Αλήθεια, τι ακριβώς θέλουν να κάνουμε για να πείσουμε ότι θέλουμε λύση;

Print Friendly, PDF & Email

18/11/2019

του  Άριστου Μιχαηλίδη   

Όταν στρέφονται Ελληνοκύπριοι σε Ελληνοκύπριους και τους ζητούν να αποδείξουν ότι θέλουν λύση, τι περιμένουν να κάνουν ακριβώς; Ακόμα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τι πρέπει να κάνει για να το αποδείξει; Θα έπρεπε να είναι δεδομένο. Υπάρχει περίπτωση να είναι λογικό αυτό που λένε οι Τούρκοι; Ότι οι Ελληνοκύπριοι βολευτήκαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θέλουμε λύση; Βολευτήκαμε να έχουμε μόνοι μας την εξουσία και δεν θέλουμε να τη μοιραστούμε με τους Τουρκοκύπριους; Υιοθετούν, δηλαδή, Ελληνοκύπριοι αυτό τον παραλογισμό και τον στρέφουν εναντίον μας. Εναντίον του εαυτού τους.

Αλλά, είναι οι Ελληνοκύπριοι που περιμένουν 45 χρόνια την επιστροφή στα σπίτια τους. Που ακόμα κι όσοι γεννήθηκαν πολλά χρόνια μετά το 1974, τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς, όταν τους ρωτάς από πού είναι, σου λένε, είμαι από την Αμμόχωστο, αλλά μένω Λεμεσό. Είμαι από την Αγκαστίνα και μένω στην Κακοπετριά. Μένω προσωρινά και αναγκαστικά. Ως πρόσφυγας.

Προσέξατε στις εφημερίδες τις αγγελίες υπόσχεσης γάμου; Διαβάστε μία προχτεσινή στον Φιλελεύθερο: «Ο κ. τάδε τάδε εκ Κάτω Ζώδιας και τώρα στο συν. Ανθούπολης και η δ. τάδε τάδε εκ Λευκονοίκου και τώρα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, έδωσαν αμοιβαία υπόσχεση γάμου». Δεν τα ξέγραψαν όλοι τα κατεχόμενα, δεν βολεύτηκε κανένας στην προσφυγιά. Είναι ντροπή και να το λέμε. Είναι έγκλημα να υιοθετούμε την τουρκική προπαγάνδα και να αποδίδουμε τα αδιέξοδα στους Ελληνοκύπριους. Μπορεί οι Ε/Κ να αισθάνονται πιο ασφαλείς, μπορεί να ανησυχούν για τις νέες περιπέτειες που θα τους οδηγήσει μια κακή λύση, σίγουρα δεν θέλουν να μοιραστούν το νόμιμο κράτος με την Τουρκία, αλλά όχι με τους Τουρκοκύπριους.

Όταν τους ζητούν, λοιπόν, να αποδείξουν ότι θέλουν λύση αυτό που τους ζητούν στην πραγματικότητα είναι να αποδείξουν ότι θέλουν να μοιραστούν το κράτος με την Τουρκία, θέλουν να βάλουν την υπογραφή τους στην παράδοση στους σφετεριστές των κλεμμένων περιουσιών τους, θέλουν να διακηρύξουν ότι επιθυμούν να ζήσουν μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες έποικους. Κι όταν το ζητούν από τον Πρόεδρο και εκπρόσωπο των Ε/Κ στις συνομιλίες, αυτό του ζητούν. Να πάει να αποδείξει ότι δεν έχει κόκκινες γραμμές, ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί, για παράδειγμα, την πολιτική ισότητα όπως την απαιτούν οι Τούρκοι, την παραμονή κατοχικού στρατού, τη συνδιαχείριση του ενεργειακού προγράμματος του νόμιμου κράτους με το παράνομο κατοχικό καθεστώς. Να αποδεχθεί ότι η Τουρκία θα έχει ρόλο και λόγο στην Κύπρο εσαεί και νόμιμα.

Αντί Ελληνοκύπριοι να ζητούν από Ελληνοκύπριους να αποδείξουν ότι θέλουν λύση, ας στραφούν και λίγο στην άλλη πλευρά της κυπριακής πραγματικότητας. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι η συνεννόηση με τους Τουρκοκύπριους θα αναγκάσει την Τουρκία να αλλάξει πολιτική, δεν είναι δυνατό να κάνουμε πως δεν βλέπουμε όσα πρεσβεύουν οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες. Έχουμε από τη μια τους αδιάλλακτους, οι οποίοι βρίσκονται και στην ψευδοκυβέρνηση, όπως ο Τατάρ και ο Οζερσάι. Απορρίπτουν τη λύση ομοσπονδίας, σχεδιάζουν εποικισμό της Αμμοχώστου, ολοφάνερα προωθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Από την άλλη, έχουμε τους διαλλακτικούς, όπως είναι ο Ακιντζί κι ο Ερχιουρμάν. Δεν απορρίπτουν τη ΔΔΟ αλλά με τους όρους που βάζουν είναι ως να οδηγούν στην ίδια κατεύθυνση με τους υπόλοιπους. Προχτές ακόμα, ο Τουφάν Ερχιουρμάν, μετά από συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωνε πως για να προχωρήσουμε «πρέπει να επιβεβαιωθεί η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή και η τουλάχιστον μία θετική ψήφος στις αποφάσεις στο ομοσπονδιακό κράτος». Κι ότι «δεν είναι σωστό, χωρίς να υπάρχει συμφωνία στο θέμα της πολιτικής ισότητας, να συζητηθούν διαζευκτικά τα άλλα κεφάλαια». Σαράντα πέντε χρόνια κατοχής και προσφυγιάς, το μόνο σωστό που βλέπουν για διαπραγμάτευση είναι η πολιτική ισότητα. Κι όσο για το φυσικό αέριο, κάθε μέρα μας λένε (πρώτος και καλύτερος ο Ακιντζί) ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τίποτε άλλο παρά τη μεταφορά του στους τουρκικούς αγωγούς. Κι αν δεν το δεχτούμε εκ των προτέρων, θα το δεχτούμε θέλοντας και μη όταν θα έχουν δικαίωμα βέτο στην κεντρική κυβέρνηση και δεν θα εγκρίνουν καμιά άλλη διαχείριση πλην αυτής που η Τουρκία θεωρεί λογική.

Κατά τα άλλα, για το ακραίο «ενδοτικό μέτωπο» των Ελληνοκυπρίων είναι εμείς που πρέπει να αποδείξουμε ότι θέλουμε λύση. Δεν περνά καν από το μυαλό τους ότι για να προχωρήσουμε χρειάζεται και κάποιο θετικό βήμα από την άλλη πλευρά…

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/820894/alitheia-ti-akribos-theloyn-na-kanoyme-ga-na-peisoyme-oti-theloyme-lysi