Η Κύπρος ως Aιχμή του Δόρατος της Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email

12 Νοέμβριος 2017, 18:01

Του Μάριου Πούλλαδου

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ EΑST MED KAI ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΕΝ ΟΨΕΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

Αυτό που απαιτείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η δημιουργία ενός υποσυστήματος ασφάλειας που, έχοντας ως βάση την ενεργειακή συνεργασία, θα επεκταθεί σε αμυντικό επίπεδο και η Κύπρος, λόγω γεωγραφίας, έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο

Υποδεχόμενος την εβδομάδα που μας πέρασε στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατέβηκε για να τον χαιρετήσει μέχρι το τελευταίο σκαλί. Για όσους δίνουν σημασία στη σημειολογία, η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το γαλλικό διπλωματικό πρωτόκολλό, υποδηλώνει και την εκτίμηση του Γάλλου Προέδρου για κράτος το οποίο υποδέχτηκε, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία. Τονίζοντας τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως «η Γαλλία μπορεί να χρησιμοποιεί τη ναυτική βάση στο Μαρί και την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος δεν περιορίστηκε στο να μιλήσει απλώς για τα ενεργειακά, αλλά εξέφρασε παράλληλα την προθυμία της χώρας του για ενεργότερη εμπλοκή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Η επιθυμία της Γαλλίας για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και σε στρατιωτικό επίπεδο, πέραν του πολιτικού-ενεργειακού, δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά συνδέεται άρρηκτα με την ευρύτερη ανάγκη για πιο ενεργό εμπλοκή της Γαλλίας και της Ε.Ε στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω φυσικού αερίου.

Η συμμετοχή στην PESCO

Με την ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ENI-TOΤΑL να προετοιμάζεται τους επόμενους μήνες για γεώτρηση στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και τις προεργασίες για κατασκευή του αγωγού East Med να προχωρούν κανονικά, η ενεργειακή αρχιτεκτονική στην περιοχή άρχισε να διαμορφώνεται. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών είναι η διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, την οποία η Τουρκία απειλεί τόσο με τη ρητορική της όσο και με τις Navtex και ΝΟΤΑΜ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνεύεται και η αυριανή υποβολή αίτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στον αμυντικό βραχίονα της Ε.Ε., την PESCO, τη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία». Η απόφαση αυτή έγινε ασφαλώς σε συνεννόηση με τους Γάλλους, με τον Υπουργό Άμυνας να τονίζει τα οφέλη που θα αποκομίσει η Κύπρος από τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων της Ε.Ε. τόσο στην αεροπορική βάση της Πάφου όσο και στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Ερωτηθείς για τη σημασία των πρωτοβουλιών αυτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά πόσον το ενδιαφέρον της Γαλλίας για στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο ενδέχεται να ενοχλήσει τους Βρετανούς, ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο: «Είναι γεγονός πως η Αγγλία θέλει να διατηρεί ένα μονοπώλιο όσον αφορά τις βάσεις της στην Κύπρο.

Ωστόσο, οι επαφές για χρήση των στρατιωτικών βάσεων στην Πάφο έγιναν ήδη και επί Τάσσου Παπαδόπουλου και τώρα αυτό έχει ενισχυθεί με τη βάση στο Μαρί. Αυτό σημαίνει πως όντως πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να είναι το κυρίαρχο πλαίσιο, ούτως ώστε να έχουμε μια αιχμή του δόρατος για το ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κερδίζει έδαφος ο East Med

Παρά, λοιπόν, τις όποιες οικονομικές-γεωλογικές αμφιβολίες υπήρχαν αρχικά, o αγωγός East Med αρχίζει να κερδίζει έδαφος, αλλά και την εμπιστοσύνη από την ίδια την Ε.Ε., η οποία χρηματοδότησε και μέρος της μελέτης κατασκευής του.

