Η Τουρκία επιδιώκει να μετατρέψει την Κύπρο  στην 82η της επαρχία

Print Friendly, PDF & Email

Λονδίνο  20.11.2017

της Φανούλα Αργυρού*

Λόμπυ για την Κύπρο: Λύση δημοκρατική, ενιαίο κράτος σε κράτος δικαίου – ΟΧΙ στην Διζωνική 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 η βραδιά για την Κύπρο που διοργάνωσε το Λόμπυ για την Κύπρο στο Penridge suite στο βόρειο Λονδίνο.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο ΄Υπ. Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Ε. Ευρυβιάδης, ο Θεοφιλέστατος Τροπαίου Αθανάσιος, ο Δήμαρχος του Μπάρνετ κ. Brian Salinger με την σύζυγό του, ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β, κ. Χρ. Καραολής, ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Η.Β, κ. Βαχάν Κρικοριάν.και ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής των Εργατικών κ. Πάμπος Χαραλάμπους.

Στην ομιλία του ο Συντονιστής του Λόμπυ κ. Θεόδωρος Θεοδώρου ξεκίνησε λέγοντας ότι 43 χρόνια από τις δύο τουρκικές εισβολές ακόμα βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια διευθέτηση λόγω της τουρκικής στρατηγικής που χρονολογείται από το 1956. Αναφέρθηκε στα 25 χρόνια από την ίδρυση του Λόμπυ το 1992 από προσφυγικούς συνδέσμους και ότι αυτό παραμένει δεσμευμένο στην υποστήριξη μιας διευθέτησης που θα έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός ελεύθερου, δημοκρατικού και πραγματικά  ενιαίου κυπριακού κράτος που να βασίζεται στο κράτος δικαίου μαζί με τα 3Rs πάνω στα οποία ιδρύθηκε το Λόμπυ: αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχικών ή άλλων, τερματισμό της συνεχιζόμενης τουρκικής πολιτικής εποικισμού, δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων δίχως περιορισμούς ή όρους. 

Σε συσχέτιση, το Λόμπυ υποστηρίζει όπως :

·         Οποιαδήποτε  ‘διευθέτηση’ πρέπει να τερματίζει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό μέσω μιας νόμιμης, ηθικά διαφανούς και δίκαιης διαδικασίας, να διασφαλίζει ότι η κυριαρχία της ΚΔ είναι πλήρως σεβαστή, επίσημα αντιπροσωπεύεται σε κάθε ‘διάσκεψη’ που την αφορά και ότι η Δημοκρατία ούτε διαλύεται ούτε υπονομεύεται, πρέπει να αποφεύγει την νομιμοποίηση του ντε φάκτο διαχωρισμού που επέβαλε στην Κύπρο η Τουρκία,

·         Οποιαδήποτε ‘διευθέτηση’ δεν πρέπει να βασίζεται στην προτεινόμενη ‘δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία’, μια οντότητα που θα διαιωνίζει τον ‘δι-κοινοτικό’ διαχωρισμό των Κυπρίων πολιτών σε εθνο-θρησκευτικές γραμμές και θα νομιμοποιεί την ντε φάκτο ‘δι-ζωνική’ γεωγραφική διαίρεση των ιδίων πολιτών, δεν πρέπει να διαιωνίζει τα υποτιθέμενα ‘εγγυητικά δικαιώματα’ , περιλαμβανομένου και του υποτιθέμενου ‘μονομερούς δικαιώματος για δράση…

Είναι ξεκάθαρο, είπε,  ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για μια ελεύθερη, δημοκρατική και ενιαία Κύπρο. Είμαστε της γνώμης ότι στην ουσία, η Τουρκία εκείνο που επιδιώκει είναι να μετατρέψει την Κύπρο  στην 82η επαρχία της Τουρκίας. Και συνέχισε:

«Για 43 χρόνια, η Τουρκία διατήρησε  μια συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση εις βάρος των προσφύγων από τα κατεχόμενα της Κύπρου και τις οικογένειες των αγνοουμένων μας.  Διανύουμε μια εποχή όπου οι Ευρωπαίοι άρχισαν ολοένα και περισσότερο να ανησυχούν  για το διαχωρισμό ανθρώπων σε θρησκευτικές βάσεις και την έλλειψη ενσωμάτωσης.

