Ενιαίο Κράτος – Η πιο σωστή «εναλλακτική» λύση σωτηρίας. Ποιος έχει το θάρρος να το απαιτήσει;

Print Friendly, PDF & Email

Λονδίνο 17.12.2018

της Φανούλας Αργυρού*

Πολύ πρόσφατα στις 24 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε  στην Δημοσιογραφική Εστία ημερίδα της  ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ με τίτλο «Μετά τη ΔΔΟ τι; Συνομοσπονδία ή ενιαίο κράτος;» στην οποία μίλησαν αξιόλογοι και διακεκριμένοι ομιλητές.  Ο σκοπός της εκδήλωσης (στα πλαίσια ημερίδων ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΖΩΝΙΚΗ) ήταν όπως εκτεθεί το ασυμβίβαστο με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας Δι-κοινοτικής, Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας, να απαλλαγεί η Κύπρος από τα οθωμανικά κατάλοιπα,  να επισημανθούν οι τραγικές επιπτώσεις τυχόν αποδοχής της και να υποστηριχτεί ως εναλλακτική λύση ένα συνταγματικό πλαίσιο Ενιαίου Κράτους.

«Στην τελευταία του έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα μέρη να αναζητήσουν νέες ιδέες.  Και αυτό σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές γεωπολιτικές συγκυρίες προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για διεκδίκηση ενός σύγχρονου κυρίαρχου προηγμένου κράτους απαλλαγμένο αποικιακά και οθωμανικά κατάλοιπα και εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα», δήλωσε ο συντονιστής κ. Άθως Κοιρανίδης.

«Ο Δράκος της λειτουργικής»

Παράλληλα, με ένα άλλο,  απευθείας τρόπο το κύριο άρθρο της Σημερινής 9.12.2018 με τίτλο « Ο Δράκος της «λειτουργικής» του Διευθύνων Σύμβουλου του Συγκροτήματος ΔΙΑ,  κ. Κώστα Ν. Χατζηκωστή, επιβεβαιώνει τα λεχθέντα στο σεμινάριο όταν τονίζει:

«Ο Αναστασιάδης σήμερα λέγει στον Λαό καθαρά ότι η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι Πολιτειακός στόχος ανεφάρμοστος. Λέγει στον Λαό ότι η πολιτική πορεία των τελευταίων 45 ετών κατέληξε σε αδιέξοδα. Γιατί; Επειδή δεν ήταν ρεαλιστική. Και γιατί δεν ήταν ρεαλιστική; Επειδή παρανόησε, αγνόησε, υποτίμησε τον επιθετικό και ασυμβίβαστο τουρκικό επεκτατικό ρεαλισμό… Μετά από 45 χρόνια ολέθριου κυνηγητού μη λειτουργικής λύσης, τώρα τι λέγεται στον Λαό; Λέγεται ότι λειτουργική είναι και πάλιν η Διζωνική Ομοσπονδία αλλά… «αποκεντρωμένη… Λέγει, δηλαδή, ότι δεν φεύγει από τον Στόχο της Διζωνικής, Δικοινοτικής, αλλά τώρα αυτή πρέπει να είναι άλλου είδους. Να είναι «αποκεντρωμένη»!

Ο δε βετεράνος συνάδελφος πρώην αρχισυντάκτης της «Σημερινής» Σάββας Ιακωβίδης στο άρθρο του «Η Ανυπαρξία Στρατηγικής και το Κυπριακό ως Κλασική Περίπτωση Ψυχιατρικής Ανάλυσης» στην «Σημερινή» 25.11.2018 έγραψε: «Οι ηγέτες της Κύπρου υποτιμούν, σε βαθμό πολιτικού κακουργήματος, τις νεο-οθωμανικές, επιθετικές και κατακτητικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και συμπεριφέρονται με τόση αφόρητη ανωριμότητα και έκδηλη ανευθυνότητα. Όταν η διορατικότητα, η προβλεπτικότητα και η αξιοπιστία δραπετεύουν, τότε αναλαμβάνει η ψυχιατρική. Αν τα καταφέρει…»

Πιο πίσω στο χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου 2018,  ο Δρ. Κλέαρχος Α. Κυριακίδης στο άρθρο του στην «Σημερινή» με τίτλο  «Δημοκρατία ή νεο-Οθωμανισμός;» είχε επισημάνει « Ο νέο-οθωμανισμός είναι το ραγισμένο θεμέλιο του «κυπριακού προβλήματος». ‘Αρα, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εάν οι νέο-οθωμανικές αξίες, όπως ο «Δι-κοινοτισμός», η «Πολιτική Ισότητα και η «Δι-ζωνικότητα» κατοχυρωθούν σε ένα μέρος της Ένωσης, θα δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο…»

Και σωστά επισήμανε ο Δρ. Κυριακίδης στο άρθρο του εφόσον είναι πάνω σε «οθωμανικά θεμέλια» που, οι αρχιτέκτονες , ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός Χάρολτ  Μακμίλλαν και ο Δρ. Ισμαίλ Νιχάτ Ερίμ,  δημιούργησαν την «Κυπριακή Δημοκρατία», με θεμέλιο τον   ρατσιστικό «συνεταιρισμό» και τις «δύο κοινότητες» και  όχι επί συνόλου των πολιτών της πρώην αποικίας σε μια πραγματική δημοκρατία. (Πάντως πρέπει να λεχθεί ότι στα βρετανικά έγγραφα  βρίσκουμε τους Βρετανούς να αποκαλούν ως τον κατ΄εξοχή αρχιτέκτονα των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου τον Δρ. Νιχάτ Ερίμ).