«Από γεωλογικής απόψεως, η λεκάνη της Λεβαντίνης έχει τις ίδιες δυνατότητες με τη Βόρεια Θάλασσα, εκτός από το γεγονός ότι περιβάλλεται από επτά χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους εδώ και δεκαετίες! Το έργο, ωστόσο, πηγαίνει καλά και η προοπτική είναι ρεαλιστική», δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενέργειας της Γαλλίας, Ολιβιέρ Απέρτ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όσον αφορά τις τουρκικές απειλές, ο Διευθυντής Έρευνας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Υποθέσεων, Φράνσις Περίν, δήλωσε στην worldcrunch, πως οι εμπλεκόμενες εταιρείες στην Κύπρο «πιστεύουν ότι ο πολιτικός κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος».

Τριμερής αμυντική θωράκιση

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη, την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν και η πρώτη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στην Αθήνα. Καμμένος, Λίμπερμαν και Φωκαΐδης συζήτησαν τις δυνατότητες μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων στον επιχειρησιακό τομέα και σε επίπεδο ασκήσεων, καθώς και τα περιθώρια συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η προέκταση των σχέσεων των τριών χωρών από το ενεργειακό στο αμυντικό-στρατιωτικό επίπεδο είναι φυσικό επακόλουθο, αφού τα κοινά οικονομικά συμφέροντα απαιτούν πλέουν και κοινή αντιμετώπιση των κινδύνων και των προκλήσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνεύεται και η πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ τού Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη μαζί με αριθμό των ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση με την ελίτ του Ισραηλινού Στρατού, την ομάδα Egoz.

Ο στρατηγικός οριζόντιος άξονας

«Τα ενεργειακά από μόνα τους είναι σημαντικά, αλλά το γεγονός ότι ενισχύονται και με έναν αμυντικό τρόπο και με μια τριπλή συμμαχία είναι απαραίτητο. Δεν είναι αποκλειστικά μια ασπίδα από την Τουρκία, αλλά θα ήταν απαραίτητο από μόνο του ακόμα και αν δεν υπήρχε η Τουρκία», είπε ο κ. Λυγερός. «Ο μεγάλος στρατηγικός άξονας που υπάρχει για την Ε.Ε. είναι ο οριζόντιος, δηλαδή αυτός με Ισραήλ-Κύπρο-Αίγυπτο-Ελλάδα και όχι οποιοσδήποτε κάθετος προς Τουρκία, που δεν είναι ασφαλής για τα ενεργειακά δεδομένα», είπε ο κ. Λυγερός, υπογραμμίζοντας τον συνδετικό ρόλο που παίζει η Κύπρος μεταξύ Ισραήλ-Αιγύπτου, των οποίων οι σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Ένα μικρό NATO στην περιοχή

Συμπερασματικά, αυτό που απαιτείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η δημιουργία ενός υποσυστήματος ασφάλειας που, έχοντας ως βάση την ενεργειακή συνεργασία, θα επεκταθεί σε αμυντικό επίπεδο, και η Κύπρος, λόγω γεωγραφίας, έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Σε διάλεξη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αυτήν την εβδομάδα, ο Μίτσελ Μπέλφερ, Πρόεδρος του Κέντρου Πληροφόρησης Ευρω-Περσικού Κόλπου, το έθεσε ως εξής:

«Πρέπει να σκεφτούμε πλατφόρμες και μηχανισμούς, όπου θα συμμετέχουν οι εμπλεκόμενες χώρες, κάτι σαν μικρό ΝΑΤΟ. Θα πρέπει αρχικά η Κύπρος μαζί με Ε.Ε. να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή ακόμη και από τις ΗΠΑ, για επίλυση του Παλαιστινιακού, το οποίο θα λύσει κατ’ επέκτασιν και το αραβο-ισραηλινό ζήτημα. Η Κύπρος μπορεί να παίξει έναν ρόλο σε αυτό».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/468326/i-kypros-os-aixmi-tou-doratos-tis-ee