Προωθείται Διχοτομική λύση στην Κύπρο λέει ο Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

Print Friendly, PDF & Email

28/11/2016 13:08 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα

Το ΚΚΕ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τόσο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και το Κυπριακό, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ τοποθετείται με ευθύνη και καλεί τον ελληνικό λαό να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. 

«Τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που ταλαιπωρούν το λαό μας αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης, των νέων συμφωνιών της κυβέρνησης με τους εταίρους της σε ΕΕ και ΔΝΤ. Όμως δεν πρέπει να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή μας αυτήν την περίοδο. Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ στην περιοχή μας, οι ανταγωνισμοί με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, η επαναχάραξη των συνόρων, οι επιδιώξεις των περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Τουρκία για αναβάθμιση της θέσης τους ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας. 

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ και όλων των άλλων αστικών κομμάτων, εμπλέκει τη χώρα σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Έχει στηρίξει μέχρι σήμερα όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ που συνιστούν κλιμάκωση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και παραπέμπουν σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας. Προσφέρει ελληνικά νησιά για την ίδρυση ΝΑΤΟϊκών βάσεων, έχει νομιμοποιήσει την ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Την ίδια στιγμή αποσιωπά ότι προωθείται η ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου, μέσω ενός νέου σχεδίου τύπου Ανάν» επισήμανε. 

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις «συστηματικές, τις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, δηλαδή την αλλαγή συνόρων συνολικά στην περιοχή, που αφορά και την Ελλάδα και άλλες χώρες». 

«Αυτές οι δηλώσεις συνοδεύονται με συστηματική παραβίαση του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία. Οι προκλητικές και επικίνδυνες συνάμα αυτές δηλώσεις και ενέργειες εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα γκρίζων ζωνών» τόνισε. Επισήμανε ότι μόνο τυχαία δεν είναι η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις καθώς «εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του Κυπριακού, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας-ΕΕ.» 

«Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις, η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων σε ακόμα πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση» είπε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό ότι η συμμαχία Ελλάδας-Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ είναι παράγοντας δήθεν ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας αφού αυτό δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, θεωρώντας ενιαίο επιχειρησιακό χώρο το Αιγαίο». 

«Την ίδια στιγμή το άλυτο για 42 χρόνια πρόβλημα εισβολής και κατοχής στην Κύπρο έχει περάσει σήμερα σε νέα φάση όξυνσης. Παρά τους συμβιβασμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ανακυκλώνουν επικίνδυνες θέσεις που διαιωνίζουν τις συνέπειες της εισβολής και κατοχής. Προωθούν τη διχοτόμηση στην πραγματικότητα της Κύπρου. Οι συστηματικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ για να επισπευσθούν οι συνομιλίες με υπογραφή συμφωνίας, στοχεύουν στη δημιουργία τετελεσμένων με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του νησιού προς όφελος βέβαια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, των ευρωατλαντικών σχεδιασμών», επισήμανε. 

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «έχουν ως στόχο να χρησιμοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία σε συνθήκες γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή μας και αφορούν στο ποιοι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα επικρατήσουν τελικά για την εκμετάλλευση και μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου και άλλων πηγών ενέργειας από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη». 

Το ΚΚΕ αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Ανακοίνωσης Αναστασιάδη-Έρογλου, τον Φεβρουάριο του 2014 «συγκέντρωσε την προσοχή του στην κριτική στα δύο συνιστώντα κράτη που στην πραγματικότητα συνιστούν συνομοσπονδιακή διχοτομική λύση. Οι ασφαλιστικές δικλείδες που προβάλλονται μέσα από τις εξουσίες του ομόσπονδου κράτους, δεν μπορούν, αντικειμενικά, να λύσουν το πρόβλημα, πολύ περισσότερο που η Τουρκία κυριολεκτεί όταν μιλάει για συνεταιρισμό δύο κρατών και αναφέρει ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα είναι συνέχεια της “τούρκικης δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”», υπογράμμισε. 

«Γι’ αυτά τα ζητήματα το ΚΚΕ, το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και σε διεθνές επίπεδο μαζί με άλλα κομμουνιστικά, εργατικά κόμματα, αλλά πάνω απ’ όλα θα πρωτοστατήσει στην ενημέρωση, στην κινητοποίηση του ελληνικού λαού. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν και οι φορείς του μαζικού κινήματος, του εργατικού-λαϊκού κινήματος, το φιλειρηνικό κίνημα, κάθε άνθρωπος που συμμερίζεται τις ίδιες με εμάς ανησυχίες» είπε. 

«Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται εργατική-λαϊκή κινητοποίηση, διεθνής αλληλεγγύη. Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εκτός συνόρων. Χρειάζεται αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αλληλεγγύη σε όλα τα θύματα των πολέμων. Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη με μια και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες. Να δυναμώσει η πάλη μας ενάντια σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στο σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, για να μη χύνει ο λαός το αίμα του για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.