Η Δ.Δ.Ο. τουρκικών προδιαγραφών έχει καταστεί σημαία του αγώνα μας

Print Friendly, PDF & Email
Με αεροπορικές επιδείξεις και παρελάσεις γιόρτασαν την επέτειο της εισβολής στα κατεχόμενα Φωτ.: Facebook / Türk Yıldızları

20/9/2019

Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Πριν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 η λύση της ομοσπονδίας ήταν απαράδεκτη.

  • Η ομοσπονδία ήταν ο προθάλαμος της διχοτόμησης που ήταν ο στόχος της Τουρκίας. Η καταστροφή του 1974 ανέτρεψε τα πάντα. Η Τουρκία κατέλαβε και κατέχει το 36% του εδάφους της Κ.Δ. Για τούτο η πλευρά μας αναγκάστηκε, ως ύστατη υποχώρηση, να αποδεχτεί τη λύση ομοσπονδίας, με κατοχύρωση των τριών ελευθεριών και φυσικά με επιστροφή μεγάλου τμήματος των κατεχόμενων εδαφών.

Από τότε το Κυπριακό πέρασε από χίλια – μύρια κύματα. Η Τουρκία ζητούσε συνεχώς νέες υποχωρήσεις. Και η πλευρά μας στις περισσότερες προεδρικές θητείες προχωρούσε από υποχώρηση σε παραχώρηση, με την προσδοκία ότι η Τουρκία θα συναινέσει στην εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Η Τουρκία απαιτεί και παίρνει τη μια μετά την άλλη παραχώρηση. Έτσι η δικοινοτική ομοσπονδία, που απετέλεσε την υποχώρηση της πλευράς μας το 1977, έχει καταντήσει μια απαράδεκτη συνομοσπονδία.

Τα χαρακτηριστικά αυτά προήλθαν από τις υποχωρήσεις των Χριστόφια και Αναστασιάδη. Πρώτα ήρθε ο συνεταιρισμός δυο πολιτικά ίσων κρατιδίων (1978), μετά ήρθε η διπλή κυριαρχία, η διπλή υπηκοότητα και η διπλή διεθνής υπόσταση (2014). Ακολούθησε η εξαφάνιση της Κ.Δ. στις πενταμερείς συναντήσεις, προστέθηκε η μία θετική ψήφος, η αναγνώριση των χρηστών ως ιδιοκτητών, η παραμονή των εποίκων και άλλα απαράδεκτα, που κατοχυρώθηκαν στο πλαίσιο Γκουτέρες. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται και μια ασαφής αναφορά στις εγγυήσεις στο μονομερές επεμβατικό δικαίωμα και στην παραμονή τουρκικού στρατού.

Το εδαφικό, που ήταν η κύρια επιδίωξή μας, όταν αποδεχτήκαμε την ομοσπονδία έχει σχεδόν ξεχαστεί. Δεν υπάρχει καμιά σαφής αναφορά. Όλοι μιλούν μόνο για την περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου.

  • Η στάση του ΟΗΕ είναι πάντα μεροληπτική υπέρ της Τουρκίας, που της αναγνωρίζει θετική συμμετοχή στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Και η Τουρκία αποθρασύνθηκε. Εισέβαλε στην ΑΟΖ της Κ.Δ., απειλεί να εποικίσει την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου και προβαίνει καθημερινά σε προκλήσεις και απαράδεκτες ενέργειες. Και ο ΟΗΕ «αγρόν ηγόρασε». Ούτε βλέπει, ούτε ακούει, ούτε μιλά.

Η πολιτική κατάσταση έχει ανατραπεί. Το 1977 οι Τούρκοι απαιτούσαν Δ.Δ.Ο. Και η πλευρά μας, για να ανακτήσουμε κάποιες κατεχόμενες περιοχές, αναγκάστηκε να αποδεχτεί την ομοσπονδία με κατοχύρωση των τριών ελευθεριών. Σήμερα η ομοσπονδία που αποδέχτηκε ο Μακάριος το 1977 έχει καταστεί ένα μόρφωμα, που δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο. Και η Τουρκία τώρα απαιτεί έλεγχο της ΑΟΖ και διαμοιρασμό του ορυκτού πλούτου της Κ.Δ.

Τώρα η Τουρκία δεν αρκείται με την Δ.Δ.Ο. Για τούτο θέλει πρώτα μια πενταμερή για να αποφασιστεί η μορφή της λύσης και μετά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για να πάρει και άλλες παραχωρήσεις, από τους συνεχώς υποκύπτοντες.

Και η πλευρά μας διακηρύσσει ότι μόνος και σταθερός μας στόχος είναι λύση Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία και άλλα κακά. Οι Τούρκοι έχουν ξεπεράσει τη Δ.Δ.Ο. και αναζητούν άλλη λύση, καλύτερη γι’ αυτούς. Και εμείς καταντήσαμε να έχουμε σημαία του αγώνα μας την ΔΔΟ, με τουρκικές προδιαγραφές. Μάλιστα ένας βουλευτής του ΑΚΕΛ, προχθές, κάλεσε τον ΠτΔ «να διακηρύσσει πρωί, μεσημέρι και βράδυ την προσήλωσή μας στη λύση Δ.Δ.Ο.» Έχουμε «κατρακυλήσει στο τελευταίο σκαλί στου Κακού τη σκάλα». Θα αισθανθούμε άραγε «να μας φυτρώνουν τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά μας τα μεγάλα»; Θα βρούμε την παλιά μας εθνική αξιοπρέπεια;

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/i-d-d-o-toyrkikon-prodiagrafon-echei-katastei-simaia-toy-agona-mas/