Τα Οικονομικά της λύσης και η Γερμανία

Print Friendly, PDF & Email

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

12 ΔΕΚ 2016

Ίσως η σημαντικότερη πτυχή πιθανής λύσης είναι η εξίσωση της οικονομίας των ελεύθερων περιοχών με εκείνη των κατεχομένων. Ελάχιστοι ή σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται σε αυτήν. Και όμως: Αν η λύση δεν είναι και οικονομικά βιώσιμη, θα καταρρεύσει με εφιαλτικές επιπτώσεις.

Να σημειώσουμε τα εξής: Από το 1990 μέχρι σήμερα, η Γερμανία έχει διαθέσει πάνω από δυο τρισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση και εξίσωση της οικονομίας της άλλοτε Αν. Γερμανίας με εκείνην της υπόλοιπης χώρας. Ας προσεχθεί και τούτο: Στη Γερμανία έχουμε μόνο Γερμανούς, πειθαρχημένους, εργατικούς και μεθοδικούς.

Στην περίπτωση της Κύπρου έχουμε Έλληνες και Τούρκους. Η οικονομία των ελεύθερων περιοχών μόλις βγήκε από ένα επαχθές μνημόνιο, αλλά δεν απαλλάχτηκε από αυτό. Τα κατεχόμενα σιτίζονται από την κατοχική Τουρκία με 700-800 εκ. δολάρια τον χρόνο. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα η Άγκυρα έχει ξοδέψει πάνω από 20 δισεκ. για να συντηρεί ένα παράνομο, δηλ. ένα παρασιτικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, η Κεντρική Τράπεζα και ο Υπουργός Οικονομικών γνωρίζουν ότι οι τράπεζες των κατεχομένων δεν μπορούν να αντέξουν τα στρες τεστς. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε παλαιότερες δηλώσεις του, είπε ότι δεν πρόκειται να υποστούμε δεύτερο μνημόνιο εξαιτίας των κατεχομένων. Ισχύει αυτή η δέσμευση; Ξαναρωτάμε: Ποιος θα πληρώσει την σε βάθος χρόνου εξίσωση των δύο οικονομιών;

Σ.Ι.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/anafandon/387264/paraskinio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.