Υπό Αμφισβήτηση το 4:1

Print Friendly, PDF & Email

του Χρίστου Χαραλάμπους

19 Οκτ 2016

Διαψεύδουν τους περιορισμούς ελευθεριών, αλλά παραμένουν τεράστιες διαφωνίες.
Σε αναλογία που αφορά μόνο στους έχοντες κυπριακή υπηκοότητα και όχι σε ό,τι αφορά την κάθοδο Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο παραπέμπει τώρα ο Ακιντζί. Προβληματισμός στην ε/κ πλευρά, η οποία δίνει μάχη και για σειρά άλλων ανοικτών ζητημάτων, που αφορούν τις βασικές ελευθερίες.

Σε επικίνδυνες ατραπούς, που θα πρέπει το συντομότερο να προσπεραστούν, οδηγούνται τα πράγματα στο κεφάλαιο της ιθαγένειας και της δημογραφικής αναλογίας, παρά το ότι υπάρχει σειρά συμφωνιών. Και αυτό λόγω επικίνδυνων ερμηνειών της τουρκικής πλευράς, στη συμφωνία για την αναλογία 4:1, που, αν δεν αλλάξει, θα αφήσει την ενωμένη Κύπρο έρμαιο στα εκατομμύρια Τούρκων, που θα μπορούν να διακινούνται στην τ/κ συνιστώσα κατά το δοκούν της τ/κ εκάστοτε ηγεσίας. Και αυτό γιατί ο Ακιντζί φέρεται εσχάτως να έχει «υπαναχωρήσει» από την ερμηνεία ότι η αναλογία αφορά στο σύνολο και την περιορίζει στους Τούρκους και Έλληνες που θα δικαιούνται υπηκοότητα.

«Σοκ» με την αναλογία

Με αφορμή την αποκάλυψη από τη «Σημερινή» του απορρήτου εγγράφου των συνομιλιών για το κεφάλαιο της Ιθαγένειας, του περασμένου Νοεμβρίου, και τη διάψευση από μέρους της Κυβέρνησης ότι όλα όσα αναφέρονται ισχύουν, η εφημερίδα μας κατάφερε να ανοίξει την πόρτα της ενημέρωσης και να καταγράψει τόσο τις βελτιώσεις που υπήρξαν από τότε, αλλά και τα πολύ σημαντικά κενά και διαφωνίες. Τέτοια, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν δευτερευούσης σημασίας και κυρίως ανατρέπουν την εικόνα ότι τα σημαντικά αυτά ζητήματα είναι σχεδόν κλειστά. Κυριότερο όλων το θέμα της δημογραφικής αναλογίας.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες της «Σ», οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για τα θέματα ιθαγένειας, προκύπτει μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που θέλει τον κατοχικό ηγέτη να ερμηνεύει πολύ διαφορετικά τη συμφωνία για την αναλογία 4:1 ως προς τους Έλληνες και Τούρκους υπηκόους.

Συγκεκριμένα, ενώ η ε/κ πλευρά δηλώνει ότι η εν λόγω αναλογία θα αφορά στην κάθοδο Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο για οποιονδήποτε λόγο (άδεια εργασίας, προσωρινής παραμονής κ.λπ.), ο κατοχικός ηγέτης δηλώνει ότι ΔΕΝ είναι αυτή η ερμηνεία, αλλά ότι το 4:1 αφορά μόνο σε αυτούς που θα αιτούνται της απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κτυπήσει καμπανάκι στην ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα, που θεωρεί ότι θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο και, το οποίο, κατά κοινή παραδοχή, αποδεικνύει ότι πολλά που συμφωνούνται, τελικά χάνονται στην ασάφεια και τις κατά το δοκούν ερμηνείες.

Η αμφισβήτηση του οριζοντίου της αναλογίας 4:1 από την τ/κ πλευρά έχει, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, πολιτικό βάθος και συνδέεται άρρηκτα με το ζήτημα των 100 και πλέον χιλιάδων Τούρκων εργατών ή προσωρινά διαμενόντων στα κατεχόμενα -που δεν έχουν υπηκοότητα- και για τους οποίους την επομένη της λύσης θα ανανεωθούν αυτόματα οι εν λόγω άδειες.

Έχοντας αυτό υπόψη, ο Μουσταφά Ακιντζί, πιστός στη θέση του ότι δεν θα φύγει κανένας, εμμένει και επιμένει ότι, σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, η αρμοδιότητα για ανανέωση ή η έκδοση νέων αδειών για εργατικά χέρια θα πρέπει να είναι στην συνιστώσα πολιτεία, παρά την αντίδραση και απόρριψη της ε/κ πλευράς.

Εξ ου και η γνωστή δήλωσή του ότι «αν χρειάζονται εργατικά χέρια στο πλαίσιο της λύσης, δεν μπορεί κανένας να μας πει να μη φέρουμε από την Τουρκία, που είναι πιο κοντά».

Πάντως, παρά τη διάψευση μέρους των όσων αναφέρει το εν λόγω έγγραφο, κατέστη ξεκάθαρο ότι έχει πλέον κλειδώσει η παραμονή όλων των εποίκων που έχουν λάβει τη λεγόμενη ιθαγένεια του ψευδοκράτους. Αυτό που απομένει προς διευκρίνιση, είναι οι πραγματικοί αριθμοί, εν τη απουσία απογραφής πληθυσμού.

Βασικές ελευθερίες

Όσον αφορά τις περιοριστικές διατάξεις για τις βασικές ελευθερίες, φαίνεται όντως να υπήρξε βελτίωση σε ό,τι αφορά το δικαίωμα εγκατάστασης, το οποίο θα ασκείται, λένε πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, χωρίς κανένα περιορισμό.

Κάτι που αναφέρθηκε και σε σχετική ανακοίνωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων και σχολιάζοντας το περιεχόμενο του εγγράφου, έλεγε:

«Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν σειρά εντατικών διαπραγματεύσεων και πολλές από τις θέσεις που καταγράφονται έχουν αλλάξει σημαντικά. Υπάρχει πλέον οριστική σύγκλιση για αναλογία πληθυσμού 4:1. Σε εκείνη τη φάση των διαπραγματεύσεων δεν υπήρχε οριστική σύγκλιση για εφαρμογή των βασικών ελευθεριών, ενώ σήμερα υπάρχει».

Ωστόσο, η «Σ» έχοντας στο χέρι τη διάψευση, ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για το τι έχει ακριβώς συζητηθεί επί τούτων και τι έχει βελτιωθεί. Προκύπτει λοιπόν ότι:

· Συμφωνήθηκε το δικαίωμα εγκατάστασης (right of abode) χωρίς περιορισμούς, που ΔΕΝ θα οδηγεί όμως σε νομιμότητα διαμονής (ΕΚΚΡΕΜΕΙ).

· Σε ό,τι αφορά την απόκτηση περιουσίας, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει περιοριστική ρύθμιση. Η θέση, όμως, της ε/κ πλευράς για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για ρυθμίσεις που δεν θα καταργούν πλαγίως τη βασική ελευθερία ΔΕΝ γίνονται αποδεκτές από την τ/κ πλευρά (ΕΚΚΡΕΜΕΙ).

· Η ιδιότητα domicile έχει συμφωνηθεί, ωστόσο ΔΕΝ υπάρχει συμφωνία για δικαίωμα απόκτησής της από όλους, με την τ/κ πλευρά να δέχεται απόδοση της ιδιότητας ΜΟΝΟΝ στους πρόσφυγες (ΕΚΚΡΕΜΕΙ).

· Συμφωνήθηκε ο περιορισμός της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, ωστόσο ΔΕΝ γίνεται ακόμη δεκτή η θέση της ε/κ πλευράς για δικαίωμα σε όλους και στάθμιση της ψήφου στο 20%, με την τ/κ πλευρά να εμμένει ότι θα έχουν δικαίωμα ψήφου οι έχοντες το domicile μέχρι 20% και οι υπόλοιποι όχι (ΕΚΚΡΕΜΕΙ).

Συντάγματα

Σε ό,τι αφορά τα συντάγματα και με αφορμή το γεγονός ότι ενδέχεται αυτά να γραφτούν μετά από ενδεχόμενη πολιτική συμφωνία (λεγόμενα τεχνοκρατικά ζητήματα), τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Αντίθετα, όπως μαθαίνει η εφημερίδα μας, δίδεται τεράστια μάχη στο τραπέζι των συνομιλιών για να «πεισθεί» η τ/κ πλευρά ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά και τους κατ’ αντιστοιχίαν θεσμούς που θα προβλέπουν, θα πρέπει τα συντάγματα των συνιστωσών πολιτειών να είναι τα ίδια.