Παρόλα ταύτα,  στην επιμονή της διζωνικής αυτής κοροϊδίας των 44 χρόνων, αγνοώντας  τα ιστορικά γεγονότα και την τουρκική πολιτική,  από τότε που το Φόρειν ΄Οφις (16.8.1974) επέλεξε τον Γλ. Κληρίδη ως το άλογό του για την επιβολή της στους Έλληνες της Κύπρου, δεν  είναι μόνος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλά, ολόκληρο το διζωνικό κατεστημένο της Λευκωσίας, ΑΚΕΛ*,  ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ* που επιμένει να την υποστηρίζει! (Βλέπε άρθρο Άθου Κοιρανίδη «ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ Τη διζωνική και τα μάτια σας» http://www.pnoilaou.org/ενημέρωση/arthra/δησυ,-ακελ-and-δηκο-τη-δι-ζωνική-και-τα-μάτια-σας.html και  Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη στην «Σημερινή» 5.10.2018 «Καβαλιέροι της διχοτόμησης και πλασιέδες του τουρκικού αγωγού»)

Αν και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, εν τω μεταξύ,  εκτός του ΕΛΑΜ δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα στο θέμα της ΔΔΟ εφόσον  δεν απέσυραν την υποστήριξή τους σ΄αυτήν από την λεγόμενη  «ομόφωνη απόφαση του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου του 2009»..

Ενιαίο Κράτος

Το έχω γράψει και σε προηγούμενα μου άρθρα, η πιο σωστή, δίκαιη και δημοκρατική λύση για το Κυπριακό είναι ο απεγκλωβισμός από τα δεσμά της ΔΔΟ και η απαίτηση για  ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ.  Εφόσον εγκαταλειφθεί επίσημα η διαιρετική ΔΔΟ και ο τερματισμός της διαχρονικής, αδίστακτης,  ελεεινής κοροϊδίας του λαού με  ψευτο-υποσχέσεις και αυταπάτες ότι με την ΔΔΟ, όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους! Από το 1977 που έδωσε η πλευρά μας τον περιβόητο διζωνικό χάρτη μέσω Τάσσου Παπαδόπουλου στους Τούρκους  (και κανένας δεν τον απέσυρε!) είχε επίσημα πλέον συνθηκολογήσει επί χάρτου στην γεωγραφική (ΔΔΟ) μοιρασιά της πατρίδας μας εγκαταλείποντας την απελευθέρωσή της από τις δύο τουρκικές εισβολές και συνεχιζόμενη κατοχή. (Η συνθηκολόγησε βέβαια είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 1975 με προτάσεις μετά την συνάντηση στη Αθήνα.)

Αν θέλει αυτός ο λαός να επιβιώσει και να ζήσει σε μια πραγματική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ας πάρει την απόφαση να τραβήξει το σωστό δρόμο. Να το απαιτήσει από τους «ηγέτες» του. Το κόστος θα είναι μόνο δικό τους και εκείνων που εισήγαγαν και επιμένουν στη απαρτχάιντ αυτή «λύση»,  ΟΧΙ της Κύπρου.

Οι νέες Ιδέες του Γκουτέρες από ξένους!

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου  Ασφαλείας να αναζητήσουν νέες ιδέες. Γιατί και με ποιο δικαίωμα δεν κάλεσε το ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ, τον άμεσα ενδιαφερόμενο; Παρά μόνο τους ξένους,  μέλη του  Σ.Α που αξιωματούχοι πολλών από τα μέλη του ίσως να μην γνωρίζουν και κατά που πέφτει η νήσος Κύπρος (με εξαίρεση τα μόνιμα μέλη βέβαια που ευθύνονται για την προώθηση αυτής της καταστροφικής λύσης); 

Ορθώς συζητείται:  Γιατί κανένας δεν τολμά να απαιτήσει από τον εντολοδόχο Γκουτέρες ότι «δεν συνομιλούμε με Τουρκία, προτού αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και την από-αναγνώριση της ΚΔ», τι και ποίους φοβούνται οι κυβερνώντες και αντιπρόσωποι του λαού;

