«Μύλος» με το θέμα της Aσφάλειας

Print Friendly, PDF & Email

του Μ. Παπαδόπουλου

02 Νοεμβρίου 2016

H Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την ομάδα του ΠτΔ για την Ελβετία
Σε πρόταση τριών σταδίων της ε/κ πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αναφέρεται δημοσίευμα της «Κίπρις», το οποίο διαψεύδουν προεδρικές πηγές

Εν μέσω των συνεχιζόμενων έντονων αντιπαραθέσεων για τις εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες πως κατά την επικείμενη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μοντ Μπελεράν, στις 7-11 Νοεμβρίου, θα τον συνοδεύουν, πέραν του Διαπραγματευτή και στενών του συνεργατών, οι ακόλουθοι συνεργάτες:

Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης, Σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας και συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Παναγιώτης Δημητρίου, Επικεφαλής της Ομάδας Στήριξης του Διαπραγματευτή, Νίκος Κλεάνθους και Τουμάζος Τσελεπής, Μέλη της Ομάδας Στήριξης του Διαπραγματευτή, Νικόλας Κυριάκου εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό, και Ανδρέας Χατζηράφτης, Αναπληρωτής Πρώτος Κτηματολογικός Λειτουργός.

Πρόταση τριών σταδίων για ασφάλεια

Την ίδια ώρα, σε πρόταση τριών σταδίων της ε/κ πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αναφέρεται δημοσίευμα της «Κίπρις».

Η εφημερίδα γράφει ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες των δύο πλευρών στο θέμα της ασφάλειας και γι’ αυτό προβλέπεται να γίνουν κάποια βήματα, προκειμένου να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Οι πληροφορίες λένε ότι η ε/κ πλευρά δηλώνει πως μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. δεν χρειάζεται τις εγγυήσεις κάποιας άλλης χώρας, όμως, παράλληλα, ενστερνίζεται την άποψη ότι και στις δύο κοινότητες υπάρχουν ανησυχίες, λόγω των όσων συνέβησαν το 1963 και το 1974.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το γεγονός πως οι δύο κοινότητες εδώ και 42 χρόνια ζουν χωριστά, ενδυναμώνει το αίσθημα της ανασφάλειας και γι’ αυτό έχει προταθεί η εφαρμογή κάποιων μέτρων σε μια μεταβατική περίοδο.

Συμφωνία ειρήνης

Σε πρώτο στάδιο, μετά τη λύση του Κυπριακού, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος θα υπογράψουν μια συμφωνία ειρήνης, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των τριών χωρών. Σε δεύτερο στάδιο, για τη μεταβατική περίοδο, στόχος θα είναι η παρουσία στο νησί ενός συντάγματος αποτελούμενου από 2.500 αστυνομικούς και στρατιωτικούς, οι οποίοι θα υπηρετούν με συγκεκριμένα καθήκοντα και κανονισμούς.

Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο προβλέπεται η αποδοχή μιας ισχυρής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στην Κύπρο, θα εφαρμοστεί.

Με αυτό θα αποφευχθεί η επανάληψη αυτού που συνέβη το 2004, όταν η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, άσκησε βέτο στο σχέδιο απόφασης για τη διασφάλιση της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν. Επαναλαμβάνεται, τέλος, η σημασία που αποδίδει ο «τ/κ λαός» στο ότι μαζί με τη νέα δομή που θα δημιουργηθεί θα προσαρμοστεί και ένα νέο σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων, καθώς και η επιθυμία των Τ/κ για εγγυήσεις, λόγω των εμπειριών που έζησαν στο παρελθόν. Προσθέτει, δε, ότι οι ανεπίσημες επαφές Τουρκίας – Ελλάδας για το θέμα συνεχίζονται.

Διαψεύδει η Κυβέρνηση

Ωστόσο, η Κυβέρνηση της ΚΔ διέψευσε το δημοσίευμα της «Κίπρις» περί πρότασης της ε/κ πλευράς τριών σταδίων για το θέμα της ασφάλειας εγγυήσεων. Προεδρική πηγή, με την οποία συνομίλησε το Sigma, ανέφερε ότι η μόνη πρόταση που ισχύει είναι αυτή που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που προνοεί κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση του τουρκικού στρατού και σύσταση πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με βάση το Κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη του διεθνούς οργανισμού.

