Αφήγημα Κασουλίδη ή πριν αλέκτορα φωνήσαι

Print Friendly, PDF & Email

23/4/2021

γράφει ο  Νίκος Κουτσού   

Τον τελευταίο καιρό άρχισαν να εμφανίζονται διάφορες πολιτικές κινήσεις, συνεντεύξεις, άρθρα, αναλύσεις για το Κυπριακό, που εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής της άτυπης διεθνούς διάσκεψης. Ανάμεσα σε αυτά εμφανίσθηκε και μια πολιτική κίνηση με ονομασία «1Kύπρος» που με ολοσέλιδες διαφημίσεις, στο κυπριακό Τύπο, καλεί τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που συμφωνούν με το περιεχόμενο της επιστολής που στάλθηκε στο ΠτΔ κ. Νίκο Αναστασιάδη να τη συνυπογράψουν.

Την επιστολή αυτή έστειλαν και υπογράφουν πέντε άτομα που με βάση τη σχετική ανακοίνωση στο διαδίκτυο είναι: ο πρώην ΠτΔ Γιώργος Βασιλείου, ο Επίσκοπος Βασίλειος Μητροπολίτης, ο πρώην Υπεξ Ιωάννης Κασουλίδης, ο συνταγματολόγος Τουμάζος Τσελεπής και ο επικεφαλής της ΔΤΕ Τάκης Χατζηδημητρίου. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει την επιστολή και τα ονόματα όσων υπογράφουν στην ιστοσελίδα της κίνησης.

Ένας από αυτούς, ο πρώην Υπεξ Ιωάννης Κασουλίδης, έδωσε και συνέντευξη (Φιλ. 18/4/21) που λέει αρκετά και ενδιαφέροντα πράγματα. Αρχικά ισχυρίστηκε σε σχετική ερώτηση ότι η κίνηση καλεί σε συνυπογραφή μιας επιστολής που το περιεχόμενο της «δεν στρέφεται εναντίον του Προέδρου». Αν κατάλαβα καλά υπάρχουν πολίτες που θέλουν λύση τώρα και είναι αυτοί που καλούνται να την συνυπογράψουν και αυτοί που δεν θέλουν λύση. Το περιεχόμενο της λύσης δεν έχει καμιά σημασία φτάνει να είναι ή να ονομάζεται λύση! Τα ανθρώπινά δικαιώματα, η συνθήκη εγγύησης, το δικαίωμα επέμβασης, η κατοχή, τα κατοχικά στρατεύματα, οι έποικοι δεν ενδιαφέρουν. Το ισοδύναμο αντάλλαγμα είναι μόνο η λύση. Έστω και αν θα έρθει μετά που θα δεχθούμε λύση ΔΔΟ, θα δεχθούμε και μεταφορά φυσικού αερίου και από τους Τουρκικούς αγωγούς, θα δεχθούμε την κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή, θα πάρουμε κάτι που θα ανατρέπει ή και θα αλλάζει τα πάντα(!) … που θα είναι και σύμφωνη με τις Ευρωπαϊκές αρχές! Και αυτό δεν είναι άλλο από τη λύση. Λύση λοιπόν τώρα και ό,τι νάναι.

Αυτό είναι το αφήγημα Κασουλίδη και όσων θα υπογράψουν αυτή την επιστολή, είτε είναι νεκροί είτε είναι ζωντανοί. Τώρα πώς ρωτούν τους νεκρούς και πώς αντιλαμβάνονται τι απαντούν μόνο ο κ. Κασουλίδης και όσοι υπογράφουν την επιστολή γνωρίζουν. Ρωτήστε τους.

Και συνεχίζει η συνέντευξη «προσωπικά όμως, η μόνη πλατφόρμα που συμμετέχω είναι «Η Απόφαση Ειρήνης». Δηλαδή μας λέει ότι δεν συμμετέχει στην πλατφόρμα «1Κύπρος».

Με τις απαντήσεις που έδωσε βέβαια δημιουργούνται ερωτηματικά:

? Συμμετέχει ή δεν συμμετέχει σε αυτή την πλατφόρμα;

? Έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του ή είναι γνήσια;

? Ανήκει στους πέντε που λέει η πλατφόρμα ότι απευθύνουν έκκληση για συνυπογραφή ή όχι;

? Θεωρούνται αυτοί που υπογράφουν την επιστολή και οι έχοντες την πρωτοβουλία ή όχι;

Η κατάσταση πράγματι είναι σοβαρή και πολιτικές του «παίζω ξεπαίζω» δεν είναι αποδεκτές.

Υ.Γ. 1: Πολλά λέγονται και γράφονται αν συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία στην άτυπη διάσκεψη και υπό ποια ιδιότητα θα βρίσκεται εκεί ο κ. Ν. Αναστασιάδης.

Νομίζω ότι απλή δημοσίευση της επιστολής – πρόσκλησης του ΓΓ θα λύση την απορία. Δημοσίευση μπορεί να θεωρηθεί και επίδοση αντιγράφου στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Υ.Γ. 2: Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tvxsκαι αναδημοσιεύθηκε στην ΑgoraDialogue, στις 20/4/21, με τίτλο «Αυτή η γεωγραφία δεν βγάζει μόνο γαϊδούρια», δεν αναφέρεται σε ποιον ανήκει αυτή η φράση που απ’ ό,τι θυμάμαι είναι του Ραούφ Ντενκτάς. Επίσης, χωρίζει την Κύπρο σε βόρεια και νότια χωρίς να λέει πότε και από ποιον έγινε αυτός ο διαχωρισμός. Τελικά ο Κιζιλγιουρέκ ποιον αντιπροσωπεύει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Βορρά ή τον Νότο ή την Κυπριακή Δημοκρατία;

*Πρώην βουλευτής

https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/1175357/afigma-kasoylidi-i-prin-alektora-fonisai