Τριμερής στο Βερολίνο με Τουρκικά Τελεσίγραφα (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

25.10.2019 20:00 

του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου, κλείδωσε η άτυπη τριμερής, υπό τον Γενικό των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε πρώτο το Σίγμα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη σε άτυπη συνάντηση, με σκοπό να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Η απάντηση του Προέδρου της δημοκρατίας ήταν θετική και αναμένεται η απάντηση του Μουσταφά Ακιντζί. 

Tην ίδια ώρα, ο τουρκικός αμανές μετατρέπεται σε τελεσίγραφο και μάλιστα με όρους από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Δρόμο γεμάτο αγκάθια, όρους και τελεσίγραφα έχει στρώσει η Άγκυρα στη Λευκωσία για να υπάρξουν συνομιλίες. Μαέστρος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που για να καθίσει στο τραπέζι θέλει μεταξύ άλλων:

 – Ανοικτό το ζήτημα της βάσης λύσης.

 – Προεπιλογή των θεμάτων διαπραγμάτευσης

 – Προαπαιτούμενα: Πολιτική Ισότητα, εκ περιτροπής προεδρία, αποτελεσματική συμμετοχή και μία ψήφος Τ/κ.

 – Ξεκαθάρισμα θέσεων.

 – Άτυπη Τριμερή: Οι 2 ηγέτες και ο ΓΓ ΟΗΕ

 – Άτυπη Πενταμερή: Τύπος 5+1 με τις δύο πλευρές τις εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ.

 – Να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία

 – Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα

 «Αυτή είναι η κατάσταση πραγμάτων και το τι προσπαθεί να κάνει, να πει ή να υπονοήσει η τουρκική Κυβέρνηση και το παρακολουθούμε και το λαμβάνουμε υπόψη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Λευκωσία δεν ακούει τις φωνές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και βάζει μπροστά τον Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτή την στιγμή μιλά ο Πρόεδρος, η πλευρά μας, με τον ΓΓ, για μια από κοινού συνάντηση των δύο ηγετών, με στόχο να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς και να μπορούν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Προδρόμου.

Την ίδια ώρα, στο Προεδρικό δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια στο ζήτημα των προκλήσεων της Άγκυρας στην ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, στην βάση γνωματεύσεων από διεθνούς κύρους έγκριτους νομικούς, έχει τροχιοδρομήσει συγκεκριμένες ενέργειες, νομικής φύσεως, σε διεθνές επίπεδο, για αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων ενεργειών.

Η Άγκυρα, από την πλευρά, συνεχίζει το βιολί της και καταγγέλλει την Λευκωσία στον ΟΗΕ.

«Λυπούμαστε για τις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το χθεσινό τετ-α-τετ των δύο ηγετών 75 ημέρες μετά την 9η Αυγούστου ήταν γεμάτο αμήχανες κινήσεις.  

«Ήταν μια ευκαιρία να συναντηθούν, ήταν μια κοινωνική εκδήλωση, σημαντική, συμβολική εκδήλωση των ΗΕ, και συζήτησαν φιλοφρονητικά», δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Η άφιξη της κ. Λουτ στην Κύπρο οριοθετείται την περίοδο 17 – 21 Νοεμβρίου και μία εβδομάδα μετά ακολουθεί  η υλοποίηση της τριμερούς.

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/kypriako/594189/trimeris-sto-verolino-me-tourkika-telesigrafa