Δεκαετία Αναστασιάδη, Κραν Μοντανά και… λουκούμια

Print Friendly, PDF & Email

21/11/2021

γράφει ο Λάζαρος Μαύρος

ΠΟΣΟ πολύ υψηλά ήσαν τα ποσοστά της πλειοψηφίας των πολιτών που αισθάνονταν αποστροφή και απέχθεια για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Χριστόφια – ΑΚΕΛ 2008-2013, ιδίως των 20 τελευταίων μηνών της εξουσίας της (από το Μαρί ώς την Τρόικα) το ήξερε πρώτη η ίδια η ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Εκείνη η γνώση υποχρέωσε (α) τον ίδιο τον Χριστόφια να μην τολμήσει καν να διεκδικήσει επανεκλογή του και (β) την ηγεσία του ΑΚΕΛ να επιλέξει έναν εξωκομματικό, τον Σταύρο Μαλά, ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές και του 2013 και του 2018. Γνωρίζοντας το εκ των προτέρων πασιφανές ότι ο Μαλάς δεν είχε πιθανότητες να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

ΠΡΩΤΟΣ στόχος για το ΑΚΕΛ, σε αμφότερες τις προεδρικές εκλογές, ήταν να μην εκλεγεί «Απορριπτικός». Δηλαδή:

– ΟΥΤΕ ο Γιώργος Λιλλήκας το 2013,

– ΟΥΤΕ ο Νικόλας Παπαδόπουλος το 2018.

– Και στις δύο περιπτώσεις προβλεπόμενο προϊόν της υποψηφιότητας Μαλά ήταν να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο ο «Αναν-ιστής» Νίκος Αναστασιάδης,

– Ο ΟΠΟΙΟΣ το 2004 στο Δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν εξέφραζε ηγετικά την γραμμή του «ΝΑΙ». Γραμμή την οποία η τότε πλειοψηφία των ΑΚΕΛιστών ψηφοφόρων είχε εξαναγκάσει την υπό τον Χριστόφια ηγεσία του ΑΚΕΛ να εγκαταλείψει την Μεγάλη Παρασκευή του 2004 και να συνταχθεί με το «ΟΧΙ» της λαϊκής πλειοψηφίας…

– Ανέκαθεν πλησιέστερος στην επί του Κυπριακού πολιτική της ηγεσίας του ΑΚΕΛ από τη δεκαετία του ’80 (συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔηΣυ εναντίον του τότε Προέδρου Σπύρου Κυπριανού) ήταν ο Αναστασιάδης, αφ’ ότου πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1981. Από την εποχή των Δεικτών Κουεγιάρ, της Δέσμης Ιδεών Γκάλι, του Σχεδίου Ανάν και τα επέκεινα.

– Μ’ ΑΥΤΗΝ την έννοια, η επιλογή του ΑΚΕΛ για την υποψηφιότητα Μαλά είχε περιγραφεί ως η «Θυσία της Ιφιγένειας εν Αυλίδι» υπέρ της εκλογής Αναστασιάδη…

ΑΝΕΛΘΩΝ το 2013 στο Προεδρικό ο Αναστασιάδης υλοποιώντας την ομοούσια πολιτική των ΔηΣυ & ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, προχώρησε στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 με τον επικεφαλής του Ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου. Το περιεχόμενό της στην ίδια επί της ουσίας γραμμή, με το Κοινό Ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008: Για «Συνεταιρισμό Δύο Ισότιμων Συνιστώντων Κρατών» επί διζωνικώς διχοτομημένης Κύπρου. Για το οποίο θριαμβολόγησε η τουρκική κυβέρνηση και γραπτώς στο 105σέλιδο Έγγραφό της προς την ΕΕ, 23η Ιουνίου 2014, διά του οποίου όρισε και το ληξιπρόθεσμο του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας ως «εκλιπούσας». Γεγονός υπήρξε το ότι, ούτε και η εξ «αριστεροσύνης συντροφικότητα» του ΑΚΕΛιστή ΠτΔ Χριστόφια, με τον υποτελή στην Τουρκία Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, είχε επιτρέψει επί διακυβερνήσεως ΑΚΕΛ την «συμφωνία λύσης»…

– Την επιτυχώς δοκιμασμένη υπέρ του, «θυσία Μαλά» από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, ο Αναστασιάδης την εξασφάλισε ξανά για την επανεκλογή του τον Φεβρουάριο 2018, έναντι του υποψηφίου των «Απορριπτικών» Νικόλα Παπαδόπουλου.

– Είχε ήδη ικανοποιήσει την ηγεσία ΑΚΕΛ για το Κυπριακό και με τις διαπραγματεύσεις με τον Ακιντζί 7-11 Νοεμβρίου 2016 στο ελβετικό Μον Πελεράν και από το 4ωρο δείπνο με τους Ακιντζί και Έιντε της 1ης Δεκεμβρίου 2016, όπου για πρώτη φορά αποδέχτηκε και την απαίτηση της Τουρκίας για Πενταμερή Διάσκεψη (των Τριών Εγγυητριών και των Δύο Κοινοτήτων) στην Ελβετία, με αποκορύφωμα το Κραν Μοντανά του 2017, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές…

ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ: Η επιδίωξη των Τούρκων Κατακτητών να εισπράξουν με Πενταμερή Συμφωνία τα διαδοχικά κέρδη που είχαν αποταμιεύσει ήδη στο τραπέζι των μέχρι τότε διακοινοτικών συνομιλιών, παρά τη βοήθεια του Γ. Γρ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις δολιότητες του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προσέκρουσε στη γραμμή του τότε Υπ.Εξ. της Ελλάδος Νίκου Κοτζιά «Μηδέν Εγγυήσεις – Μηδέν στρατεύματα». Γραμμή που δεν άφηνε πλέον περιθώρια στον Αναστασιάδη να επαναλαμβάνει τους… Αναν-ισμούς του.

ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ το γεγονός προκάλεσε και την έκρηξη της οργής εναντίον του Αναστασιάδη, των… Ανασταδιαδικότερων έως τότε αμετανόητων Αναν-ιστών. Πρωτευόντως των δικών του μέχρι τότε έμπιστών του δημοσιογράφων και αρθρογράφων, ιδίως στην «ναυαρχίδα» του «ΝΑΙ» εφημερίδα «Πολίτης», αλλά και σε ηγετικά στελέχη του δικού του κόμματος μαζί με τους πρώην συνεργάτες τους εκ του αειμνήστου ΑΔΗΣΟΚ, με την ηγεσία του ΑΚΕΛ να τους ακολουθεί πλησίστια αγκομαχώντας.

ΤΗΝ 11η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε, διά χειρός, απόρρητη επιστολή σε 60 «δικούς του» που τον επέκριναν για το Κραν Μοντανά, συμπεριλαμβανομένου και του Γ. Γρ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Η επιστολή περιείχε έγγραφα για τα πεπραγμένα στο Κραν Μοντανά.

– Τον «κάρφωσε» δημοσίως με άρθρο του στον «Πολίτη» 27.8.2017 ο μέχρι τότε δικός του έμπιστος και φίλος του, επικεφαλής της εφημερίδας Δ. Διονυσίου, ο οποίος δημοσίευσε και τα εξής:

«Δεν νομιμοποιούμαι να αναφερθώ στο περιεχόμενο του φακέλου ο οποίος φέρει τη σήμανση ‘‘Απόρρητο’’, ωστόσο για σκοπούς συγγραφής αυτού του άρθρου νομίζω ότι και ο ίδιος ο φίλος Πρόεδρος θα μου επέτρεπε να αναφέρω ότι τα έγγραφα αυτά έχουν ως στόχο να τεκμηριώσουν τις θέσεις που ο κ. Αναστασιάδης προβάλλει δημόσια για τους λόγους της αποτυχίας των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο» … («Π» 27.8.2017).

ΤΡΕΙΣ μέρες αργότερα, 30.8.2017, ο Αναστασιάδης παραδέχθηκε δημοσίως την αποστολή της «απόρρητης επιστολής» στους μέχρι τότε φίλους του, λέγοντας ότι τους την απέστειλε «για ιδίαν χρήση όσων αρθρογραφούσαν και δημιουργούσαν την εικόνα ή έδιναν την εντύπωση ότι πέραν της Τουρκίας φέρει ευθύνη και η κυπριακή πλευρά» («Φ» 31.8.2017).

ΔΥΟ ΚΡΙΣΙΜΑ, λησμονημένα σήμερα, γεγονότα της περιόδου σύμπλευσης Αναστασιάδη – ΑΚΕΛ – ΔηΣυ που αφορούν την καρδιά του Κυπριακού, δηλαδή την στρατηγική της Τουρκίας, πριν και μετά το Κραν Μοντανά:

(1) Σάββατο, 23.1.2016, ο Γ. Γρ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, συνοδευόμενος από τον Τουμάζο Τσελεπή, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και είχε συνομιλίες με τον τότε πρωθυπουργό του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου και με τον τότε και τώρα υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

(2) Πέμπτη, 22.11. 2018, ο Γ. Γρ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού με τον Τ. Τσελεπή πήγαν στην Άγκυρα και είχαν ξανά συνομιλίες με τον Τούρκο υπ.Εξ. Τσαβούσογλου στο σπίτι του.

Σε αμφότερες τις συνομιλίες τους, στόχος ήταν, όπως δήλωνε ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, να διαπιστώσουν «τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό». Επιστρέφοντας ενημέρωσαν κατ’ ιδίαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα όσα οι ίδιοι αντιλήφθηκαν απ’ όσα τους είπαν οι Τούρκοι, αλλά ουδέποτε έκτοτε δόθηκαν στη δημοσιότητα είτε τα πρακτικά των συνομιλιών τους στην Τουρκία είτε τα όσα ανέφεραν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Συμπεράσματα μόνο μπορούσαν να εξιχνιασθούν καθώς αμέσως αργότερα ο πρώην ΠτΔ και πρώην Γ. Γρ. του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας δήλωνε ότι: «Είπα στον κ. Αναστασιάδη ότι οι υδρογονάνθρακες είναι το δικό μας λουκούμι, το οποίο κρατάς στα χέρια σου […] Κάνε την Τουρκία να ανοίξει το στόμα της και να το πάρει το λουκούμι»… («ΧΑΡΑΥΓΗ», 3.1.2019).

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ συμπέρασμα:

Οι μεν αόκνως υποστήριξαν, οι δε αφειδώς διευκόλυναν με την «θυσία Μαλά» την δεκαετία Αναστασιάδη στο Προεδρικό. Για να προσφέρει στην αχόρταγη Τουρκία τα «λουκούμια» που οι ίδιοι είχαν και έχουν την πλάνη ότι θα την… χορτάσουν!

Δεν τα κατάφεραν ώς τώρα και γυρεύουν άλλον για τις Προεδρικές του 2023…

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/11/21/dekaetia-anastasiade-kran-montana-kai-loukoumia/