Επικοινωνία Τσαβούσογλου – Κοτζιά

Στο πλαίσιο του «συντονισμού» Τουρκίας – Ελλάδας για το Κυπριακό, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Κοτζιάς, είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος συζήτησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα διμερών σχέσεων και τη συνεχιζόμενη διαδικασία των συνομιλιών στην Κύπρο.

«Εμφύλιος» ενόψει

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνέχισαν και χθες τα πυρά κατά των χειρισμών του ΠτΔ για τη συμφωνία να διεξαχθεί η συζήτηση για το εδαφικό στο Μοντ Μπελεράν στην Ελβετία.

Υπάρχει αποπροσανατολισμός από την ουσία της διαβούλευσης που θα γίνει στην Ελβετία, τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, και εξήγησε: «Ενώ υπήρχε η δέσμευση ότι θα συζητηθεί μόνο το εδαφικό σε συνάρτηση με το περιουσιακό, βλέπουμε ότι σιγά – σιγά η ατζέντα μεγαλώνει και πληθύνεται με πάρα πολλά άλλα στοιχεία, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο».

«Είχαμε ακούσει ότι υπάρχει αποσύνδεση των εγγυήσεων με το εδαφικό, ωστόσο πάμε να συζητήσουμε κριτήρια για το εδαφικό μαζί με τις άλλες εκκρεμότητες, αλλά ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί από πλευράς Τούρκων να υπάρξει και πλήρης διασύνδεση με το ζήτημα των εγγυήσεων, όπου οι Τούρκοι είναι ξεκάθαροι ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν», τόνισε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Διασύνδεση εδαφικού – εγγυήσεων

Η κυρία Θεοχάρους επισήμανε επιπρόσθετα πως «οι Τούρκοι επιμένουν ότι θα συζητηθούν και όλα όσα εκκρεμούν από τα 4 βασικά κεφάλαια που υποτίθεται ότι θα είχαν επιλυθεί πριν προχωρήσουμε στη συζήτηση του εδαφικού, όπως είχαμε ακούσει μετά την επιστροφή του Αναστασιάδη από τη Νέα Υόρκη σε μια διασταυρούμενη διαδικασία. Επιμένουν ότι δεν θα δοθούν χάρτες, και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η Κυβέρνηση αποδέχεται αυτήν τη στιγμή τη διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και το αποσυνδέει από την υποχρέωση της Τουρκίας να δώσει τον χάρτη και να επιστρέψει εδάφη».

«Νομίζω», είπε χαρακτηριστικά, «ότι σε αυτό το παζάρι κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Διότι, για παράδειγμα, όταν συζητούμε για ομοσπονδιακό έδαφος στην Καρπασία, γιατί να μην επιζητούμε και ένα καντόνιο στην Κερύνεια; Γιατί να μη γίνει και αυτή η διασύνδεση με την όλη υπόθεση της επίλυσης του εδαφικού;», διερωτήθηκε.

Επικίνδυνη έξοδος

Η κ. Θεοχάρους χαρακτήρισε, επίσης, πάρα πολύ επικίνδυνη την έξοδο στην Ελβετία, και τόνισε ότι «κακώς θα γίνει αύριο η συζήτηση μεταξύ των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας που θα συνοδεύσει τον ΠΤΔ στην Ελβετία, οι οποίοι θα αποφασίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, ενώ ο Πρόεδρος θα ακούσει μόλις την Πέμπτη την απόφαση που θα πάρει ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας κ. Μαυρογιάννης, μετά τη συζήτηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κομμάτων».

Αδικαιολόγητη και ύποπτη η σύσκεψη

Το Κυπριακό συνεχίζει να διολισθαίνει, μέρα παρά μέρα, στο πλαίσιο του συμβιβασμού, στηριγμένο στο δόγμα διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και αυτό είναι κάτι περισσότερο από εμφανές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ, στην οποία προσθέτει: «Συνεχίζουμε να κρίνουμε λανθασμένη την καθορισμένη για την 7η του μήνα συνάντηση στην Ελβετία, αφού είναι παντελώς αδικαιολόγητη, ενώ δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι τη θεωρούμε και ύποπτη, δεδομένου ότι διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό οδήγησαν σε οδυνηρά αποτελέσματα την πατρίδα μας».

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/376159/mylos-me-to-thema-tis-asfaleias

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.