Ολέθριος Εμπαιγμός του Λαού  

Print Friendly, PDF & Email

2/2/2021

Του Φοίβου Κλόκκαρη*

Η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) για την Κύπρο, επιβλήθηκε από την Τουρκία και Βρετανία προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων  και με εισήγηση τής Βρετανίας περιλήφθηκε  στα ψηφίσματα τού ΣΑ/ΟΗΕ (ψήφισμα 649/1990). H ΔΔΟ  είναι συγκεκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας, νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και το ψευδοκράτος, καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ)  και την αντικαθιστά με δύο κρατικές οντότητες   υπό μία ομπρέλα συνομοσπονδιακής φύσεως , οι αποφάσεις της οποίας θα ελέγχονται από την Τουρκία μέσω τού τουρκοκυπριακού κράτους  εξαρτημένου από αυτήν (έποικοι, διμερείς συμφωνίες ,στρατεύματα). Η Τουρκία μέσω τής ΔΔΟ θα έχει πρόσβαση και στις αποφάσεις της ΕΕ  .

Παρά την απόρριψη, από την συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού σε δημοψήφισμα το 2004 τού σχεδίου Ανάν, που ήταν ΔΔΟ , η λύση αυτή εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τίς κυβερνήσεις τής ΚΔ και   τις ηγεσίες  των μεγάλων κομμάτων. Παραπλανείται   ο λαός,  ότι η ΔΔΟ δεν είναι το  σχέδιο Ανάν.Ενώ διακηρύσσουν  ότι επιδιώκουμε λύση δημοκρατική για ένα  σύγχρονο λειτουργικό  κράτος, στο οποίο να εφαρμόζονται οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του χάρτη των ΗΕ και της ΕΕ,   υποστηρίζουν την λύση ΔΔΟ, η οποία εξόφθαλμα  δεν πληροί  αυτές τιςπροδιαγραφές καιαυτό συνιστάολέθρια αντίφαση και εμπαιγμό του λαού.

Πέραν τούτου, οι συνεχείς υποχωρήσεις μας  στις  συνομιλίες έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα αρνητικά στοιχεία της ΔΔΟ, με αποτέλεσμα η αντίφαση μεταξύ της επιδιωκόμενης λύσης και της λύσης που θα προκύψει από τις συνομιλίες, να έχει μεγιστοποιηθεί.

Επιβάλλεται η επείγουσα αναθεώρησητης θέσης μας για λύση  ΔΔΟ, η οποία παραβιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές της ενότηταςτου κράτους (επιβολή εδαφικών ζωνών, διπλή ερμηνεία  των constituent  statesκαι των τριών singles), των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνκαι ελευθεριών (επιβολή εγγυημένων πλειοψηφιών κατοίκων/περιουσιών στις εδαφικές ζώνες ) της λαϊκήςκυριαρχίας (παραβίαση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων) και της ασφάλειας (αφοπλισμός κυπριακού κράτους).

Σήμερα συρόμεθα σε  πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, με την ΚΔ απούσα και με δύο  λύσεις Τουρκικών όρων στο τραπέζιτων διαπραγματεύσεων. Την προτεινόμενη από μας  ΔΔΟ και την προτεινόμενη σήμερα από τους Τούρκους  , λύση  δύο κρατών. Είναι και οι δύο, λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, μέσω των οποίων  η Τουρκία θα επιτύχει τον στρατηγικό στόχο της , να θέσει όλη την Κύπρο υπό τον έλεγχο της. Η Τουρκία προτείνει  λύση δύο κρατών , για να επιτύχει  συνομοσπονδία και όχι δύο ανεξάρτητα κράτη.Διεκδικεί την Κύπρο ως ζωτικό χώρο επέκτασης της και δεν αποδέχεται  ανεξάρτητο Ελληνοκυπριακό κράτος στο νησί.

  Hκυβέρνηση μας και τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, πρέπει να έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την λανθασμένη πορεία 40  χρόνων στο Κυπριακό ,  να αρνηθούν συμμετοχήστη πενταμερή και να αναθεωρήσουντην θέση τους για λύση ΔΔΟ. Άν δεν το πράξουν οδηγούμεθα σε παράδοση στην Τουρκία. Ο κίνδυνος είναι σαφής και άμεσος . Δεν τους τρομάζει ότι  παρόμοια λύση    στη Βοσνία , οδήγησε σε   παράλυση του κράτους  ;

Γιατί άραγε δεν πρoχωρούν σε αναθεώρηση;

Γιατί δεν υπάρχει καθολική αντίδρασητων πολιτών σε αυτή την ολέθρια αντίφαση;

Ίσως γιατί οι κυβερνήσεις μας και οι  ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων, δεν ενημερώνουν  τους πολίτες για τους θανάσιμους κινδύνους  του  αντιδημοκρατικού/ δυσλειτουργικού κράτους   της  ΔΔΟ. Δεν τους ενημερώνουν, είτε γιατί συνειδητοποιούν την μεγάλη αντίφαση μεταξύ της επιδιωκόμενης λύσης και της λύσης ΔΔΟ που θα προκύψει από τις συνομιλίες, αλλά δεν τολμούν  να την αναθεωρήσουν , λόγω κάμψης της θέλησης  τους για αντίσταση (ηττοπαθείς) και φόβου από την αντίδραση των πολιτών όταν ενημερωθούν, είτεγιατί δεν συνειδητοποιούν την μεγάλη αντίφαση και ζουν σε ένα κόσμο ψευδαισθήσεων(αιθεροβάμονες).

Πρέπει άμεσα  να  υιοθετηθεί μία νέα στρατηγική εθνικής επιβίωσης, με πυρήνα την διάσωσητης ΚΔ,  η οποία να βασίζεται στην   αποτροπή:

(1)της κατάλυσης της ΚΔ,

(2)της επέκτασης του Τουρκικού ελέγχου σε όλη την Κύπρο και

(3)της νομιμοποίησης της διχοτόμησης. Αποτροπή που  θα επιτευχθείμέ:

  • Την απόρριψηλύσης Τουρκικών όρων στο Κυπριακό( ΔΔΟ,  συνομοσπονδία, δύο κράτη ,χαλαρή ομοσπονδία  κ.α.)και  ενημέρωση του λαού για τους κινδύνους.
  • Την επείγουσα ενίσχυσητης αμυντικής θωράκισης της ΚΔ (Εθνική Φρουρά-Δόγμα ΕΑΧ-Αμυντικές Συμμαχίες)και της θέλησης της για αντίσταση.
  • Τηνεπανατοποθέτησητου Κυπριακού στην ορθή βάση του ως το διεθνές έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου και όχι ως δικοινοτική διαφορά.
  • Τον αγώναμε όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέσα, προς εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ/ΟΗΕ και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για την απομάκρυνση των Τουρκικών  δυνάμεων κατοχής και εποίκων , κατάργηση της  παράνομης <<ΤΔΒΚ>>, επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και  επανενσωμάτωση  των κατεχομένων στην ΚΔ.

                                                                                                                                                                                                                                                          *αντιστράτηγος ε.α.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.