Γκραν Μοντάνα: Η αρχή του τέλους; 

Print Friendly, PDF & Email

16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Η διάσκεψη για την Κύπρο στο Γκραν Μοντάνα έφτασε σε αδιέξοδο, όπως ανέμεναν όσοι δεν είχαν ψευδαισθήσεις για την αδιαλλαξία και τους στόχους της Τουρκίας. Σε κάποια στιγμή όμως, μετά τη δεύτερη άφιξη του Γ.Γ. και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο πεντάωρο δείπνο, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα ανακοινωνόταν κάποια συμφωνία. Την εντύπωση προξένησε το πακέτο των προτάσεων του ΠτΔ, που με τις απαράδεκτες υποχωρήσεις πίσω από κόκκινες γραμμές, συναντούσε πολλές τουρκικές θέσεις, όπως την εκ περιτροπής προεδρία, τα δικαιώματα των σφετεριστών, τα υπέρδικαιώματα των Τούρκων στη διακυβέρνηση, τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους. Οι υποχωρήσεις ήταν πακέτο με όρους, όμως ο ΠτΔ φάνηκε, ότι ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί 26 μήνες για παραμονή στρατευμάτων κ.ά. ‘Αλλωστε και όλα τα στρατεύματα να αποσυρθούν η Τουρκία μπορεί εύκολα να τα εγκαταστήσει στη Μερσίνα, σε απόσταση αναπνοής από την Κύπρο απόν την οποία θα μπορούν να επανέλθουν σε ελάχιστη ώρα και μάλιστα οι αδελφοί τους να τους υποδεχτούν και να τους οργανώσουν τη μέριμνα. Γιατί λοιπόν οι Τούρκοι δεν άδραξαν την ευκαιρία για μια λύση, που εμείς θεωρούμε καταστροφική;

Πρώτο, αυτό οφείλεται στην αλαζονική αδιαλλαξία των Τούρκων. Τα θέλουν όλα και δεν έχουν καμιά διάθεση για κανένα συμβιβασμό. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η λύση του Κυπριακού, ούτε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, που με τις προτάσεις του ΠτΔ θα κέρδιζαν απαράδεκτα υπερπρονόμια. Αυτούς τους ενδιαφέρουν μόνο τα στρατηγικά συμφέρονται της Τουρκίας, όπως οι ίδιοι τα αντιλαμβάνονται.

Δεύτερο, η πρόταση του ΠτΔ αποδεχόταν την παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους, αλλά με κάποια αναλογία. Αυτοί θέλουν νομιμοποίηση του τρόπου εποικισμού και αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με άμεση εφαρμογή.

Τρίτο, ήθελαν και ζήτησαν η λύση να αποτελέσει πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Δηλαδή ο σφετερισμός να νομιμοποιηθεί, να γίνει ευρωπαϊκό κεκτημένο και κανένας ιδιοκτήτης να μην έχει δικαίωμα να απευθυνθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να διεκδικήσει το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας του. Αυτό φυσικά δεν περιλαμβανόταν στις προτάσεις του ΠτΔ και ούτε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Φάνηκε ότι εκείνο το οποίο φοβούνται οι Τούρκοι δεν είναι επίθεση των Ελλήνων, αλλά η δυσκολία να κρατήσουν τα κλεψιμιά.

Τέταρτο, είχαν αντιληφθεί ότι έπρεπε να απελευθερώσουν την Μόρφου. Την επιστροφή της Μόρφου και άλλων περιοχών, για να επιστρέψουν υπό Ελληνική διοίκηση πρόσφυγες, δεν είναι διατεθειμένος σε καμιά περίπτωση να αποδεχθεί ο Ερτογάν. Οι αντίπαλοί του θα τον κατηγορήσουν για προδότη. Και αυτή την περίοδο ο Ερτογάν φοβάται και τη σκιά του, όσο πανίσχυρος και να φαίνεται ότι είναι. Μια γειτονιά μπορεί να δώσουν, αν κάνουμε κι άλλες υποχωρήσεις.

Το αδιέξοδο ή η πλήρης παράδοση ήταν οι στόχοι της Τουρκίας. Και αυτό πέτυχαν. Ο ΠτΔ πέτυχε για πρώτη πράγματι φορά να συζητούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις σε πενταμερή διάσκεψη, στην οποία δεν συμμετείχε η Κ.Δ. αλλά ο ηγέτης της Ελληνικής Κοινότητας με τον ηγέτη της Τουρκικής κοινότητας. Και αυτή η απαράδεκτη για μας πενταμερής έγινε πια αποδεκτός θεσμός για τη συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού. Πράγματι η πλευρά μας για πρώτη φορά συζητούσε απ’ ευθείας με την Τουρκία, αλλά όχι η Κ.Δ. αλλά η ελληνική κοινότητα.

Και για πρώτη φορά, όχι ξεκάθαρα αλλά με όρους που έθεσε, ο εκπρόσωπος της κοινότητας μας, αποδέχτηκε την εκ περιτροπής προεδρία, την αναγνώριση των σφετεριστών ως των πρώτων ιδιοκτητών και τις τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. για τους Τούρκους υπηκόους. Αυτή η απαίτηση δεν θα έπρεπε να ήταν στο τραπέζι, γιατί δεν είναι θέμα που έχει σχέση με τις δυο κοινότητες, που έπαιρναν μέρος στην πενταμερή διάσκεψη.

Τώρα ο πρώτιστος μας στόχος θα είναι να αποσυρθούν και να ακυρωθούν αυτές οι προτάσεις, που έγιναν υπό ειδικές συνθήκες και όρους. Θα τα καταφέρει άραγε η κοινότητά μας. ‘Η θα δούμε σε μερικά χρόνια έποικο να γίνεται ΠτΔ;.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