Με το «έτσι θέλω»

Print Friendly, PDF & Email

18 Μάιος 2017

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πάση θυσία να οδηγηθούμε σε νέα διάσκεψη στη Γενεύη επιθυμούν τα Ηνωμένα Έθνη
Εξομοίωσε τον ρόλο των εγγυητριών Ελλάδας και Τουρκίας ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Στο μοντέλο των εποικοδομητικών δηλώσεων κινήθηκε χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δεν απέκλεισε νέα διάσκεψη για την Κύπρο, όταν τα μέρη είναι πεπεισμένα ότι θα διεξαχθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Ο ΓΓ των ΗΕ ανέφερε ότι δεν υπονοεί πως ο ΟΗΕ συγκαλεί διάσκεψη μόνο όταν υπάρχει δυνατότητα επιτυχίας, γιατί αυτός δεν είναι ο μοναδικός του ρόλος.

«Τα ΗΕ έχουν υποχρέωση να ενεργούν όχι μόνο όταν υπάρχει προοπτική επιτυχίας, αλλά να δρουν παντού για να προωθούν την ειρήνη και την αλληλοκατανόηση», επεσήμανε.

Γι’ αυτό -συνέχισε- εργαζόμαστε με τα μέρη και όταν αυτά πιστεύουν ότι υπάρχει πεδίο για επανασύγκληση της διάσκεψης με στόχο να επιτευχθεί συνολική λύση σε όλα τα εναπομείναντα ζητήματα, θα το πράξουμε, γιατί ελπίζουμε να μη χαθεί η ευκαιρία αυτή.

Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο καζάνι

Στη διάσκεψη Τύπου στο Στρασβούργο, λίγη ώρα μετά το τέλος της ομιλίας του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στις συνομιλίες, ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής

ιδιοκτησίας και ο ρόλος των ΗΕ είναι υποστηρικτικός, ώστε τα μέρη να μπορέσουν να έρθουν σε συμφωνία για επανένωση.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αρνητική έκπληξη είναι ότι ισορρόπησε τον ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, την ώρα που γνωρίζει τις θέσεις των δύο χωρών. Σημείωσε πως η συμφωνία πρέπει να έχει τη στήριξη των εγγυητριών δυνάμεων και έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Ελληνα Πρωθυπουργό, λέγοντας πως τους επεσήμανε ότι απαιτείται δημιουργική και ευέλικτη προσέγγιση για αποτελεσματικό χειρισμό του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που είναι κυρίαρχο για τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Είπε ότι ο ειδικός του απεσταλμένος εργάζεται στενά με τους ηγέτες για να διευκρινιστεί αν τα εναπομείναντα ζητήματα που σχετίζονται περισσότερο με εσωτερικές πτυχές μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Οι τηλεφωνικές επαφές

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συναρτημένες και με τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, συζήτησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη, η οποία όμως χθες  γνωστοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω της χθεσινής 24ωρης απεργίας των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Τηλεφωνική επικοινωνία όμως είχε και ο Ακιντζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατόπιν αιτήματος από την τ/κ πλευρά.

Η δουλειά του Έιντε

Για σήμερα έχουν διευθετηθεί χωριστές συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τα ΗΕ. «Ο κ. Έιντε θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Αλίμ Σιντίκ, προσθέτοντας ότι στις συναντήσεις θα γίνει μια επανεκτίμηση των συζητήσεων και αναμένεται να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα.

Θεοχάρους: «Τσιμουδιά» από Γκουτέρες για Κυπριακό

«Το θέμα με τον ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι μόνο το τι είπε για μια νέα διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό σήμερα στο Στρασβούργο, αλλά το ότι κατά την ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είπε κουβέντα, παρότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ και μέλος του ΟΗΕ που τελεί υπό κατοχήν».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η

Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, και προσθέτει: «Ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε για συγκρούσεις, για σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για επίλυση συγκρούσεων και για την ειρήνη, χωρίς όμως καμιά αναφορά στο Κυπριακό. Μίλησε για τη Συρία, για τη Σομαλία για την πειρατεία, για την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων, αλλά για την κατοχή της Κύπρου, ουδέν.

Κατά τα άλλα, είναι υψηλά στην ατζέντα του ΓΓ του ΟΗΕ το Κυπριακό. Τόσο υψηλά, που για να γίνει αναφορά χρειάστηκε ερώτηση από το ΚΥΠΕ, στη Διάσκεψη Τύπου». Καταλήγοντας η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης τονίζει τα εξής: «Όταν δεν μίλησε για το Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πού και πότε θα μιλήσει;

Όταν δεν καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις, πότε θα το πράξει; Όταν θα ξεσπάσει κρίση; Δεν φταίει, όμως, μόνο ο κ. Γκουτέρες, αλλά και όλοι εκείνοι, με πρώτο τον Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ, που δίνουν άλλοθι στην Τουρκία για χάρη δήθεν των συνομιλιών, που κατά γενικήν ομολογία λαθροβιούν ενόψει προεδρικών εκλογών».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/430804/me-to-etsi-thelo