Με αυτά κατά νουν, αλήθεια είναι σοφό για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση  και τον υπόλοιπο δημοκρατικό κόσμο να υποστηρίζει την διατήρηση ‘δύο κοινοτήτων’, την νομιμοποίηση ‘δύο ζωνών’ και την δημιουργία ‘συνιστώντων κρατών’ στην Κύπρο, στην νοτιο-δυτική γωνιά της Ευρώπης; 

Εκ των υστέρων, αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη εγκατέλειπαν το ‘δι-κοινοτισμό΄ και τη ‘δι-ζωνικότητα’ όταν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν, ίσως η Ευρώπη να μην βρισκόταν στην κακή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. ΄Όμως, προτίμησαν τον κατευνασμό και, όπως επανειλημμένα μας δείχνει η ιστορία, ο κατευνασμός ποτέ δεν εξυπηρετεί. Η Ευρώπης πληρώνει μια φοβερή τιμή για αυτό το κατευνασμό».

Ολοκληρώνοντας είπε ο κ. Θεοδώρου: 

«Αν μετά από 43 χρόνια, οι πρόσφυγες δεν έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν  στα κατεχόμενα βόρεια εδάφη και δεν επανακτήσουν τις περιουσίες τους λόγω της ‘δι-ζωνικότητας’ και της δημιουργίας  δύο ‘ζωνών’ και δύο ‘συνιστώντων κρατών’, θα υπερισχύσουν οι αντιδημοκρατικές αξίες της Τουρκίας των δημοκρατικών αρχών της Ευρώπης. 

Προσβλέποντας στο μέλλον, οι δημοκρατίες ανά τον κόσμο πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση προτού είναι πολύ αργά.  Αν το κάνουν, η Κύπρος μπορεί να ελευθερωθεί, μια Κύπρος δημοκρατική, ενιαία και ευλογημένη με το κράτος δικαίου μαζί με τα 3Rs».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος του Μπάρνετ, αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στην Κύπρο και στην συμμετοχή του σε πορείες των Μορφιτών, (οι Δήμοι Μπάρνετ και Μόρφου είναι διδυμοποιημένοι) και ότι φέτος κατάφεραν να πάνε στην κατεχόμενη πόλη. «Είμαι, πιστεύω, ο πρώτος Δήμαρχος του Μπάρνετ που επισκέφθηκε τη πόλη» είπε,  για να εκφράσει και την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η  απαίτηση των Τούρκων να πληρωθούν από τους Μορφίτες για να τους αφήσουν να μπουν στην Εκκλησία όπου βαφτίστηκαν. Και πρόσθεσε « δίπλα από κάθε Εκκλησία έχουν κτίσει Τέμενος. Μπορείτε να φανταστείτε το σκεπτικό πίσω από τέτοια ενέργεια». Τέλος, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ευχή να δει την Κύπρο ενωμένη για το καλό και ευημερία της νεότερης γενεάς.   

Στον δε δικό του χαιρετισμό ο Ύπ. Αρμοστής  επαίνεσε την δουλειά που κάνει το Λόμπυ για την Κύπρο, ότι δεν πρόκειται να συγχωρέσουμε την εισβολή, κατοχή, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά εδώ σε μια χώρα του κράτους δικαίου, που είχε τη Magna Carta πριν 800 χρόνια, που δεν υπάρχει διεθνή συνθήκη στην οποία δεν συμμετείχε ενεργά στο γράψιμό της το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως Κύπριοι εδώ δεν ζητούμε ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα απ΄ ότι παραχωρείτε σε άλλους ειρηνικούς λαούς του κόσμου. ΄Ότι είναι καλό για τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ είναι σίγουρα καλό και για το 28ο μέλος την Κύπρο, σε ότι αφορά το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα… Αγωνιζόμαστε είπε, (όπως έκανε και ο Αβραάμ Λίνκολν το 1863 σαν σήμερα, ο οποίος ενδυνάμωσε την ένωση των Ηνωμένων Πολιτειών), σώσουμε την Κύπρο ως ενιαίο κράτος…

Τόνισε όπως πάντα ότι η Υπάτη Αρμοστεία είναι ανοικτή για όλους, είναι το σπίτι της Κύπρου και είναι στην διάθεση όλων για οποιαδήποτε βοήθεια.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος