Οι Γυναικοκτονίες και η ΠτΒ Αννίτα Δημητρίου της 2003 ΕΣΣΟ της Ε.Φ.

Print Friendly, PDF & Email

18.10.2021 11:26 

γράφει ο Λάζαρος Μαύρος

ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ βεβαίως η περί Γυναικοκτονιών νομοθετική συζήτηση που εισήγαγε στο κοινοβούλιο η πρόεδρος της βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, αν και δεν έχουμε εισέτι μελετήσει επαρκώς ποιες αλλαγές σκοπεύει στο ισχύον περί ανθρωποκτονιών γενικώς, αυστηρότατο (ισόβιας φυλάκισης) ποινικό δίκαιο, εκτός από την ειδικότερη σαφήνεια στην περιγραφή του κακουργήματος.

Οι φρικτά αποτροπιαστικοί αριθμοί των συγκεκριμένων κακουργημάτων – φόνων γυναικών –  με κοινό παρονομαστή το φύλο των θυμάτων τους,

– ΕΠΕΙΔΗ είναι γυναίκες,

– ΕΠΕΙΔΗ είναι το ούτω καλούμενο «ασθενές φύλο»,

– ΕΠΕΙΔΗ στα ισχύοντα ακόμη (όπου και όσο ισχύουν) απομεινάρια των παλαιότατων νοοτροπιών ανδροκρατίας, των εξουσιαστικών – ιδιοκτησιακών σχέσεων του καυχόμενου ως «ισχυρού φύλου» αρσενικού,

– Η ΓΥΝΑΙΚΑ εκλαμβάνεται ως «κτήμα», ως «ιδιοκτησία»,

– ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ κιόλας σε «παραδοσιακούς» κανόνες αναπαραγωγής και διαιώνισης αυτών ακριβώς των εξουσιαστικών σχέσεων,

η περί Γυναικοκτονιών δημόσια συζήτηση, και δη στο επίπεδο του νομοθετικού σώματος, επαναφέρει επιτακτικά το διαρκώς επιζητούμενης περαιτέρω ανάπτυξης και εμπέδωσης ζήτημα της αργόσυρτης Ισότητας των Φύλων.

ΩΣΤΕ να καταπολεμηθεί συντομότερα και να εξαλειφθεί, όχι μόνο στις αντιλήψεις, στις νοοτροπίες και στις συμπεριφορές, αλλ’ ακόμη και από το εν χρήσει λεξιλόγιο η αναφορά περί δήθεν «ασθενούς» και δήθεν «ισχυρού» φύλου.

Ένα απλό παράδειγμα, πολυσύνθετων όμως συνεπειών:

Η νυν 36χρονη Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου αποφοίτησε 18χρονη από το Λύκειο Μακαρίου Γ΄ της Λάρνακας το έτος 2003.

Όπως όλα τα κορίτσια της ηλικίας της, επειδή είναι γυναίκα, κακώς θεωρούμενη ως «ασθενές φύλο», οι ισχύοντες και τώρα νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν την έκριναν ικανή μαζί και όλες τις ομήλικές της, ώστε μαζί με τα αγόρια της ηλικίας τους και τους συμμαθητές τους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Ιδού μία απτή, πραγματική, πατροπαράδοτη και αδιαμαρτύρητα αποδεκτή και διαιωνιζόμενη έως σήμερα, νομοθετική διάκριση του… νόμω υπέρτερου «ισχυρού» επί του «ασθενούς» φύλου.

Είναι με βεβαιότητα πιθανότατο ότι:

Η 18χρονη το 2003 Αννίτα Δημητρίου, όπως και άλλες ομήλικες της, ήσαν πολύ ικανότερες από πολλά αγόρια της 2003Β ΕΣΣΟ για να εκτελέσουν με επάρκεια τα καθήκοντα υποχρεωτικής υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά.

Εξάλλου, με την αξία της και τις ικανότητές της ξεπέρασε τότε σε βαθμολογία πολλά αγόρια συμμαθητές της στις εισαγωγικές εξετάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου όπου σπούδασε.

– Εάν η Αννίτα Δημητρίου το επέλεγε, πιθανότατα θα επιτύγχανε να εισαχθεί τότε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και σήμερα θα υπηρετούσε ως ικανότατη λοχαγός στην Εθνική Φρουρά, αναμένοντας επαξίως την προαγωγή της σε ταγματάρχη.

ΠΕΡΙ ικανοτήτων ανεξαρτήτως φύλου στα στρατιωτικά καθήκοντα της Ε.Φ. δύναται σήμερα η κ. Αννίτα Δημητρίου και όλη η βουλή να επισκεφθούν και μάλιστα σε μέρες ασκήσεων στα πεδία βολής, τις μονάδες τεθωρακισμένων, πυροβολικού, αντιαρματικών και βαρέων όπλων, στο πεζικό, στις καταδρομές, στο ναυτικό στην αεροπορία των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων, για να δουν, παραδείγματος χάριν, τις επιδόσεις των γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτισσών, κρινομένων κατ’ αξίαν και λόγω ικανοτήτων ως οδηγών και πυροβολητριών στα ερπυστριοφόρα άρματα μάχης, στα τεθωρακισμένα, σε όλα τα μηχανοκίνητα, σε όλα τα όπλα, στα αλεξίπτωτα και στα σκάφη του πολεμικού ναυτικού. Επειδή από το 2016 στην πρόσληψη ΣΥ.ΟΠ. δεν ισχύει κανένα «ισχυρό ή ασθενές» φύλο.

ΔΥΝΑΤΑΙ επίσης η κ. Αννίτα Δημητρίου, σε επιτροπή της βουλής να προσκαλέσει για να μιλήσει π.χ. ο υπηρετήσας 1988-1993 Υπουργός Άμυνας κ. Ανδρέας Αλωνεύτης που πρώτος άνοιξε το 1989 (όταν η κ. Δημητρίου ήταν παιδούλα τεσσάρων ετών) τις πόρτες της ανδροκρατούμενης Ε.Φ. για την πρόσληψη της 1ης σειράς Γυναικών Εθελοντριών Μονίμων Υπαξιωματικών.

– Να αφηγηθεί ακόμη πώς όταν το 1990 είχε εξαγγείλει δημοσίως το σχέδιο του Υπουργείου Άμυνας για νομοθέτηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και των 18χρονων κοριτσιών και είχε κιόλας τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, έπεσαν πάνω τους τα πλήθη ψυχολογικών ανασφαλειών της ανδροκρατίας «να τους φαν τζιαί να τους ξεκοκκαλίσουν» γιατί θα… «έστελναν τις κόρες τους στα φυλάκια να τις ξεπαρθενεύσει ο κάθε Κωστής Γιαννής», με συνέπεια τη ματαίωση του σχεδίου.

ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ, στο «ξεπαρθένεμα» ενεδρεύει ανέκαθεν στις νοοτροπίες, στις ψυχολογίες έως και σήμερα, μία από τις σημαντικότερες γενεσιουργές αιτίες ολόκληρου του οικοδομήματος των εξουσιαστικών συμπεριφορών του «ισχυρού» φύλου σε βάρος του «ασθενούς» που φτάνει μέχρι και τις Γυναικοκτονίες.

– Πολύτιμη εξιχνίαση του θέματος, σε επίπεδο επιστημονικής γνώσης, προσφέρει από το 2018 το βιβλίο του κλινικού ψυχολόγου κ. Άθου Ερωτοκρίτου «Το Έγκλημα, ο Εγκληματίας και οι Φόνοι Γυναικών» εκδόσεις Ηλία Επιφανίου.

– Και γι’ αυτό είναι ελπιδοφόρα, σε ένα άλλο επί της ουσίας όμως συναρτώμενο επίπεδο, η εξαγγελία του Υπουργείου Παιδείας για πρόγραμμα Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και των μικρότερων παιδιών της σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/855704/oi-gynaikoktonies-kai-i-ptv-annita-dimitriou-tis-2003-esso-tis-ef