Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στην Αθήνα

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

16/11/2016 20:58

Δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε απόψε, στην Αθήνα, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, πραγματοποιεί σειρά επαφών στην ελληνική πρωτεύουσα με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Κύριο θέμα των συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, ενόψει της νέας συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Ελβετία. 

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί πλήρως από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις συνομιλίες που διεξήχθησαν ανάμεσα στις δύο κοινότητες την προηγούμενη βδομάδα στην Ελβετία και πρόσθεσε: «Όπως τονίσαμε, στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό επί τη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση στην κατεύθυνση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. 

Αντιλαμβάνεστε ότι η επίλυση του Κυπριακού, η δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα κυρίαρχο τα τελευταία 42 χρόνια αποτελεί ένα κρίσιμο πρωταρχικό εθνικό στόχο όχι μόνο για τον Ελληνισμό και για όλο τον κυπριακό λαό, αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό, και ειδικά δεδομένων των κρίσιμων στιγμών που διανύουμε στην περιοχή μας και στην Ευρώπη, οι συνομιλίες για το Κυπριακό αποκτούν επιπλέον σημασία. 

Διότι, όπως τόνισα και χθες, παρουσία του Προέδρου Obama, και θέλω να επαναλάβω και σήμερα, το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα, είναι ένα διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε, ας μην το ξεχνάμε, από την παράνομη εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του βορείου τμήματος της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ενημέρωσε πλήρως για τη σημαντική πρόοδο που πράγματι φαίνεται ότι έχει σημειωθεί, αλλά και για τα καίριας σημασίας θέματα που παραμένουν ανοικτά στις εντατικές συνομιλίες που διευθύνει μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Akıncı. 

Με ενημέρωσε ειδικότερα για την ουσιαστική και κρίσιμη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην Ελβετία για το καίριο ζήτημα του Εδαφικού, πτυχές του Περιουσιακού που συνδέονται με το Εδαφικό, καθώς και για θέματα των άλλων Κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων. 

Είπα πριν για την πρόοδο που φαίνεται να έχει σημειωθεί, γιατί στο Κυπριακό, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπως βεβαίως και σε κάθε κρίσιμη διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, όπως θα έχετε ενημερωθεί, την ερχόμενη Κυριακή στην Ελβετία, όπου ο Πρόεδρος, και εμείς μαζί του, ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα επιτευχθεί συναντίληψη πρωτίστως για τα κριτήρια των εδαφικών αναπροσαρμογών τα οποία και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο χάρτη. 

Θέλω, λοιπόν, να επαναλάβω για άλλη μια φορά, κ. Πρόεδρε, ότι η Ελλάδα στηρίζει τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που διευθύνετε και θα καταλάβει κάθε στήριξη, θα ενθαρρύνει τις προσπάθειές σας, όπως θα ενθαρρύνει και τις προσπάθειες συνολικά του κυπριακού λαού, διότι θεωρούμε ότι μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μια προσπάθεια που, όπως όλοι οι μεγάλοι αγώνες του Ελληνισμού, απαιτούν σταθερότητα στις αρχές μας, απαιτούν προσοχή, ψυχραιμία, αλλά και γενναίες αποφάσεις.

Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά συγκεκριμένα στο διεθνές ζήτημα της Ασφάλειας. Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής για ακόμη μια φορά ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο, μόνο στη βάση συμφωνίας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αναμένεται, και ορθώς, το επόμενο διάστημα, μετά και την ενημέρωση που θα παρέχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παυλόπουλο, να συναντηθεί με την ηγεσία των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συναντήσεις, πιστεύω, σημαντικές για τη συνεννόηση και τον συντονισμό των δύο χωρών μας σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό εθνικό θέμα. Και πράγματι πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να έχουν πλήρη ενημέρωση ότι βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή. Χρειάζεται, επαναλαμβάνω, ψυχραιμία, ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από μια επανενωμένη Κύπρο, με μια λύση όμως η οποία θα είναι πραγματικά δίκαιη και πραγματικά βιώσιμη».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας θερμότατες και ευγνώμονες ευχαριστίες «για την αμέριστη και την ολόπλευρη και άδολη στήριξη που έχουμε από την Ελληνική Κυβέρνηση σαν Κυπριακός Ελληνισμός, αλλά και σαν κυπριακό λαός», υπογράμμισε ότι «μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». 

Συνεχίζοντας, είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα για τη γόνιμη και δημιουργική συζήτηση που είχαμε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, όπου είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εφ’ όλης της ύλης, αλλά κατά κύριο λόγο –γιατί ήμασταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό- για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί, των προοπτικών που διαγράφονται για την επόμενη συνάντηση στο Mont Pèlerin, αλλά και, ταυτόχρονα, τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται μέσα από αυτό να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, νοουμένου και υπό την προϋπόθεση ότι, μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης, θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές, αλλά και να δοθεί ο χρόνος, έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της απαίτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και, από την άλλη, της δικής μας θέσης ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία που ακολουθούμε, με τη στήριξη της Ελλάδας, μπορεί να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, που επαναλαμβάνω δεν είναι άλλοι παρά η εξεύρεση μιας λύσης που να δημιουργεί ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό και έχουμε επιτύχει, θα πρέπει να πω, τη διασφάλιση των απαραιτήτων προϋποθέσεων και για τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και για τη μια και μόνη κυριαρχία και για τη μια και μόνη ιθαγένεια. Όπως επίσης και τη διασφάλιση των απαραιτήτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες: Της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και άσκησης επαγγέλματος.

Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν βήματα προόδου, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές και όπως πολύ ορθά ελέχθη και από τον φίλο Πρωθυπουργό, τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί το όλο.

Έχοντας τούτα κατά νου και μέσα από τη στενή μας συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση, προκειμένου να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό. Ιδιαίτερα αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση, αλλά και στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, και υποβοήθηση, έτσι ώστε να ξεπεραστούν δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται.

Φίλε Αλέξη, θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τις θερμότατες, ευγνώμονες ευχαριστίες για το άριστο της συνεργασίας, την αμέριστη συμπαράσταση που νοιώθω έντονα και εχτές ήταν ίσως μια δημόσια εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης μέσα από τις επαφές που είχατε με τον Πρόεδρο Obama. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτή την πορεία θα επιτύχουμε και να διασώσουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και να δώσουμε καλύτερες μέρες για τον κυπριακό λαό.

Σας ευχαριστώ θερμά».

Πηγή:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/BA5103FCCF4C4E6AC225806D00682EAB?OpenDocument&L=G

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.