Μήπως η απάντηση να βρίσκεται στο γεγονός ότι η ΚΔ ακόμα δεν έχει το προνόμιο να είναι πραγματική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, εφόσον υφίσταται διαιρεμένη με το Δόγμα Μακμίλλαν των δύο κοινοτήτων και εξαρτώμενη από τους «κηδεμόνες» της Βρετανούς;   Υπενθυμίζεται ότι το κηδεμονικό Φόρειν ΄Οφις και πατέρας της βρετανο-τουρκικής ΔΔΟ με τις αναφορές στην Κύπρο περί ΔΔΟ έστειλε το εξής μήνυμα στους «οπαδούς» της μέσω δήλωσης του Υπουργού Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέρεμι Χάντ:  «Δεν είναι αδύνατο να λυθεί το Κυπριακό – η ομοσπονδιακή δομή η καλύτερη λύση… υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή που θα είναι καλύτερη λύση για όλους όσους ζουν στην Κύπρο», δήλωσε σε συγκέντρωση των «Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου» (Ελευθερία Λονδίνου 4.10.2018 www.eleftheria.co.uk ). (Πληροφορίες μας λένε ότι  δικοί μας Συντηρητικοί που δεν συμφωνούν με την ΔΔΟ «συμβουλεύουν» σε τέτοιες εκδηλώσεις  όπως τουλάχιστον) αποφεύγεται η  ονομαστική αναφορά στην ΔΔΟ λόγω της αντίδρασης του λαού…)

Σερ Άλαν Ντάνκαν (Sir Alan Duncan)

Τελευταία βρετανική υπόδειξη,  Ελευθερία (Λονδίνου) 13 Δεκεμβρίου 2018,  «Επιμένει φιλοτουρκικά ο Άλαν Ντάνκαν για «συνδιαχείριση» του φυσικού αερίου» τιτλοφόρησε η είδηση στην εφημερίδα. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο καλύτερος τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου (της επανένωσης).   Εγκρίνουμε την άποψη που εκφράστηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση του στις 15 Οκτωβρίου ότι οι προσπάθειες για μια λύση παραμένουν ζωντανές και καλωσορίζουμε τη συνεχιζόμενη προθυμία του να εργαστεί με τα μέρη για να διεξαχθούν σε βάθος διαβουλεύσεις επί μίας οδού προόδου» έγραψε ο Σερ Αλαν σε απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας Χρήστο Καραολή, (ο οποίος έγραψε της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι αλλά η επιστολή απαντήθηκε από τον Σερ Άλαν Ντάνγκαν) και πρόσθεσε ότι «είχαν «παραγωγική» συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ και  θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά με τις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να επιδείξουν ότι είναι δεσμευμένοι στην επίτευξη προόδου προς μια λύση».

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/1213201834032Eleftheria_958.pdf  (σελ. 1 και 2)

https://www.onisilos.gr/?p=21930 

 

Καμία αναφορά από τον Σερ ΄’Αλαν για το ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ‘Ελληνες Κύπριοι την απορρίπτουν…

·         Το ΑΚΕΛ το Νοέμβριο του 1974 συμφώνησε με τη γραμμή Γλ. Κληρίδη και εξέδωσε και  επίσημο υπόμνημα του κόμματος καλώντας τον Αρχ. Μακάριο να προέβαινε σε δήλωση προς την τουρκική πλευρά ότι η Ε/κ πλευρά  δεχόταν να συζητήσει την γεωγραφική ομοσπονδία ως μια από τις πιθανές λύσεις. Τις βρετανο-τουρκικές απαιτήσεις για γεωγραφική ομοσπονδία  δη την ΔΔΟ. Με προτροπή Γλ. Κληρίδη προς τον Βρετανό ΄Υπ. Αρμοστή,  το Λονδίνο δέχθηκε και μετέφερε τους  οι Εζεκία Παπαϊωάννου και Ανδρέα Φάντη μέσω βάσεων στο Λονδίνο για να πείσουν τον Μακάριο προτού πάει στην Αθήνα. (Βλέπε βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της ΚΔ 1955-2011» σελ. 178 «Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει Κληρίδη – Οι ηγέτες του πετάνε για Λονδίνο μέσω βάσεων για πιέσουν το Μακάριο» καθώς και άρθρο Σάββα Ιακωβίδη στην «Σημερινή» 24.8.2008).

·         Στις 8 Ιουνίου 2004, ο τότε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης (σημερινός διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς), κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησής του, προώθησε προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδοπούλου, ημερ. 7 Ιουνίου 2004 (με συνημμένο έγγραφο) με αριθμό S.2004/437, που αποτελούσε την επίσημη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ημερ. 28 Μαΐου 2004.  Στην τέταρτη σελίδα της επιστολής έγραψε ο μ. Τ. Παπαδόπουλος: «Ένα άλλο απατηλό συμπέρασμα στην Έκθεση είναι πως οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν μια λύση βασισμένη στη δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία… Εν πάση περιπτώσει, δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω εμφαντικά γι’ ακόμα μια φορά, εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, τη δέσμευση του λαού μου, καθώς και την έντονη προσωπική δική μου, για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας…»

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.co.uk/pdf/1220201855648Eleftheria_959.pdf  20.12.2018 σελ.  40