και ετεροβαρές. Διότι η εμπειρία των συνομιλιών και των δικών μας παραχωρήσεων φωνάζει πως, όσες παραχωρήσεις έκαμε η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν διαγράφηκαν ούτε θεωρήθηκαν ποτέ ως μη γενόμενες. Μας μένουν αγγονίν. Και από αυτές τις παραχωρήσεις ξεκινούν οι επόμενες συνομιλίες. Η τουρκική πλευρά έχει στο χέρι τις παραχωρήσεις μας, ενώ η δική μας έχει στο χέρι… αέραν κουπανιστόν, όσον αφορά τουρκικές παραχωρήσεις. Αφού στα 43 χρόνια δεν έχουν συμφωνηθεί όλα, πώς ισχύουν οι παραχωρήσεις που έχει κάμει η ελληνοκυπριακή πλευρά; Αφού δεν ισχύουν τίποτε, εφόσον δεν έχουν συμφωνηθεί όλα, πώς ισχύει η διζωνική ομοσπονδία, η παραμονή εποίκων, οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και τόσες άλλες παραχωρήσεις που έκαμε η δική μας πλευρά;

Η Τουρκία δεν έδωσε τίποτε στο Κρανς Μοντάνα και ο Αναστασιάδης τα έδωσε όλα. Τώρα  θα του ζητηθεί να δώσει και άλλα. Αγνοεί το βασικό αξίωμα της διαπραγμάτευσης ο Πρόεδρος. Ξεκινάς μία διαπραγμάτευση με μαξιμαλιστικές θέσεις, προκειμένου να έχεις περιθώρια κάποιων υποχωρήσεων. Ο Αναστασιάδης ξεκινά τη διαπραγμάτευση παραχωρώντας τα όλα! Για να κάμει τι; Να βοηθήσει, δήθεν, στην άρση του αδιεξόδου. Ξέχασε τι είπε στον Τσαβούσογλου: “Ήρθαμε εδώ για να δώσει η Τουρκία, και όχι να δώσουμε στην Τουρκία”. Αλλά ο Πρόεδρος ξεχνά πολύ εύκολα και τι λέει και τι υπόσχεται και τι δεσμεύεται. Και πήγε στον Κρανς Μοντάνα όχι για να λάβει, αλλά για να δώσει. Στο πλαίσιο της λογικής του πως μπορεί να ημερέψει το θηρίο, με όση περισσότερη τροφή του προσφέρει.

Ο Θεός να μη δώσει να φθάσουμε ποτέ στη λύση που διαπραγματεύεται. Θα είναι λύση αφανισμού του κυπριακού Ελληνισμού…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2123/-igetis-me-ton-fovo-foliasmeno-stin-psyxi-kai-sto-myalo-tou