Κάτι που επί του παρόντος τουλάχιστον δεν έχει γίνει δεκτό από την ηγεσία του Ακιντζί, που προφανώς, λένε πολιτικοί παρατηρητές, θέλει, μέσω αυτού του ζητήματος, να αναδείξει την κυρίαρχη άσκηση εξουσιών από τη δική του συνιστώσα, κάτι το οποίο βεβαίως έχει πολύ μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις.

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα για το έγγραφο

Την ίδια ώρα, τα αντιπολιτευόμενα στο Κυπριακό κόμματα επιτέθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, εγκαλώντας τον για εσκεμμένη παραπλάνηση των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, και για έλλειψη αντιστάσεων έναντι του κατοχικού ηγέτη.

Το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, με δήλωση του Εκπροσώπου του Στέφανου Στεφάνου, επισήμανε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το Κυπριακό, καθώς, από την έκβαση της επικείμενης συζήτησης του εδαφικού θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, η τύχη της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης ανέφερε ότι αν αληθεύουν αυτά που καταγράφονται στο «κοινό έγγραφο για την ιθαγένεια» που αποκάλυψε η «Η Σημερινή», τότε, δυστυχώς, αυτό το έγγραφο αποδεικνύει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψεύδεται και παραπλανεί τον λαό.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει την πρότασή της για άμεση διενέργεια αξιόπιστης απογραφής πληθυσμού στην Κύπρο. «Λόγω της σύγχυσης που παρατηρείται σε σχέση με τον αριθμό των εποίκων, αλλά και λόγω της σπουδαιότητας του δημογραφικού στη λύση του Κυπριακού».

Σε δική της ανακοίνωση η Συμμαχία Πολιτών διερωτάται κατά πόσον τα συμβαίνοντα των τελευταίων ημερών «είναι προσυμφωνημένα και μέρος μιας καλά σκηνοθετημένης παράστασης ή μήπως ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει αντιστάσεις απέναντι στον κ. Ακιντζί;».

Το «κοινό έγγραφο για την ιθαγένεια» αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε σε δηλώσεις της η Αλεξία Σακαδάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υπενθυμίζοντας πως το Κίνημα από την πρώτη στιγμή επέμενε ότι δεν ευσταθούν οι αριθμοί των εποίκων που παραμένουν μετά τη λύση.

Είτε 90 χιλιάδες είτε 40 χιλιάδες, είτε αποδοχή έστω και ενός εποίκου, σημαίνει αυτόματα νομιμοποίηση εγκλήματος πολέμου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για διενέργεια απογραφής πληθυσμού, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου επισήμανε ότι, μπορεί εκ πρώτης να φαίνεται λογικοφανής, παραβλέπει, όμως, πως επίσημα η ηγεσία μας δέχτηκε το 2004 ότι ο πληθυσμός που είχε στα κατεχόμενα εκλογικά δικαιώματα όχι μόνο θα επέφερε με την ψήφο του σε ξεχωριστό δημοψήφισμα έννομα αποτελέσματα, αλλά μπορούσε να αποφανθεί για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πώς θα μπορούσαμε σήμερα να αρνηθούμε στον αντίστοιχο πληθυσμό… την ιθαγένεια και υπηκοότητα της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας;» επισήμανε.

Σε άλλη ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν ένα σημερινό (χθεσινό) δημοσίευμα (ΣΗΜΕΡΙΝΗ) για να επικρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη βάση ενός φωτοτυπημένου εγγράφου σχετικά με την ιθαγένεια.

«Πέραν του γεγονότος ότι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε ένα έγγραφο ενός έτους έχουν στο μεταξύ αλλάξει, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που τους εκθέτει. Χρησιμοποιούν αποσπάσματα που στη δημοσιευμένη (ασπρόμαυρη) φωτοτυπία δεν φαίνεται ότι είναι τυπωμένα με διαφορετικό χρώμα που χρησιμοποιείται για τις τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς και τις θέσεις που δεν έχουν συμφωνηθεί», σημειώνεται.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/372196/ypo-amfisvitisi-to-41

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.