Το Εθνικό Θέμα Χρειάζεται Νέους Διαχειριστές

Print Friendly, PDF & Email

10.07 2017

του Κωστάκη Αντωνίου

Κάθε φορά που προκαλείται αδιέξοδο και αποτυγχάνει μία προσπάθεια λύσης, το σκηνικό στην ελληνοκυπριακή πλευρά κυριαρχείται  αφενός από την επίρριψη   ευθυνών στην Τουρκία και αφετέρου από τη συνταγή-κονσέρβα “να συνέλθουν οι ηγέτες, να προβληματισθούν και να χαράξουν πορεία αντιμετώπισης των νέων εξελίξεων και των κινδύνων που προδιαγράφονται”. Εδώ και 43 χρόνια ο λαός είναι θεατής σε αυτό το γνωστό πλατωνικό έργο και προσωπικά ο υπογράφων κουράστηκε να το παρακολουθεί και περισσότερο να  το θεωρεί σαν ρεαλιστική αντιμετώπιση. 

Το “φταίει η τουρκική αδιαλλαξία” είναι το καταφύγιο του κάθε αποτυχεμένου ηγέτη, ο οποίος εξελέγη με εντολή από τον λαό να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και αντίθετα τη γιγάντωσε. Είναι το καταφύγιο του κάθε ηγετίσκου,  προκειμένου να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες και να αποπροσανατολίσει τον λαό από τα λάθη του και το γεγονός ότι υποβοήθησε την τουρκική αδιαλλαξία. Η αδιαλλαξία της Τουρκίας υπάρχει από το 1956. Αποτελεί δεδομένο. Αυτό που δεν υπάρχει,  είναι η ικανότητα των ηγετών μας να την κάμψουν. 

Όσο αφορά τις ικεσίες “να συνέλθουν οι ηγέτες, να προβληματισθούν και να χαράξουν γραμμή αντιμετώπισης των εξελίξεων”, κατάντησε μία πλατωνική, πατερναλιστική ευχή χωρίς περιεχόμενο. Πώς είναι δυνατόν, να ζητείται σήμερα προβληματισμός και χάραξη νέας γραμμής από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους  Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού, οι οποίοι παραμένουν πεισματικά, αλαζονικά και αμετακίνητα στη δική τους φιλοσοφία και στις δικές τους  προσωπικές  και κομματικές φιλοσοφίες; Για να μετακινηθούν  αυτοί οι ηγέτες σε άλλες πολιτικές και σε άλλες φιλοσοφίες, οφείλουν πρωτίστως να παραδεχθούν, ότι οι δικές τους έχουν αποτύχει, έχουν χρεοκοπήσει, εζημίωσαν το εθνικό θέμα. Υπάρχει κανείς που να υποστηρίζει ότι αυτοί οι ηγέτες διαθέτουν τη στοιχειώδη πολιτική ανδρεία να παραδεχθούν τη χρεοκοπία της πολιτικής τους και να στραφούν προς νέες πολιτικές; Τα μυαλά τους είναι αγύριστα και όπως συχνά αναφέρεται ο Λάζαρος Μαύρος, είναι ηττημένα. 

Είναι δυνατόν να αλλάξει πολιτική ο Νίκος Αναστασιάδης και να εγκαταλείψει την ανανική φιλοσοφία; 

Είναι δυνατόν ο Αβέρωφ Νεοφύτου να ξεκινήσει να  πιστεύει σε μία διεκδικητική πολιτική, όταν εσύρθη στο ψευδοπροεδρικό για να διαβεβαιώσει τον Ακιντζί ότι θα εκπληρώσει όλους τους  όρους του και θα ακυρώσει την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα;

Είναι δυνατόν ο Άντρος Κυπριανού να εγκαταλείψει την κομματική γραμμή και να δεχθεί ότι ο Μουσταφά Ακιντζί  είναι εγκάθετος ηγέτης της Άγκυρας και πως οι Τουρκοκύπριοι είναι μία ανίσχυρη κοινότητα, υπόδουλη στις ορέξεις και στην πολιτική της Τουρκίας; 

Αναφέρουμε μόνο τρία παραδείγματα των εμμονών και της αιχμαλωσίας των τριών αυτών ηγετών,  για να καταδείξουμε πως είναι το λιγότερο ρομαντικό να πιστεύει κανείς πως με αυτούς τους τρεις ηγέτες και τα αιχμάλωτα και υπό ομηρία της καρέκλας,  στελέχη και συνεργάτες τους στο Προεδρικό και στα κόμματα, μπορεί να υπάρξει προβληματισμός και εγκατάλειψη των πολιτικών τους που οδήγησαν το εθνικό θέμα βαθιά μέσα στον γκρεμό.

Το εθνικό θέμα χρειάζεται νέους διαχειριστές, φορείς διαφορετικής πολιτικής και φιλοσοφίας, γνώστες της τουρκικής στρατηγικής και των σχεδίων της Τουρκίας,  οι οποίοι να χαράξουν νέους δρόμους για το εθνικό  θέμα. Να αξιοποιήσουν τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και όχι να προσπαθούν  να δελεάσουν την Άγκυρα με προσφορές ενεργειακού παίκτη και κωμικές αναζητήσεις τύπου win win λύση. Τι σημαίνει να κερδίσει και η Τουρκία από τη λύση; Η Τουρκία είναι η βολεμένη, κατέχει την Κύπρο και όποια ώρα θελήσει μπορεί να την καταλάβει ολόκληρη,  σε ελάχιστη ώρα. Η Τουρκία είναι ήδη κερδισμένη πόσο άλλο κέρδος μπορούν να τις προσφέρουν ο Αναστασιάδης ο Κασουλίδης, ο Αβέρωφ και ο Άντρος;Όταν μάλιστα στο Κρανς Μοντάνα της τα πρόσφεραν όλα. Όσα είχαν και δεν είχαν. Αυτοί έχουν ήδη περάσει στην ιστορία ως αποτυχόντες. Εκτισαν ελπίδες στις ψευδαισθήσεις τους και πρόσφεραν στην Τουρκία όσα επιθυμούσε.

Χρειαζόμαστε ηγέτες που θα έχουν σχεδιασμένη  στρατηγική κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας και όχι στρατηγική εξημέρωσης του θηρίου. Χρειαζόμαστε ηγέτες οι οποίοι θα εμφυσήσουν όραμα αγωνιστικότητας και όχι παράδοσης στον λαό. Ηγέτες οι οποίοι θα ανορθώσουν την οικονομία απο τα ερείπια που επεσώρευσαν οι κυβερνήσεις ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Ηγέτες που θα καταστήσουν δημοκρατικό το κράτος και όχι κομματοκρατούμενο. Που θα εμπεδώσουν πραγματική δημοκρατία. Που θα δώσουν Δύναμη στο κράτος. Δύναμη οικονομική, στρατιωτική, διπλωματική. Που θα αναζητήσουν στρατηγικούς συμμάχους και όχι να ικετεύουν την Αμερική και την Αγγλία να πείσουν τον Ερντογάν. Ηγέτες που θα απαιτήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις επί της Τουρκίας και να μην ευχαριστούν τον Γιούνκερ και να τον θεωρούν συμπαραστάτη,  επειδή τους υποδέχθηκε με ασπασμούς στο γραφείο του. Ηγέτες που να διεκδικούν τα δίκαια του λαού τους και όχι να θέλουν να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. 

Θέλουμε ηγέτες που θα  δώσουν όραμα και θα εξυψώσουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και όχι ηγέτες που να του λέγουν πως η λύση του Κυπριακοί, περνά μέσα από την άντληση κερδών από την Τουρκία. 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/antoniouc/2017/07/2169/to-ethniko-thema-xreiazetai-neous-diaxeiristes