Ανοιχτή επιστολή Χριστόφια προς τον ΠτΔ

Print Friendly, PDF & Email

 06 Αυγούστου 2017, 6:00 πμ    

Kώδωνα κινδύνου οριστικής διχοτόμησης ή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία σημαίνει ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στη δική μας πλευρά, εκφράζοντας φόβους για ένα καταστροφικό σενάριο για την Κύπρο.

Κάθετες είναι οι διαφωνίες του για τους χειρισμούς που έγιναν στο Κραν Μοντάνα, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία κάλυψε τα νώτα της» και βρέθηκε βήματα μπροστά κι αυτό μαρτυρεί «η δυσφορία των Ηνωμένων Εθνών που δακτυλοδείχνει τη δική μας πλευρά». Επικρίνει τη «συνωμοσιολογία» σε βάρος του Έσπεν Μπαρθ Άιντε για να σημειώσει ότι «δεν κάλυψε και δεν καλύπτει τα λάθη και τις παραλείψεις, τα σκαμπανεβάσματα, τις παλινδρομήσεις και τα παίζω ξηπαίζω της δικής μας πλευράς».

Σε ό,τι αφορά στο επίμαχο θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων, ο κ. Χριστόφιας καταθέτει τη δική του ερμηνεία, σημειώνοντας ότι: «ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε τον ΓΓ ότι η Τουρκία δέχεται την ακύρωση των εγγυήσεων, καθώς και το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης. Ζήτησε 15 χρόνια ισχύος της παραμονής 650 Τούρκων στρατιωτών και 950 Ελλαδιτών, δηλαδή αυτά που προβλέπονται στη Συνθήκη Συμμαχίας, και αναθεώρηση –όχι ακύρωση– σε 15 χρόνια. Αυτό ηχεί απαράδεκτο στα αφτιά μας. Και είναι». Διατυπώνει το ερώτημα κατά πόσο δεν θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση για αλλαγή ή διαφοροποίηση αυτής της θέσης της Τουρκίας, ώστε μετά από ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα εκαθορίζετο μέσα από τις συνομιλίες και με τη βοήθεια του ΓΓ, για ακύρωση της παρουσίας των όποιων στρατευμάτων.

Δείτε την ανοιχτή επιστολή του Δ. Χριστόφια εδώ

Ο κ. Χριστόφιας εκτιμά πως το αίτημα για μηδέν στρατό από την πρώτη στιγμή είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά. Και αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον Τσαβούσογλου να στρεψοδικήσει, λέγοντας στον ΓΓ ότι δεν του είπε κάτι τέτοιο, και να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται μερικά βήματα μπροστά. Επικαλούμενος πληροφορίες του από αξιόπιστες πηγές, σημειώνει ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φ. Μογκερίνι και υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, ένα σκαλί κάτω από τον ΓΓ, είναι χολωμένοι με την ε/κ πλευρά. 

Ο τέως Πρόεδρος τονίζει την ανάγκη για πρωτοβουλίες και μέμφεται τον Πρόεδρο ότι προέβη σε παραχώρηση για την εκ περιτροπής προεδρία αφού τη δαιμονοποίησε. Απευθυνόμενος προς όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υποδεικνύει πως πρέπει να κατανοήσουν ότι λύση του Κυπριακού χωρίς εκ περιτροπής δεν πρόκειται να υπάρξει.

Διερωτάται τι γίνεται με την Αμμόχωστο και αν συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την οριστική διχοτόμηση ή και προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία και αντί να καταρτιστεί πρόγραμμα αντιμετώπισης των εξελίξεων, οι κυβερνώντες συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτε και δίνουν το μήνυνα πως Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει. Ο Δ. Χριστόφιας εκφράζει φόβους για ένα καταστροφικό σενάριο για την Κύπρο και καλεί τον Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς σκοπιμότητες. 

Πηγή: Φιλελεύθερος  http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/420933/anoichti-epistoli-christofia-pros-ton-ptd